Hyppää mukaan syyslomamenoon! Kuva: Helsingin kaupunki

Hyppää mukaan monipuoliseen syyslomamenoon!

Koululaisten syyslomalla Helsingissä on kahmalokaupalla tekemistä moneen makuun. Alla koostettu lista kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan menovinkeistä.

Sunnuntaina 14.10. klo 13.00–17.00 Itäkeskuksen uimahallin suuri vesiliikuntapäivä
Itäkeskuksen uimahallissa järjestetään koko perheen vetinen startti syyslomalle. Ohjelmassa mm. supersuosittu vesiliikuntarata Wibit Aquatrack, lelu-uintia, vesijumppaa, uintitekniikan opastusta, ja sisätiloissa lisäksi kahvakuulailua, venyttelyjumppaa ja kuntosalilla laiteopastusta!

Mukaan pääsee pelkällä uimahallin sisäänpääsymaksulla (aikuiset 5,50 e/lapset 2,50 e/muut 3 e).
Facebook-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/1793183604126080/

15.–19.10. klo 11.00–14.00 EasySport-viikko Töölön kisahallissa
Jo perinteinen syysloman huipennus alakouluikäisille, Kisiksen EasySport-viikko, on täällä taas!
Hyppyä, pomppua, peliä, leikkiä, palloiluja ja muuta kivaa, ja sisään pääsee tutusti Kisahallin sisäänpääsymaksulla päivittäin.
Facebook-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/2080280611984519/

Keskiviikkona 17.10. klo 15.00–20.00 FunAction-päivä Liikuntamyllyssä
Liikuntamyllyssä järjestetään yläkouluikäisille suunnattu FunAction-liikuntapäivä, jonka aikana mm. kiipeillään, pelaillaan, kuntoillaan ja venytään. Mukaan menoon voi hypätä Liikuntamyllyn sisäänpääsymaksulla tai syyskauden 2018 FunAction-korttilla.
Aikataulu:
Koripallo 15.00–17.00
Sähly 15.00–16.00
Pingis, Teqball 16.00–17.00
Sulkapallo 17.00–18.00
Kiipeily klo 17.00–20.00
Strenght 18.00–18.50
Kehonhuolto 19.00–19.50
Facebook-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/304902780309420/

Nuorten toimintakeskus Happi:

HappiKino tutustuttaa syyslomalla elokuvanteon salaisuuksiin
Siirry leffateatterin upottavista tuoleista kulissien ja kameran taakse! Lokakuussa Nuorten toimintakeskus Hapessa starttaa 15–25-vuotiaille suunnattu lyhytelokuvatyöpaja.
Työpajan hinta 25 e, joka sisältää lounaan. Ilmoittautumiset: irini.kalaja@hel.fi tai jari.maenpaa@hel.fi.

HappiKino-lyhytelokuvatyöpaja
15.–19.10.2018 klo 11.00–19.00
Nuorten toimintakeskus Happi
Sörnäisten rantatie 31
3.krs Signaalimedia

Lisää syyslomatekemistä osoitteessa munstadi.fi ja harrastushaku.fi

Annantalo:
Oma laulusi – koko perheen interaktiivinen konsertti Annantalossa
to 18.10. klo 18, vapaa pääsy

Interaktiivinen konsertti tarjoaa energisen ja välillä pehmeästi sointuvan afrikkalaistanssin ja musiikin kokonaisuuden. Burkina Fasossa on lauluntekijöillä traditiona improvisoida omat laulun sanat jokaisesta juhlan osallistujasta erikseen, kullekin ihan oma laulu. Konsertti huipentuu yleisön kanssa yhdessä tehtävään ruoka-aiheiseen lauluun tai lauluihin, jota lauletaan yhdessä traditionaalisen goni-soittimen (kielisoitin) säestyksellä omalla kielellä.
Ilmoittaudu mukaan: annantalo.fi

Lasten ja nuorten tanssielokuvan viikko 15.-19.10. Annantalossa
Tee oma tanssielokuva, katso elokuvanäytöksiä ja tutustu Tanssielokuvan talo -näyttelyyn. Maksuton syyslomatapahtuma tarjoaa työpajoja ja elokuvanäytöksiä eri-ikäisille.
Ilmoittaudu mukaan: https://www.loikka.fi/loikkaannantalo.html (ilmoittautuminen päättyy 10.10.) Vapaa pääsy!

Työpajat:
Tanssileikkejä kuvaten
ma 15.10. klo 10-12
ke 17.10. klo 10-12
Työpaja 6-8-vuotiaille lapsille ja heidän kanssaan saapuville aikuisille. Työpajan kokeilevassa ja leikkisässä hengessä etsitään uusia tapoja yhdessä tekemiseen ja tanssin kuvaamiseen. Työpajan ohjaajana toimii tanssitaiteilija ja -pedagogi Elli Isokoski.

Light, camera, move!
ti 16.10.
työpaja 1. klo 11-13
työpaja 2. klo 14-16
Alakoululaisille suunnatussa työpajassa tutustutaan tanssielokuvaan oman tekemisen kautta. Aiempaa kokemusta tanssista tai kuvaamisesta ei vaadita. Työpajoissa tehdään ryhmätyönä tanssillisia kuvausharjoitteita ja opitaan elokuvakerronnan perusteita. Työpajat vetää tanssitaiteilija ja elokuvantekijä Kimmo Alakunnas.

Lost in dimensions –työpaja
to 18.10. klo 10-15 (sis. ruokatauko)
pe 19.10. klo 10-15 (sis. ruokatauko)
Yläkoulu- ja lukioikäisille suunnatussa työpajassa sukelletaan tanssielokuvan ja kuvaamisen saloihin. Työpajassa valmistetaan ryhmätyönä lyhytelokuva, jossa yhdistetään eri kuvaustekniikoita ja kamera ‘trickejä’ ajan ja tilan ulottuvuuksia rikkoen. Työpajan ohjaajana toimii tanssi- ja mediataiteilija Beniamino Borghi. Työpaja pidetään englanniksi.

Tanssielokuvanäytökset
Syyslomaviikon aikana Annantalon Auditoriossa nähdään lapsille ja nuorille suunnattuja tanssielokuvia. Lyhytelokuvista koostuvien näytösten sisältö päivitetään myöhemmin.

Vuotalo:
Kolmiuloitteisia pintoja – keramiikkapaja kaikenikäisille
ke 17.10. klo 16, vapaa pääsy
Pajassa tutustutaan keramiikkataiteilija Heidi Aulikki Puumalaisen johdolla keramiikkaan. Aiheena on erilaisten kolmiulotteisten pintojen toteuttaminen saveen. Voit tehdä joko seinäreliefin tai käytännöllisen pannunalusen. Paja sopii kaikenikäisille. Ennakkoilmoittautuminen 1.10. alkaen: hanna.westerholm@hel.fi

Cinema Vuotalo: Risto Reipas ja Nalle Puh (K7)
la 20.10. klo 12
Liput: 10/11 €

Tarkemmat tiedot: vuotalo.fi

Malmitalo:
Malmin master chef – nuorten kokkikurssit Malmitalolla syyslomalla
ma 15.10. klo 11-15 Cup cakes fantasiateemalla
ti 16.10. klo 11-15 Pizzaa & rocky roads -jälkkäriä
ke 17.10. klo 11–15 Makeita ja suolaisia hiivaleivonnaisia – pullaa erilaisilla täytteillä sekä focaccia Tule mukaan leipomaan ja kokkailemaan Malmitalolle syyslomalla. Kokkauskursseja järjestetään kolmena päivänä eri teemoilla: maanantaina leivotaan ja koristellaan omat cup cakesit fantasiateemalla. Tiistaina leivotaan pizzaa erilaisilla pohjilla sekä loihditaan jälkiruuaksi rocky roadseja. Keskiviikkona tehdään perineistä pullaa erilaisilla täytteillä. Suolaisen ystäville luvassa myös focacciaa, eli erilaisilla yrteillä ja muilla herkuilla päällystettyä italialaista leipää. Vapaa pääsy!

Valitse kursseista yksi tai useampi ja tule mukaan! Ikäsuositus 12-15-vuotiaille. Opettajana Marika Salonen.
Ilmoittautuminen ja lisätiedot: hanne.kauppinen@hel.fi tai 0406837028 (whatsapp tai txt) Allergiat ja erityisruokavaliot ilmoittautumisen yhteydessä.

Rytmiä ja riemua! -työpaja
ti 16.10 klo 12 ja 14, vapaa pääsy
Tässä työpajassa beniniläiset rytmit ja liikkeet Länsi-Afrikasta yhdistyvät erilaisiin teatterileikkeihin. Luvassa on yhdessä leikkimistä, liikkumista ja laulamista. Osallistavassa ja vuorovaikutteisessa työpajassa käsitellään myös erilaisia tunteita. Suomen kielen lisäksi käytetään minan kieltä ja mahdollisesti myös ranskaa ja englantia. Työpaja tarjoaa mahdollisuuden monipuoliseen ilmaisun kehittämiseen, yhdessä tekemiseen sekä toteuttaa omalla tavallaan jo nyt monikulttuurista Suomea. Työpajan vetäjinä toimivat beniniläinen muusikko Aristide de Souza ja teatteriohjaaja, klovni Taina Mäki-Iso.
Kesto 60 min. Koululaisille.

Supermarsu
ti 16.10. klo 12, vapaa pääsy

Supermarsu kertoo alakouluikäisestä Emiliasta, joka huomaa omaavansa lemmikkimarsunsa pureman jälkeen salaisia supervoimia. Supervoimille tulee käyttöä, kun Supermarsua pyydetään auttamaan silakoita ja pelastamaan saastunut Itämeri. Lisäksi Emilia ratkoo parhaan ystävänsä Simon koulukiusaamisasiaa. Haastavissa tehtävissään Emilia saa apua kokeneelta ja viisaalta jättiläismarsulta.
Elokuva perustuu vapaasti Paula Norosen vuoden 2009 Finlandia-junior -ehdokaskirjaan Emilian päiväkirja – Supermarsu pelastaa silakat.
Kesto 1 h 26 min. S.

Black Panther
ti 16.10. klo 16, vapaa pääsy
Marvel Studiosin uutuusseikkailun Black Panther pääosassa nähdään T’Challa, joka palaa elokuvan “Captain America: Civil War” tapahtumien jälkeen taas kotiin Afrikkaan eristyneeseen mutta teknisesti edistykselliseen Wakandaan ottaakseen paikkansa maan kuninkaana. Kuitenkin kun vanha vihollinen ilmaantuu kuvioihin, T'Challasta otetaan mittaa sekä kuninkaana että supersankari Black Pantherina hänen tempautuessaan mukaan taisteluun, jossa pelissä on sekä Wakandan että koko maailman kohtalo.
Kieli: englanti (pienessä määrin myös xhosaa, swahilia, namaa ja koreaa) / Tekstitys: suomi & ruotsi
Kesto 2 h 14 min. K12

Coco
ke 17.10. klo 12, vapaa pääsy

Niin hämmästyttävältä kuin se kuulostaakin, musiikki on ollut Miguelin suvussa kiellettyä jo monen sukupolven ajan, mutta silti poika unelmoi taidokkaan muusikon urasta idolinsa Ernesto de la Cruzin tapaan. Salaperäisen tapahtumaketjun jälkeen Miguel tahtoo todistaa kaikille kykynsä näyttävässä ja värikkäässä Kuolleiden valtakunnassa. Matkalla hän tapaa vastustamattoman veijarin nimeltä Hector, ja yhdessä he lähtevät huikeaan seikkailuun selvittämään todellista tarinaa Miguelin suvusta.

Ohjaajana Lee Unkrich (Toy Story 3), apulaisohjaajana Adrian Molina (apulaiskäsikirjoittaja Monsterit-yliopisto) ja tuottajana Darla K. Anderson (Toy Story 3). Alkuperäisääninä mm. Anthony Gonzalez, Gael García Bernal ja Benjamin Bratt. K7. Kesto 105 min

Miniunisieppari-työpaja
ke 17.10. klo 13-16, vapaa pääsy

Unisieppari on Pohjois-Amerikan ojibwa-intiaanien taikakalu. Sen tarkoitus on suodattaa pahat unet ja ajatukset päästäen lävitseen hyvät unet ja ajatukset. Eli todella hyödyllinen esine! Perinteisesti unisieppari on tehty pajurenkaasta, lankaverkosta ja höyhenistä.
Pajassa käytetään kierrätysmateriaaleja kuten rannekoruja, erilaisia nauhoja ja lankoja, helmiä, nappeja, jne. Niistä luodaan omalaatuisia pienikokoisia unisieppareita. Ohjaajana Chloé Mahy-Hulkko.

Petteri Kaniini
to 18.10. klo 12, vapaa pääsy
Petteri Kaniini, kujeileva ja seikkailuja rakastava sankari, joka on vanginnut lukijoiden mielikuvitukset jo sukupolvien ajan, pääsee nyt pääosaan omassa riehakkaassa, tähän päivään tuodussa komediassaan, jossa on asennetta. Elokuvassa Petterin kisailu herra Vänskän (Domhnall Gleeson) kanssa paisuu uusiin mittoihin heidän kamppaillessaan lähistöllä asuvan sydämellisen ja eläinrakkaan neitosen (Rose Byrne) suosiosta.
Tekstitys suomeksi. K7. Kesto 95 min.

Minä, Simon
to 18.10. klo 16, vapaa pääsy
Jokainen ansaitsee suuren rakkaustarinan, mutta Simonille asia ei ole ihan niin yksinkertainen. Kukaan ei nimittäin vielä tiedä hänen pitävän pojista. Simon on myös rakastunut netissä, eikä hänellä ole aavistustakaan pojan henkilöllisyydestä. Asioiden ratkaiseminen osoittautuu hulvattomaksi, pelottavaksi ja ennen kaikkea elämää mullistavaksi.

Becky Albertallin menestysromaaniin ”Minä, Simon, Homo Sapiens” perustuva elokuva on hauska ja sydämellinen tarina aikuistumisesta, itsensä löytämisestä ja rakastumisesta. Elokuvan on ohjannut Greg Berlanti (Dawson´s Creek, Brothers & Sisters).
Kesto 1 h 50 min. S.

Oma vihko!
to 18.10. klo 13-16, vapaa pääsy
Koulu- tai piirustusvihko, päiväkirja, tai muistiinpanokirja… Kotona tai matkalla, koulussa tai lomalla, vihkoja tarvitaan aina! Tule tuunaamaan oma uniikki vihko! Tarjolla on erilaisia mielenkiintoisia materiaaleja kuten karttoja, ompelukaavoja, lahjapaperia ja vanhoja kuvakirjoja. Ohjaajana Chloé Mahy-Hulkko.

Kirjastot
Myös kirjastoissa on ohjelmaa koululaisille koko syyslomaviikon ajan. Syyslomalla voi muun muassa askarrella, kuunnella satuja, pelata yhdessä pelejä, katsoa nukketeatteriesitystä tai nähdä elokuvan. Eri kirjastoissa on eri ohjelmaa. Tutki lähikirjastojesi tarjontaa tarkemmin kirjastojen omilta sivuilta ja tästä tapahtumakalenterista, johon on koottu lasten ja nuorten tapahtumia. Samasta linkistä löytyy koululaisten pikkusisaruksillekin jotakin, muun muassa satutunteja.
Kirjastoissa on lomaviikolla myös muun muassa kirjakahviloita, lukupiirejä, Novellikoukkuja, musiikkitapahtumia joihin perheen aikuiset voivat suunnistaa lasten löytäessä kirjastosta muuta tekemistä.

Koululaisten syyslomaviikon tapahtumien muutokset ovat mahdollisia.