Intercity Youth -konferenssin osallistujat muodostivat käsillään ketjun Sirkus Magentan ohjaamassa aktiviteetissa. Kuva: Emilia Asikainen, Helsingin kaupunki

”Nuoriso on voimavara, ei taakka” – InterCity Youth -konferenssissa pohdittiin eri tapoja tehdä nuorisotyötä

Kahdeksas kansainvälinen nuorisotyökonferenssi, InterCity Youth pidettiin 9.-11. lokakuuta Suvilahden uudella Tiivistämöllä. Konferenssin teemana oli osallistava yhteistyö, ja sen lisäksi kolmena päivän puhuttiin muun muassa nuorten yhdenvertaisesta toimijuudesta, monialaisesta yhteistyöstä, ilmastosta ja EU:n nuorisostrategiasta.

Konferenssi kokosi yhteen laajasti nuorisotyön ammattilaisia eri maista ja eri tahoilta – kunnista, useista järjestöistä ja tutkimuslaitoksista.

Ensimmäisen päivän puhujista Leena Suurpää Punaiselta Ristiltä nosti esiin, miten nuoria usein väheksytään ikänsä ja kokemattomuutensa puolesta, mutta sanoin myös nuorten näyttäneen potentiaalinsa ilmastotoimia vaativalla kansanliikkeellä. Iso-Britannian National Youth Agencyn kehityspäällikkö Amanda Fearn nosti esiin, miten haitallista on, kun nuorista puhutaan vain taakkana, ei voimavarana.

Puheenvuoroja kuultiin myös nuorisotyön opetusohjelmaa tutkineilta Jon Ordilta ja Tomi Kiilakoskelta. Kiilakoski nosti esiin erityisesti vaikeuden määritellä, mitä nuorisotyö on. ”Miten on mahdollista perustella nuorisotyön tärkeyttä, jos emme aina itsekään osaa määritellä, mitä nuorisotyö on?”, Kiilakoski pohti puheenvuorossaan.

Viimeisen päivän puhujiin kuului vuoden 2017 puhujana palkittu Teemu Arina, joka pohti sitä, miten kiihtyvällä vauhdilla maailma muuttuu digitalisaation myötä, mutta näki myös teknologisen kehityksen tuovan uusia mahdollisuuksia ja ratkaisuja. ”Teknologialla on keskeinen rooli nuorten maailmassa. Maailma muuttuu, mutta nuorten on mahdollista vaikuttaa muutokseen päättämällä, miten he käyttävät ja kehittävät teknologiaa.”

Keskiviikko- ja torstai-iltapäivinä osallistujat tutustuivat nuorisotyön muotoihin paikallisten toimijoiden ja ulkomaisten vierailijoiden vetämissä työpajoissa ja erilaisissa vierailukohteissa ympäri pääkaupunkiseutua. Vierailupaikkoja olivat muun muassa nuorisotila Happi, Nuorten Ekokahvila, Ohjaamo, kulttuuritalo Vernissa ja Suomen Diakoniaopisto.

Myös nuoret olivat esillä konferenssissa. Konferenssin juontajat tulivat Maahanmuuttajanuorten Helsinki hankkeen MakeSomeNoise-puhujafoorumista, Diakoniaopiston opiskelijat toimivat vieraiden oppaina ja tyttöjen päivän Girls Takeover -tempauksen ajan pormestarin toiminut Katariina Pekkonen piti vieraille puheen kaupungin vastaanotolla.

Pekkonen halusi puheessaan kiittää häntä tukeneita luetettavia aikuisia – eli nuorisotyönohjaajia ”Toivon, ettette ikinä unohda, miten suuri rooli teillä on nuorten elämässä. Te kylvätte, kastelette ja pidätte huolta nuorten kasvavasta potentiaalista, jotta he voivat jonain päivänä kukoistaa.”

Konferenssin kommentaattoreina ja yhteenvetäjinä olivat toimialajohtaja Tommi Laitio, nuorisotutkija Tomi Kiilakoski, koordinaattori Diana Pettersson Kunskapscentrum för fritidsledarskap -järjestöstä sekä InterCity Youth -järjestön hallituksen puheenjohtaja Jonas Agdur.

Intercity Youth -konferenssi järjestetään vuosittain eri Euroopan maissa, ja sen takana on Intercity Youth -nuorisotyöverkosto. Verkoston tavoitteena on tuoda yhteen osaamista ja tarjota mahdollisuus oppia eurooppalaisilta kollegoilta. Verkoston tarkoituksena on edustaa kunnallista Euroopan tasolla.

Konferenssissa tuli useaan kertaan esiin se, miten järjestöjen, muiden toimijoiden ja nuorten kanssa yhdessä olemme enemmän ja yhteistyöllä pääsemme pitkälle.

Konferenssin tuotti kaupungin nuorisopalvelut.


vierailukohteisiin eri puolilla pääkaupunkiseutua. Kuva: Emilia Asikainen, Helsingin kaupunki


Nuorisoasiainjohtaja Mikko Vatka, perjantain juontaja Noor Assad ja InterCity Youth-verkoston puheenjohtaja Jonas Agdur pitämässä loppupuheenvuoroaan. Kuva: Emilia Asikainen, Helsingin kaupunki


Konferenssin ohjelmaan kuului Teamwork is now Artwork -työpaja, jossa osallistujat maalasivat ryhmissä tauluja ihannemaailmastaan. Kuva: Emilia Asikainen, Helsingin kaupunki