Lapset taluttavat koiraa koulun lähimetsässä.

Höpsönä koirista – innokkaat koululaiset uuden eläinharrastuksen parissa

Aurinko helottaa täydeltä taivaalta, kun Pihlajamäen ala-asteen oppilaista koostuva ryhmä kerääntyy pikkuhiljaa Pihlajamäen ala-asteen koulun pihalle. Alkamassa on Iloa eläimestä -harrastus ja tänään harrastuksessa on lasten lisäksi mukana kaksi koiraa, Randy ja Tupuna. Näkyypä yksi keppihevonenkin karauttaneen mukaan ryhmään. Kävimme kyselemässä lasten kokemuksia uudesta eläinharrastuksesta, joka on osa harrastamisen Suomen mallin toimintaa Helsingissä. Ryhmässä mukana olevat eläimistä kiinnostuneeet 3. 6.-luokkalaiset kertoivat innoissaan tunnelmiaan koulun lähimetsässä.

"Mä tykkään eläimistä todella paljon, kertoo yksi osallistujista."

Eläinharrastus on näille lapsille uusi juttu, mutta kiinnostus eläimiä kohtaan on jatkunut jo pidempään.

"Mä tulin tänne mukaan, koska mulla ei ole ollut koskaan omaa lemmikkiä ja ajattelin, että täällä pääsisin hoitamaan niitä."

Ryhmä lähtee ohjaajan ja koirien kanssa kävelylle läheiseen metsään ja matkalla jokainen saa taluttaa vuorollaan Randya. Omaa vuoroa jaksetaan odottaa ja Randy antaa taluttajilleen hieman haastetta, sillä sen huskyluonne käskee vetämään. Matkalla Tupuna jää hieman tutkailemaan metsässä kirmaavia oravia.

Matkalla listataan lempieläimiä ja listalle pääsevät ainakin koira, possu ja norsu. Osallistujat jäävät pohtimaan, millainen olisi unelmien harrastus. Siellä olisi ainakin karkkien maistelua, eläimiä, kiipeilyä, ruokaa ja matkustelua sellaisiin maihin, joissa on norsuja.

Metsästä löytyy rauhallinen paikka ja sinne pysähdytään hetkeksi harjaamaan Randya. Ohjaaja Suvi kyselee lapsilta kysymyksiä eläinten hoitamisesta ja yhdessä jutellaan siitä, millaisissa eri tehtävissä koiria voi hyödyntää. Lapset osaavat listata hienosti eri tehtäviä: opaskoira, huumekoira, paimenkoira, pelastuskoira jne. Seuraavaksi koirille heitellään palloja ja ihastellaan, miten hienosti koirat nappaavat pallot suihinsa. Leikin jälkeen pysähdytään hetkeksi pohtimaan, mikä eläin kukin haluaisi olla.

"No koira. Tai hevonen."

"Koira, hevonen tai norsu."

"Joku joka pystyisi johtamaan, vaikka leijona."

"Kilppari, ne elää niin pitkään."

"Papukaija, koira, kissa, hevonen ja lehmä."

Yhdessä mietittiin vielä, mikä on kivointa harrastamisessa. Päädyttiin siihen, että kyllähän se harrastaminen itsessään ja kaverit ovat niitä kivoimpia asioita.


Helsingin NNKY:n tuottama Iloa Eläimestä — harrastus, Pihlajamäen ala-asteen koulu 29.4.2021

Harrastamisen Suomen mallin toiminta käynnistyy Helsingissä. Uutinen kaupungin verkkosivuilla.


Teksti ja kuva: Mirka Nokka