Nuoria skeittaamassa

Helsinki tarjoaa runsaasti kesäohjelmaa lapsille ja nuorille

Helsinki tarjoaa lapsille ja nuorille lomakuukausina runsaasti monipuolista tekemistä ja ohjelmaa. Kaikki kaupungin kesätekemiset scoottauksesta karaokeen ja taidenäyttelyistä omatoimipuutarhoihin on koottu uudelle tapahtumat.hel.fi -verkkosivulle.

Lasten liikuntaleirit- ja kurssit, uimakoulut sekä muu ohjattu toiminta on pyörähtänyt käyntiin. Tarjolla on maksutonta EasySport-toimintaa alakouluikäisille, FunAction-harrasteliikuntaa aikidosta yin-joogaan 13-17-vuotiaille sekä edullista Nyt-liikuntaa 18-29-vuotiaille. 

Nuorisotaloilla pelaillaan ja hengaillaan ulkona

Nuorisotalot ja liikuntapuistot eri puolilla kaupunkia tarjoavat muun muassa korista, fudista ja muuta erilaista pelailua sekä liikuntaa, leikkimielisiä skaboja ja kaupunkiseikkailuja. Ohjelmassa on myös työpajoja sekä hengailua hyvässä seurassa. Koronatilanteen vuoksi toimintaa järjestetään erityisesti ulkona.  

Nuorisotalojen jalkapallotoiminta huipentuu kesäkuun lopulla järjestettävään Nuta-Cup-turnaukseen, johon osallistuvat lähes kaikki Helsingin nuorisotalot. Mustikkamaan Syötävä Puisto, Vartiosaaren Saarigalleria ja esimerkiksi Fallkullan kotieläinpuisto tarjoavat monipuolista kesätoimintaa luonnon keskellä. Aikaa voi viettää myös nuorten ylläpitämissä kesäkahviloissa ja Nuorten Saarigalleriassa Vartiosaaressa. 

Karaokea ja kasvien kasvatusta Vuosaaressa ja keskustassa

Sounds of Vuosaaren -omatoimipajassa kuljetaan kaupunkia kuunnellen ja äänimaisemaa omaan puhelimeen äänittäen. Vuosaaressa on myös omatoimipuuhaa Vuotorilla, joka muuttuu kesällä taivaskattoiseksi unelmien näyttämöksi. Stoa Goes Weird -kasvihuoneessa saa kesäiltojen lämpimimmän karaokekokemuksen ja kasvihuoneen satoa voi kasvattaa oman suosikkibiisinsä voimalla. Lisää kasveja on Annantalon pihalla, kaupungin keskustassa, missä kasvaa yhteisöpuutarha koostuen pääasiallisesti laatikkopuutarhasta, pellosta ja pienestä villistä kukkaniitystä. 

Sateenkaarevaa toimintaa eri puolilla kaupunkia

NuortenPride-viikkoa vietetään 29.6.–3.7.2021 eri puolilla Helsinkiä. Tapahtumaviikon avaa MaunulaPrideLive-konsertti ja viikko huipentuu Pohjoisen klubin Hiphop Maunula -keikkailtaan. Ohjelmistosta löytyy myös runsaasti erilaisia työpajoja. Caisan sisäpihalle nousee URB21 festivaalin ohjelmistoon kuuluva Queer AI: Puutarha paratiisimaisena keitaana, installaationa ja keinotekoisena maisemana. Keskuspaikka, Nuorten Pride House on tänä vuonna Vallilassa, IrisHelsingin eli sateenkaarevan nuorisotoiminnan uusien tilojen yhteydessä osoitteessa Konepajankuja 3.  

Helsinki Biennaali aukeaa Helsinki-päivänä 12.6. 

Vallisaaren nykytaidetapahtuma Helsinki Biennaaliin voi tutustua 12.6.–26.9. Yksi kolmasosa teoksista on ulkona Vallisaaren ainutlaatuisessa luonnossa. Sisätilojen teokset ovat koettavissa terveysturvallisesti koronarajoitusten mukaisesti.  Nuori Taide Helsinki 2021, See the Sea - näe meri, koe taide on 15–26-vuotiaiden nuorten töistä koostuva yhteisnäyttely Kanneltalon Galleriassa. Näyttely on saanut inspiraationsa Helsinki Biennaalista. 

Kaupungin museoihin on alle 18-vuotiaille aina vapaa pääsy. HAM Helsingin taidemuseossa avautuu saksalaisen taiteilijan Katharina Grossen näyttely Chill Seeping from the Walls Gets Between Us, joka koostuu suurikokoisista, tilallisista maalauksista jotka taiteilija ruiskumaalaa esineiden, arkkitehtuurin ja maiseman päälle. on alle 18-vuotiaille aina vapaa pääsy.

Kaupunginmuseon Tiloissa – Omaehtoisia musiikin paikkoja Helsingissä – näyttely esittelee eri alakulttuureihin kuuluvien musiikin paikkoja 2000-luvun Helsingissä. Yleisölle avataan myös Helsingin valitut palat -näyttely sekä kuvaselaamo. Töölönlahden rannassa Hakasalmen huvilassa jatkuu valokuvanäyttely Ismo Hölttö – Kohtaamisia 1960-luvun Helsingissä.

Kesälukemiset kirjastosta  

Helmet-lukuhaaste 2021 on käynnissä myös kesällä ja E-kirjasto on mukana lomallasi milloin tahansa ja minne ikinä menetkin. 

Nuorten chatit ja puhelinnumerot palvelevat koko kesän

Nuorisotalojen Instagram-profiileista löytyvät somen, pelimaailman ja digialustojen kautta kesällä tavoitettavissa olevat nuoriso-ohjaajat. Heille voi laittaa whatsapp- tai snapchat-viestiä tai soittaa, jos kaipaa juttuseuraa. Jos haluaa jutella anonyymisti luotettavan aikuisen kanssa tai ryhmächatissä yhdessä muiden nuorten kanssa, voi olla yhteydessä Sekasin-chatiin.  

Lisätiedot ja ilmoittautuminen Tapahtumat.hel.fi-sivustolla 

Kaikki Helsingin kaupungin tuottama kesälomaohjelma löytyy verkosta osoitteesta tapahtumat.hel.fi. 
Toiminta järjestetään terveysturvallisesti voimassaolevat koronarajoitukset huomioon ottaen. Katso viimeisin tieto osoitteesta hel.fi/helsinki/korona-fi/

Kuva: Jussi Hellsten