Kaksi lasta pelaamassa Skidipeliä.

Helsingin kirjastoihin saapuva Skidipeli kehittää koululaisten monilukutaitoja ja innostaa lukemaan

Helsingin kirjastoissa ja kulttuurikeskuksissa kiertää 5. maaliskuuta lähtien jättimäinen lautapeli ja taideinstallaatio Skidipeli – lukutaitoseikkailu Stadissa, joka innostaa lukemaan monipuolisesti erilaisia tekstejä sekä tukee monilukutaitoja hauskalla ja elämyksellisellä tavalla. Arkipäivisin Skidipeli on pääosin koululuokkien käytössä, mutta iltaisin ja viikonloppuisin kaikki kiinnostuneet pääsevät lukuseikkailemaan.

Mediakasvatusta, tarinoita ja lisättyä todellisuutta yhdistelevä Skidipeli johdattelee pohtimaan kuvan-, viestin-, mainonnan-, äänten- ja runonlukutaitoihin liittyviä teemoja. Myös Helsinki tulee tutummaksi: Pelaaja itse on pelinappula, joka kiertää kantakaupungin maamerkkejä. Lisäksi pelissä on kirjakioski, josta voi lainata Helsinki-aiheista lastenkirjallisuutta.

”Skidipelin ytimessä on monilukutaito, ilo ja yhdessä tekeminen. Pelissä lukemisen käsitettä lähestytään laajasti ja leikkimielisesti, jolloin jokainen voi löytää omat vahvuutensa lukijana. Lisätty todellisuus ja Helsingin historiallinen keskusta lautapelimiljöönä innostavat tutkimaan oman kotikaupungin yksityiskohtia ja aikakerrostumia,” kertoo Helsingin kaupunginkirjaston pedagoginen informaatikko Piia Bågman.

Skidipelin ensiesittely oli Habitare-messuilla vuonna 2019, jolloin se toteutettiin Skidit-kollektiivin ja Helsingin kaupunginmuseon yhteistyönä. Nyt peli on täydentynyt monilukutaitoja tukevalla pedagogisella sisällöllä, joka on suunniteltu erityisesti 4.-luokkien opetuksen tueksi.

Skidipeli – lukutaitoseikkailu Stadissa on Helsingin kaupunginkirjaston, Skidit-kollektiivin ja Mediakasvatuskeskus Metkan hanke, jonka on rahoittanut Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Lukutaitoseikkailua toteuttamassa ovat olleet myös Lukuinto-hanke ja AR-studio flyAR. Hankkeen jälkeen peli on käytettävissä kaupunginkirjaston kouluyhteistyössä. Skidipelin on kuvittanut Skidit-kollektiivin Sanna Mander.

Skidipelin kiertueaikataulu:

Kevät 2022

Kanneltalon galleria: 5.–19.3.
Rikhardinkadun kirjasto 26.3.–10.4.

Syksy 2022

Keskustakirjasto Oodi: 27.8.–9.9.
Malmitalo: 24.9.–8.10.
Oulunkylän kirjasto: 7.–19.11.

Peli on avoinna kaikille viikonloppuisin sekä arkisin klo 15 alkaen.

Lisätietoja: helmet.fi/skidipeli

Kuva: Katja Tähjä / Helsingin kaupunki