Nainen lainaa kirjoja 8.5 avatussa Töölön kirjastossa.

Helsingin kirjastot ovat avautuneet rauhallisesti ja ilman ruuhkaa – suurimpaan osaan kirjastoista pääsee nyt lainaamaan, palauttamaan ja noutamaan varauksia

Yksitoista kirjastoa avasi ovensa Helsingissä rajoitetuin palveluin jo perjantaina 8.5. Suurin osa muista Helsingin kirjastoista avautui maanantaina 11.5. Osa kirjastoista avautuu myöhemmin tällä viikolla. Muun muassa lähipalvelukeskus Hertsissä sijaitsevaan uuteen Herttoniemen kirjastoon pääsee ensimmäistä kertaa asioimaan torstaina 14.5. Kirjastoautot lähtevät reiteille keskiviikkona 13.5. Helsingissä on yhteensä 37 kirjastoa ja kaksi kirjastoautoa.

Pidempiaikainen asiointi kirjastotiloissa on mahdollista 1. kesäkuuta alkaen eli tällä hetkellä käytössä ovat ainoastaan peruspalvelut lainaus, palautus ja varausten nouto. Asiakkaiden oleskelu kirjastoissa on rajattu siten, että mahdollisuudet istumiseen on poistettu ja esimerkiksi asiakastietokoneet eivät ole käytössä. Lukusaleihin ja työskentelytiloihin ei myöskään vielä ole pääsyä.

Oman lähikirjaston aukioloaika kannattaa tarkistaa ennen asiointia osoitteesta www.helmet.fi/kirjastot, sillä toukokuussa kirjastoissa on poikkeukselliset aukioloajat. Esimerkiksi koulujen yhteydessä sijaitsevat Puistolan ja Suutarilan kirjastot ovat avoinna arkisin vasta klo 14 alkaen. Toukokuussa kokonaan kiinni ovat Myllypuron mediakirjasto sekä Pikku-Huopalahden ja Sakarinmäen lastenkirjastot. Useissa kirjastoissa joko arkipäivän ensimmäinen tai kaksi ensimmäistä tuntia varataan riskiryhmien asiointiin. Tämän voi tarkistaa kirjastojen Helmet-verkkosivuilta tai soittamalla omaan lähikirjastoon.

Helsingin kirjastoautot lähtevät reiteille rajoitetuin palveluin ja uuden aikataulun mukaan keskiviikkona 13.5. Kirjastoautoihin ei kuitenkaan pääse sisälle, mutta niihin voi palauttaa aineistoa ja niistä voi noutaa varauksia henkilökunnan avustuksella. Mukana on myös Bestsellereitä lainattavaksi. Kirjastoautot toimivat siis eräänlaisina liikkuvina nouto- ja palautuskioskeina. Tällä viikolla ajetaan keskiviikon ja torstain iltareitit, ensi viikolla maanantain 18.5. ja tiistain 19.5. iltareitit. Maanantaista 25.5. alkaen reitit ajetaan normaaliaikataulun mukaan. Aikataulut voi tarkistaa osoitteesta www.helmet.fi/kirjastoauto.

Maltillisesti kävijöitä, paljon lainoja ja palautuksia

Jälleennäkemisen tunnelma perjantaina auenneissa kirjastoissa oli rauhallinen ja turvallisuustekijät huomioiva. Kirjastoissa ei syntynyt ruuhkaa, vaikka siihenkin oli varauduttu. Perjantaina 8.5. avatuissa yhdessätoista kirjastossa kävi yhteensä noin 3000 asiakasta. Jos verrataan viime vuoden samaan ajankohtaan eli perjantaihin 10.5.2019, oli käyntejä 77 % vähemmän. Sen sijaan ensilainauksia oli lähes yhtä paljon ja palautuksia jopa 44 % enemmän. Kirjastoissa 8.5. käyneet asiakkaat siis lainasivat kerralla paljon ja palauttivat runsaasti aineistoa. Keskustakirjasto Oodi oli ainoana kirjastona avoinna lauantaina 9.5., jolloin siellä piipahti 758 asiakasta. Tulevana lauantaina myös muita kirjastoja on Helsingissä avoinna.

”Kirjastoissa henkilöstö oli tehnyt hyvät turvajärjestelyt ja ohjeistukset tiloihin, ja asiakkaat noudattivat ohjeita tarkasti. Rajoitetusti avautuneet kirjastot ovat nyt erinäköisiä kuin yleensä, kun suurin osa modernin kirjaston palveluista on rajattu pois. Me kaikki odotamme kesäkuun alkua, josta alkaen voimme vaiheittain avata ja käynnistää myös asiointikoneet, tulostimet ja muut laitteet, lukusalit ja ryhmätilat sekä järjestää tapahtumia pikku hiljaa”, sanoo Helsingin kirjastopalvelujen johtaja Katri Vänttinen.

Noudettavia varauksia on tällä hetkellä hyllyissä runsaasti. Maaliskuussa kirjastojen sulkemisen vuoksi noutamatta jääneet varaukset voi nyt noutaa avoinna olevista kirjastoista vielä 14.5. asti, jonka jälkeen ne lähtevät kiertoon jonossa seuraavana oleville. Uusia varauksia on voinut tehdä Helmet.fi:ssä maanantaista alkaen.Apulaispormestari Nasima Razmyar vieraili 11.5.2020 Pasilan kirjastossa. Katso video tästä.

Kuva: Maarit Hohteri