Vapaaehtoistoimintaa voi tehdä puistotalkoissa tai keräämällä roskia yhdessä. Kuva: Iina Kaikko.

Helsingin kaupungin vapaaehtoistoiminta jatkuu kesällä, poikkeusajan rajoitukset huomioiden

Helsingin kaupunki panostaa kaupunkilaisten osallisuutta lisäävään vapaaehtoistoimintaan. Suuri osa toiminnoista on tosin tänä kesänä tauolla tai toimii vain verkossa, mutta esimerkiksi puistokummiksi tai pihalaulajaksi voi yhä hakeutua.

Ajankohtaiset tiedot löytyvät Vapaaehtoistoiminnan sivuilta verkossa ja Facebookissa. Syyskuussa toiminnan toivotaan taas vilkastuvan ja silloin avataan myös Vapaaehtoistoiminnan uudet ja kattavat verkkosivut.

Korona-aika on tuonut myös jotain hyvää, kuten esimerkiksi spontaanin naapuriavun, toteaa Vapaaehtoistoiminnan kehittämisasiantuntija Eliisa Saarinen: “Ihmisten auttamishalu ja hyvä tarkoitus on ollut huikeaa. On ollut upeaa seurata ihmisten herännyttä empatiaa ja halua auttaa itselleen tuntemattomia ihmisiä.”

Kesän vapaaehtoistarjonta

Suosittu puistokummitoiminta jatkuu kesällä vieraslajien kitkennällä ja ympäristön siivouksella. Esimerkiksi 16. kesäkuuta järjestetään Lammassaaressa jättipalsamitalkoot.

Mukaan mahtuu 30 ensimmäistä, lisätiedot ja ilmoittautumislinkki löytyvät täältä: Hyvä kasvaa Helsingissä Jos haluat toimia puistokummina voit järjestää omalla alueellasi talkoita ja kutsua mukaan muitakin alueen asukkaita. Ilmoita talkoista vapaaehtoistyön koordinaattorille osoitteeseen puistokummit@hel.fi, jolloin hän lisää talkoot/tapahtumatiedot työlistaansa.

Senioripalveluissa vapaaehtoiset ovat pitäneet yhteyttä palvelutalojen asukkaisiin kirjeitse, pihoilla on järjestetty konsertteja ja yhteislaulutilaisuuksia sekä muuta toimintaa. Kampin ja Kinaporin toimintapisteet pysyvät kesän ajan kiinni, mutta palvelutaloihin voi tarjoutua, vaikka pihalaulattajaksi, trubaduuriksi tai jumppaohjaajaksi.

Vapaaehtoistoimintaa verkossa

Kotoklubi Kanelissa opitaan arkielämän suomen kieltä toiminnallisesti yhdessä lasten ja vanhempien kanssa laulaen, leikkien, liikkuen ja taiteillen. Kesän ajan Kotoklubi Kaneli toimii verkossa.

Lapsia kiinnostavaa asiaa löytyy osoitteesta Lapsiperheille ja Facebookista otsikolla Vetovoimainen leikkipuisto. Nuorisotyön vertaistoiminta, päihdekuntoutuksen vertaistoiminta ja tukihenkilötoiminta ovat osin siirtyneet verkkoon. Esimerkiksi kumppanuustalo Harjulan päihdekuntoutuksen vertaistukihenkilöt ovat toistaiseksi päivystäneet Zoomin kautta.

Helsingin kaupunginmuseon vapaaehtoistoiminnat ovat tauolla, mutta Helsinkikuvia-palvelusta löytyy nyt aivan uusi Kaupunkiviljelyä-albumi. Valokuvat esittelevät kaupunkiviljelyä osana tämän päivän helsinkiläisten elämää. Kuvaajina toimi valokuvauksen harrastajista koottu Kuvaussakki-vapaaehtoisryhmä. Näyttelyn toteuttivat ympäristöjärjestö Dodo ry ja Helsingin kaupunginmuseo.

Sovittelu ja luottamuksellisen kohtaamisen raamit siirtyivät verkkoon

Verkossa toimiva sovittelu tarjoaa lakisääteisen mahdollisuuden rikosten ja riitojen aiheuttamien ristiriitojen selvittämiseksi ja ratkaisemiseksi. Sovittelijoina toimivat tehtävään koulutetut vapaaehtoiset sovittelijat, jotka toimivat sovittelutoimiston ammattihenkilöstön ohjauksessa. Sovittelutoiminta avaa palvelut kesäkuun alussa turvallisuus- ja etäohjeet huomioiden. Lue lisää osoitteesta Sovittelutoiminta.fi.

Ajankohtaista tietoa Helsingin kaupungin vapaaehtoistoiminnasta löytyy täältä: https://www.vapaaehtoistoiminta.hel.fi/ sekä Facebook-osoitteesta Vapaaehtoistoiminta Helsinki. Vapaaehtoistoiminnan uudet ja kattavat verkkosivut aukeavat syyskuussa.

Lisätietoja voit kysyä sähköpostilla osoitteesta vapaaehtoistoiminta@hel.fi tai puhelimitse: 09 3106 4884, 09 3104 6940 ja 09 310 25870