Uimastadionin pääportit ja sisäänkäynti.

Neljäs Helsinki Photo Festival -valokuvafestivaali alkaa 7. heinäkuuta – kuvataidetta nähtävillä myös Uimastadionilla ja kulttuurikeskus Stoassa

Helsinki Photo Festival on vuosittain järjestettävä valokuvaukseen keskittynyt kuvataidetapahtuma, joka nähdään Helsingissä jälleen 7.7.-30.9.2021. Neljännen kerran järjestettävä näyttely asettaa esille katsottavaa koko pääkaupunkiseudulla. Kuratoidut valokuvanäyttelyt ovat esillä 12 viikon ajan ympäri vuorokauden julkisilla paikoilla ja kulttuuri-instituutioissa. Festivaali esittelee 30 eri maasta kotoisin olevien 62 taiteilijan töitä, jotka eivät aiemmin ole olleet näytteillä Suomessa.
Joka vuosi festivaali valitsee avoimeen kutsuun vastanneiden joukosta yli 50 eri kategorioita edustavaa taiteilijaa. Kilpailua tuomaroi eturivin valokuvaajista ja koulutusasiantuntijoista koostuva raati. Vuonna 2021 festivaalille tuli 428 osallistujan lähettäminä 5 307 valokuvaa 55 maasta, joista kansainvälinen raati valikoi avoimen kilpailun 50 voittajaa ja 10 pohjoismaista nousevaa kykyä.

Helsingissä keskeiset ulkoilmanäyttelyt sijaitsevat ikonisen Finlandia-talon Mannerheimintien puoleisella puistoalueella, perinteisen Uimastadionin alueella, lastentarhamuseo Ebeneserin ympärillä Sörnäisissä ja kulttuurikeskus Stoan luona Itäkeskuksessa. Ei tule unohtaa myöskään Helsingin ja Espoon välimaastossa sijaitsevan Hanasaaren taidepuiston pohjoismaista valokuvanäyttelyä.

Festivaalin ohjelmaan sisältyy useita näyttelyitä ja koulutustapahtumia kahdentoista viikon aikana, joihin kutsutaan mukaan kaikkia valokuvauksesta kiinnostuneita. Perustamisvuodestaan 2018 lähtien festivaali on saanut vastaanottaa yli miljoona näyttelyvierasta. Vuoden 2021 näyttelyt on järjestetty suurelta osin ulkotiloissa koronapandemiaan liittyvien turvallisuussyiden vuoksi. Useimpiin näyttelyihin on maksuton pääsy.

“Joka vuosi valokuvafestivaali pyrkii heijastelemaan niitä aihealueita, jotka pystyvät innoittamaan, provosoimaan ja joilla on potentiaalia luoda keskustelua yhteiskunnallisista liikkeistä ja kaikesta, mikä ympäröi meitä ja on meille tärkeää”, toteaa festivaalin taiteellinen johtaja Rafael Rybczynski.

Oman aikamme valokuva kohtaa kaupungin

Heinäkuun ja syyskuun välisenä aikana eri kohteissa pääkaupunkiseudulla on nähtävillä ainakin yhdeksän ulkoilmanäyttelyä. Heinäkuun 7. päivästä lähtien Finlandia-talon puistoalueen ulkoilmanäyttelyssä on nähtävillä kansainvälisten taiteilijoiden töitä. Syyskuun 3. päivänä järjestetään kansainvälisten ja kotimaisten asiantuntijoiden tuomaroima portfolioiden katselmus. Yksi vuoden 2021 Helsinki Photo Festival -tapahtuman erityisistä kohokohdista on ainutlaatuinen valokuvanäyttely Helsingin Uimastadionilla. Sen aukioloaikoina maauimalan alueella on nähtävillä kansainvälisesti palkittujen valokuvataiteilijoiden töitä.

Koulutustapahtumia jokaiselle

Helsinki Photo Festivalin aikana järjestetään myös monipuolisia aloittelijoille ja ammattilaisille suunnattuja koulutustapahtumia. Helsinki Photo Festival iloitsee erityisesti Ebeneser-säätiön kanssa yhteistyössä järjestettävästä ensimmäisestä lapsille suunnatusta näyttelystä. Lastentarhamuseon aitaan kiinnitetty näyttely on esillä osoitteessa Helsinginkatu 3-5, nähtävillä vuorokauden ympäri. Ebeneser-säätiö käynnistää lapsia taiteeseen tutustuttavan koulutuksen yhteistyössä pääkaupunkiseudun ECEC-keskusten kanssa. Syyskuun 28.-29. järjestettävä camera obscura -työpaja huipentaa tämän ohjelman.

Helsinki Photo Festivalin aikana myös palkitut valokuvaajat, sveitsiläinen Christian Bobst ja yhdysvaltalainen R.J. Kern tulevat vetämään kaksi maksullista työpajaa – Bobst nouseville kyvyille suunnatun visuaaliseen tarinankerrontaan ja digitaalisuuteen keskittyvän työpajan, ja Kern harrastelijoille ja ammattikuvaajille suunnatun muotokuvien valaistukseen keskittyvän työpajan.

Ohjelmassa on myös Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen isännöimä Nordic Village -näyttely, jonka Helsinki Photo Festival käynnisti areenaksi tukemaan aloittelevia pohjoismaisia valokuvauslahjakkuuksia ja avatakseen heille mahdollisuuden esitellä töitään suurelle yleisölle. Pohjoismainen valokuvanäyttely on järjestetty ulkotiloihin Hanasaaren Taidepuistoon, missä on esillä yhteis- ja erillisnäyttelyinä töitä 15 pohjoismaiselta valokuvaajalta.

Erityisnäyttelyitä eri puolilla pääkaupunkiseutua

Jokainen Helsinki Photo Festival -tapahtuman näyttely on ainutkertainen niin sisällön kuin yksittäin räätälöityjen näyttelykohteiden osalta. Kartta, johon kaikki näyttelykohteet on merkitty, löytyy festivaalin verkkoivuilta. Ensi kertaa festivaali tarjoaa kävijöille taustatietoa esillä olevista teoksista kolmella kielellä - englanniksi, suomeksi ja ruotsiksi.
Festivaalin pop-up -galleriana toimii Galleria Futura, joka kutsuu valokuvauksesta kiinnostuneita ja valokuvien keräilijöitä tutustumaan finalistien ennen näkemättömiin ja sensuroituihin töihin. Valokuvanäyttely on avoinna 12.7.-31.8. osoitteessa Kasarmikatu 46-48, osana Kasarmitorin kesätapahtumaa.

Kulttuurikeskus Stoa Itä-Helsingissä isännöi kahta valokuvanäyttelyä 7.7-30.9. Stoan ulkotiloissa olevalla taideseinällä katsojat voivat tutustua finaaliin yltäneiden 50 taiteilijan töihin sekä 15 muuhun mukaan valikoituun työhön parvigalleriassa. Kymmenen kansainvälisen valokuvaajan töitä on nähtävillä erikoissuurina tulosteina Keran halleissa Espoossa. Yhteistyössä Kauniaisten kaupungin kanssa Helsinki Photo Festival asettaa esille neljän viikon ajaksi 16.8.-20.9. avoimen kilpailun finalistien parhaat valokuvat teemasta Fearless - Peloton.

Helsinki Photo Festival

Helsinki Photo Festival ry on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka on perustettu jakamaan tietoa valokuvauksesta ja visuaalisesta mediasta sekä kiinnittämään mielenkiintoa niitä kohtaan ja ylläpitämään sitä niin Suomessa kuin muissakin maissa.

Lisätietoa ja koko Helsinki Photo Festivalin ohjelma on nähtävillä osoitteessa https://helsinkiphotofestival.com/.