Helsingin kirjastot, kulttuurikeskukset, liikuntapaikat, museot ja nuorisotilat avautuvat vaiheittain

Helsingin kirjastot, kulttuurikeskukset, liikuntapaikat, museot ja nuorisotilat avautuvat vaiheittain

Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala on alkanut valmistella palvelujensa käynnistämistä hallituksen koronarajoitusten purkamiseen liittyvien linjausten mukaisesti. Kirjastojen, kulttuurikeskusten, liikuntapalveluiden, nuorisotilojen ja museoiden avaamista suunnitellaan yhteistyössä suurimpien kaupunkien, ja etenkin pääkaupunkiseudun kaupunkien kanssa.
Perjantaina 8.5. alkaa kirjojen lainaaminen osassa kirjastoista ja ulkoliikuntapaikat avautuvat torstaina 14.5. ohjatulle seuratoiminnalle. Selvityksen alla on parhaillaan muiden tilojen avaaminen.

"Vapaa-ajan palvelut tekevät kaupungista elävän yhteisön. Olemme iloisia, että voimme vaiheittain avata palveluja toukokuun ja kesäkuun aikana. Rajoitusten aikana tullut palaute on muistuttanut, kuinka helsinkiläiset rakastavat kulttuuripalvelujaan, kirjastojaan, nuorisotilojaan ja liikuntapaikkojaan. Palveluja avattaessa huolehdimme kuntalaisten ja henkilöstön turvallisuudesta”, sanoo kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio.

Tiloihin tulee selkeät turvallisuusopastukset

Kirjastoissa, kulttuurikeskuksissa, liikuntapaikoissa, museoissa ja nuorisotiloissa tullaan ennen avaamista toteuttamaan toimenpiteitä, joilla varmistetaan asiakkaiden sekä työntekijöiden turvallisuus. Tällaisia ovat esimerkiksi käsienpesua ja turvavälien pitämistä koskevat ohjeistukset. Asiakaspalvelupisteille asennetaan muovipleksejä samaan tapaan kuin useissa kaupoissa erottamaan asiakaspalvelija ja asiakas. Kaikissa palveluissa myös suositellaan kortilla maksamista käteisen sijaan. Tiloissa riittävä väljyys ja turvavälit varmistetaan muun muassa koordinoimalla asiakasmääriä tilakohtaisesti.

Ulkoliikuntapaikat aukeavat 14.5. ohjatulle seuratoiminnalle

Hallituksen linjauksen mukaisesti myös ulkoharrastuspaikkojen avaaminen on mahdollista 14.5. edellyttäen, että kokoontumisrajoituksia noudatetaan. Helsingin ulkoliikuntakentät avataan tuolloin, ja seuroille ja muille yhteisöille jo myönnetyt vuorot palautetaan seuraavien periaatteiden mukaisesti:

Liikuntaseura tai muu yhteisö vastaa omalla vuorollaan siitä, että harjoittelu toteutetaan pienryhmissä noudattaen hallituksen ohjeita sekä kaupungin erillisiä ohjeita. Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit ovat laatineet yksityiskohtaiset ohjeet ulkoharrastuspaikkojen käyttämiseksi.

Ulkoliikuntakenttien huoltotilat (wc:t ja pukuhuonetilat) pidetään suljettuina toukokuun loppuun asti, sillä sisätiloissa turvaetäisyyksien ylläpitäminen ja niiden valvominen on haasteellista.

Kilpailujen, otteluiden, turnauksien ja tapahtumien järjestäminen on kiellettyä toistaiseksi. Urheilukilpailut ja -sarjat voidaan käynnistää 1.6. alkaen erityisjärjestelyin. Kilpailutoiminta linjataan sen jälkeen, kun kaupunki saa yksityiskohtaisempaa tietoa hallituksen linjaamista rajoituksista kilpailujen suhteen.

Ulkoliikuntakenttien vuorot ovat maksuttomia toukokuun loppuun asti, jotta seuroilla on parempi mahdollisuus käynnistää toimintaansa pienryhmissä. Lisäksi huoltotilojen ollessa suljettuina ei kenttien palvelutaso ole normaalin kaltainen.

Kokoontumisrajoitukset ovat näillä näkymin väljempiä 1.6. lähtien, jolloin pukuhuonetilat avataan ja maksut peritään normaalin taksan mukaisesti.

Kaupungin tekonurmikentistä noin puet ovat jalkapalloseurojen ylläpitämiä. Seurakenttien kanssa on sovittu, että toiminta niillä käynnistyy vaiheittain samojen periaatteiden sekä suunnilleen saman aikataulun mukaisesti touko-kesäkuun aikana.

Vesireittiliikenne alkamassa

Vesireittiliikenteen Helsingin ulkoilusaariin piti alkaa toukokuussa, mutta koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi myös vesireittiliikenteeseen tuli muutoksia. Helsingin kaupunki on linjannut, että vesireittiliikennöitsijät voivat päättää kauden aloittamisen siirtämisestä enintään kesäkuun alkuun (1.6.2020). Vesireittiliikennöinti on nyt hiljalleen käynnistymässä, ja Uunisaareen liikennöinti on jo alkanut. Tämänhetkisen tiedon mukaan esimerkiksi reittiliikennöinti Helsingin hallinnoimaan Sipoon saariston Kaunissaareen alkaa perjantaina 15.5., ja vesireittiliikenne Pihlajasaareen sekä Idän saaristoreiteille alkavat 1.6. Vesiliikenne ulkoilusaariin jakautuu reittiliikenteeseen ja kiertoajeluihin, joista vastaavat yksityiset liikennöitsijät.

Kirjoja on mahdollista palauttaa ja lainata

Hallituksen maanantaina 4.5. antaman linjauksen mukaan kirjojen ja muun aineiston noutopalvelu voidaan käynnistää kirjastoissa välittömästi. Helsingin kaupunginkirjastossa lainaaminen ja varausten noutaminen on mahdollista 8.5. alkaen osassa kirjastoista. Nämä ovat: Etelä-Haagan, Kallion, Laajasalon, Malmin, Paloheinän, Pasilan, Roihuvuoren, Töölön, Vallilan ja Viikin kirjastot sekä keskustakirjasto Oodi. Muissa Helsingin kirjastoissa lainaaminen alkaa vaiheittain ma 11.5.

Kirjoja ja muuta aineistoa voi jo nyt palauttaa osaan Helsingin kirjastoja palautusluukkujen kautta tai väliaikaisiin palautuspisteisiin. Lainat erääntyvät vasta kesäkuusta alkaen porrastetusti eli lainassa olevan aineiston palautuksella ei ole kiirettä. Uusia varauksia voi tehdä Helmet.fi-verkkopalvelussa maanantaista 11.5. alkaen.
Pidempiaikainen asiointi kirjastotiloissa on mahdollista 1. kesäkuuta alkaen. Toukokuussa kirjastoasiointi tulee hoitaa ripeästi, ja silloin tulee suosia lainaus- ja palautusautomaattien käyttöä henkilökohtaisen palvelun sijaan. Muut kuin lainaustoiminnan kannalta välttämättömät tilat pidetään suljettuina toukokuun ajan. Kirjastoissa ei siis voi käyttää asiakastietokoneita, jäädä lukemaan lehtiä tai käyttää lukusalia. Kirjastoissa ei myöskään järjestetä tapahtumia. Käytössä ovat ainoastaan peruspalvelut eli varausten nouto, lainaaminen ja palauttaminen. Esimerkiksi keskustakirjasto Oodin toinen kerros on toukokuussa suljettu.

HAM ja Helsingin kaupunginmuseo avautuvat kesäkuun alussa

Helsingin kaupunginmuseo ja Ratikkamuseo avataan yleisölle maanantaina 1.6. HAM Helsingin taidemuseo ja Helsingin kaupunginmuseoon kuuluva Hakasalmen huvila avataan tiistaina 2.6. Kaupunginmuseon pienemmät kausimuseot Ruiskumestarin talo ja Työväenasuntomuseo pysyvät toistaiseksi suljettuna.

Helsingin kaupunginmuseossa avataan museon ovien avautuessa 1.6. uusi, ympäristöjärjestö Dodon kanssa yhteistyössä toteutettu, urbaania kaupunkiviljelyä sekä ruoantuotannon historiaa ja tulevaisuutta esittelevä Kaupunkiruokaa-näyttely. Kaupunginmuseon jatkuvista näyttelyistä yleisölle avataan Helsingin valitut palat -näyttely. Lasten kaupunki- ja Aikakone-näyttelyt ovat toistaiseksi suljettuja. Hakasalmen huvilassa 2.6. jatkuu sota-ajan mielialaraporteista sisältönsä ammentava Mieliala – Helsinki 1939–1945 -näyttely.

HAM Helsingin taidemuseon näyttävissä kaarihalleissa avataan 2.6.2020 kuvataiteilija Terike Haapojan ja kirjailija-dramaturgi Laura Gustafssonin näyttely Museum of Becoming. Ajankohtainen Museum of Becoming on kolmen teoksen kokonaisuus, jossa etsitään uudenlaisia tapoja ajatella ihmistä. Teoksissa pohditaan ihmisen suhdetta omaan yhteisöönsä, ympäristöön ja toisiin lajeihin. Uuden nykytaiteen esittelyyn profiloituneessa HAM-galleriassa avautuu Enni Suomisen Mortarium-näyttely. HAMissa jatkuvat myös 40 vuotta Helsinkiin odotettu, maiseman ja mielen tulkitsija Vilho Lammen (1898–1936) näyttely sekä Sukupuolen sotkijat -näyttely, joka osallistuu viime vuosien keskusteluun sukupuolesta, erilaisista miehen ja naisen rooleista ja niiden rakentumisesta. Myös Tove Janssonin näyttely on avoinna yleisölle.

HAM Helsingin taidemuseon kuratoima ja tuottama nykytaidetapahtuma Helsinki Biennaali siirtyy kesälle 2021. Tennispalatsissa 2.6.2020 avautuva Laura Gustafssonin ja Terike Haapojan näyttely johdattelee biennaalin teemoihin.

Nuorisotyö keskittyy ulkotoimintaan

Nuorisopalveluiden toiminta jatkuu 1.6. täydessä laajuudessa, mutta kuitenkin hallitusti ja vallitsevat rajoitukset huomioiden. Toiminnot toteutetaan kesäkaudella pääsääntöisesti ulkotiloissa, kuten normaaliolosuhteissakin tapahtuu aina koululaisten kesälomien aikana. Nuorisopalvelut on pääkaupunkiseudun suurimpia nuorten kesätyöllistäjiä ja työllistää tämänkin kesän aikana noin 170 16–17-vuotiasta nuorta, jotka avustavat kesätoimintojen järjestämisessä. 

Kesätoiminnot toteutetaan vallitsevat kokoontumisrajoitukset huomioiden. Tämän vuoksi kaikki edellisvuosilta tutut kesätoiminnot, kuten isot peliturnaukset eivät toteudu sellaisenaan, vaan niitä korvataan muunlaisilla toiminnoilla. Lisäksi kesätoimintoja tullaan jakamaan ja porrastamaan tasaisemmin koko kesälomakauden ajalle, kun ne aiemmin ovat painottuneet vahvasti alkukesään.

Osa nuorisotiloista on 14.5. eteenpäin päivisin lisätiloja tarvitsevien koulujen käytössä. Kesän aikana nuorisotilat ovat puolestaan helsinkiläisten järjestöjen nuorille suunnattujen kesätoimintojen, kuten päiväleirien käytössä. Vapaita vuoroja on vielä tarjolla ja niiden osalta toteutetaan maanantaista 11.5. alkaen ylimääräinen haku, josta nuorisopalvelut tiedottaa tarkemmin perjantaina 8.5. Nuorisotilat ovat helsinkiläisille järjestöille maksuttomia ja vapaiden tilojen varaamisesta löytyy lisätietoa osoitteesta munstadi.fi.

Kuva: Helsingin kaupunki