Helsinki sateenkaaren väreissä

Helsingin kaupunki järjestää Helsinki Pride 2019 -viikkolla tapahtumia kulttuuritaloissa, museoissa ja nuorisotaloissa. Pride-viikkoa juhlistetaan myös liputuksin ja koristelemalla tapahtumapaikkoja sateenkaaren värein. Museoissa järjestetään mm. queer-aiheisia yleisöopastuksia, yhteislaulua sekä tutustutaan 1920-luvun Helsinkiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen näkökulmasta. Savoy Goes Pride – minifestivaaleilla esiintyy mm. Drag-diiva Pola Ivanka sekä Elsi Sloan & Band. Nuorisotila Hapen Happi Pridessa on 13–25-vuotiaille joka päivä monenlaista sateenkaarevaa toimintaa. Alla poimintoja Helsingin kaupungin ohjelmatarjonnasta. Hauskaa Pride viikkoa!

Tove Janssonin tuotanto queer-näkökulmasta / Helsingin taidemuseo HAM
Yleisöopastukset: to 27.6. klo 18–19, pe 28.6. klo 14–15 ja klo 16–17
HAM juhlistaa Pride -viikkoa yleisöopastuksilla Tove Janssonin näyttelyyn. Opastuksilla tutustutaan tarinoihin Tove Janssonin freskojen takana sekä Janssonin tuotantoon queer-näkökulmasta. Suomenkielisen opastuksen kesto on noin 45 minuuttia. Opastukset ovat ilmaisia kaikille museon sisäänpääsylipun ostaneille.

Helsinkiä queeristi / Helsingin kaupunginmuseo
Yleisöopastukset ma 24.6. klo 17 ja to 27.6. klo 17
Tutut paikat ja luutuneet käsitykset saavat uusia merkityksiä, kun kaupunginmuseon Helsingin valitut palat -näyttelyyn tutustutaan Pride-viikon hengessä. Haluatko tietää mitä Mäntymäellä tapahtui 1960-luvulla kevätiltaisin? Tai mikä oli kaupungin paras seksuaalivähemmistöjen iskuravintola? Tule mukaan opastetuille kierroksille menneisyyden Helsingin kaduille ja koteihin, baareihin, puistoihin ja pusikkoihin queer-näkökulmalla. Opastuksille on vapaa pääsy. Kokoontuminen museon ala-aulassa.

Allsång på kaupunginmuseo / Helsingin kaupunginmuseo, Falkmanin piha
ke 26.6. klo 18–19
Lämminhenkinen yhteislaulu rantautuu Helsinkiin, kun kesää, rakkautta ja Pride-viikkoa juhlistetaan laulaen. Juhlakansaa laulattaa vuonna 2004 perustettu Helsingin gaykuoro Out ’n loud, joka tunnetaan mukaansatempaavista esityksistään. Tapahtumassa mukana myös Ruffle Armyn glitterartistit, jotka loihtivat halukkaille säkenöiviä koristeita. Anniskelusta vastaa Valkoisen salin baari. Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin.

Pride Space kaupunginmuseossa
ma 24.6.
Helsingin kaupunginmuseo toimii vuoden 2019 Pride-viikolla Pride Space -yhteistyökumppanina. Maanantaina 24.6. ohjelmassa on Sexpon opiskelijoiden järjestämä K-18 Suostumuksellisuus-työpaja ja Helsingin YK-nuorten Identiteetti liikkeessä -paneelikeskustelu. Space -tapahtumiin on vapaa pääsy kuten kaupunginmuseoon aina.

Suruttoman kaupungin salaisuudet / Hakasalmen huvila
Pride-opastukset ti 25.6., ke 26.6., pe 28.6. ja la 29.6.
Pride-viikon kunniaksi Suruton kaupunki -näyttelyssä pidetään opastuksia, jotka johdattavat 1920-luvun Helsinkiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen näkökulmasta. Vuosikymmen on jäänyt monen mieleen vapaamielisyyden aikana, jazzin, modernien aatteiden ja uuden tyylin voittokulkuna. Samanaikaisesti rikoslaki kuitenkin sääteli ihmissuhteita, ja kaikenlainen normista poikkeava elämä jouduttiin salaamaan.
Sisäänpääsyn hinnalla (12/10 e, alle 18-vuotiaille ja Museokortilla vapaa pääsy).

Nuorten sateenkaareva tila Happi Pride, Sörnäisten rantatie 31, 2 krs
Pride-viikon ajan nuorten toimintakeskus Hapen Happi Pridessa on joka päivä monenlaista toimintaa 13–25-vuotiaille. Tapahtumaviikon aikana 24.–28.6. Happi Pride on avoinna klo 13–16 ja 17–20. Ohjelmassa on tuolloin mm. yhteisötaideteoksia, kahootteja, retkiä ja hengailua. Lisäksi Happi Pridesta löytyy sateenkaareva vaihtopiste koko viikon, tuo omat aarteesi muiden iloksi ja tule tekemään löytöjä. Pimp My Pride Outfit-tapahtumassa pe 28.6. luvassa on mm. Pride-asujen ja asusteiden tuunausta sekä vinkkejä ja ideoita unohtumattomaan Pride-kulkueeseen. Lauantaina 29.6. osallistutaan Pride-kulkueeseen ja vietetään Pride päätösjuhlaa!

Savoy Goes Pride – minifestivaali / Espan lava ja Savoy-teatteri
to 27.6. klo 18 ja pe 28.6. klo 19

Elsi Sloan & Band / Espan lava
to 27.6. klo 18
Espan lavalla nähdään 19-vuotias laulaja-lauluntekijä Elsi Sloan, joka säveltää käsin kosketeltavia tarinoita läheltä itseään. Sloanin musiikki on fuusio taidepoppia, indiefolkia ja äänitaidetta, jossa äänimaailmaa hallitsevat ukulele, luovasti käytetyt lauluefektit ja luupperilla leikittely. Näiden summana Elsi on luonut persoonallisen sävelkielen, joka saa elämän tuntumaan huomattavasti kevyemmältä. Vapaa pääsy.

Pola Ivanka: Rainbow Diva / Savoy-teatteri
pe 28.6. klo 19
Drag-laulajan sateenkaaren värinen Pride-konsertti on täynnä sävelmiä diivojen ohjelmistoista. Musiikillinen ilotulitus leideistä lavoilla ja kansainvälisten supertähtien lauluista. Suomalaisen drag-kulttuurin legenda Pola Ivanka kuljettaa yleisöä tunnelmasta toiseen, sentimentaalisista sävyistä hurmaavaan draamaan! Konsertin orkesterina Rainbow Quartet. Vierailevina tähtinä nähdään upeat Drag-Leidit Lavalla: NikoLa, Jayden Mars sekä Sheila. Kesto n. 2 h, sisältää väliajan. Liput alk. 15 €.


Suomen suurinta sateenkaaren kaikissa väreissä loistavaa kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtumaa, Helsinki Pridea, vietetään Helsingissä juhannuksen jälkeisellä viikolla ma 24. – su 30.6.2019. Tapahtumasta vastaa Helsinki Pride-yhteisö. Koko viikon ohjelma löytyy täältä: https://pride.fi/tapahtumakalenteri/