HelsinkiLiikkuu mukana Unelmien liikuntapäivässä, kuva Maarit Hohteri

Helsingin kaupunki vie Unelmien liikuntapäivän uudelle tasolle yhdessä Olympiakomitean kanssa

Helsingin kaupunki haluaa kääntää kymmenillä toimenpiteillä kehityskulun, joka on tehnyt liikkumattomuudesta keskeisen hyvinvointia murentavan tekijän. Liikkumisen puute lisää riskiä lukuisiin sairauksiin, heikentää työ- ja toimintakykyä, vaikeuttaa oppimista sekä altistaa sosiaalisille ongelmille. Kaupungin tavoitteena on palauttaa liikkuminen helpoksi ja luontaiseksi osaksi jokapäiväistä elämää. Unelmien liikuntapäivänä 10. toukokuuta Helsingistä tehdään koko valtakunnan liikkumisen keskipiste.

Helsinki on käynnistänyt liikkumisohjelman, jonka myötä liikkuminen nostetaan kaiken kaupungin toiminnan keskiöön. Toimenpiteet kohdentuvat varhaiskasvatukseen, perusopetukseen, vanhuspalveluihin, kaupunkiympäristön, julkisen tilan kehittämiseen sekä kaupungin henkilöstöön. Osana liikkumisohjelmaa kaupunki lähtee mukaan Suomen Olympiakomitean koordinoimaan Unelmien liikuntapäivään.

Liikkumisen kokeilu- ja pop up -päiväksi kutsutun Unelmien liikuntapäivän tavoitteena on vauhdittaa eri-ikäisten liikkumista yhdessä. Viime vuonna päivä liikutti jopa puolta miljoonaa suomalaista. Liikkumisohjelman tavoitteiden mukaisesti Helsinki ottaa haasteen vastaan ja haluaa rikkoa päivän ennätykset sitouttamalla kaikki toimialat ja 38 000 työntekijää innovoimaan liikunnallista arkea.

”Kyse ei ole vain yhdestä liikuntapäivästä, vaan tavasta herätellä toimijoita muuttamaan päivittäisiä käytäntöjä liikkumista edistäviksi. Kaikki kaupungin toimialat suunnittelevat omat keinonsa liikkua ja liikuttaa helsinkiläisiä. Hyvänä esimerkkinä tästä on kasvatuksen ja koulutuksen toimiala, joka on jo sitouttanut kaikki palvelunsa lasten ja nuorten, työikäisten ja ikäihmisten liikuttamiseen. Unelmien liikuntapäivä voi olla se päivä, jossa liikkumisen kipinä saadaan syttymään. Mitä käytäntöjä juuri sinä voisit muuttaa edes yhdeksi päiväksi?”, kysyy liikkumisohjelman projektipäällikkö Minna Paajanen.

Kaupungin työntekijät ovat liikkumisohjelman toimeenpaneva voima. Liikutamme ja mahdollistamme kaiken ikäisten helsinkiläisten liikkumisen kaupungin palveluissa yhteistyössä sidosryhmien kanssa. Myös henkilöstön oma liikkuminen on liikkumisohjelman keskiössä. Tästä johtuen haastammekin Unelmien liikuntapäivänä henkilöstön keksimään omia päivittäistä liikettä lisäävät keinoja. Kuljemme arkimatkat kävellen, pyörällä tai julkisilla kulkuvälineillä. Tartumme maailman suosituimpiin kaupunkipyöriin. Pysäkillä odottelun sijaan kävelemme seuraavalle pysäkille. Vaihdamme hissin rappusiin ja järjestämme kokouksia ulkona kävellen.

Innostusta Unelmien liikuntapäivään on aistittavissa – tehdään yhdessä Helsingistä valtakunnan liikkuvin kaupunki 10.5.

Ohjeet toiminnan järjestämiseen:

1) Ideoi tapahtuma
Tapahtuma voi olla oman henkilöstön suunnittelema tempaus, joka muuttaa arkirutiinia ja lisää arkiliikkumista. Tapahtuma voi olla myös asukkaille suunnattu kokeilu, infotuokio tai yhteinen venyttelyhetki. Kaikki liikkuminen on arvokasta – löydä oma tapasi liikkua!

2) Ilmoita tapahtumasi mukaan Unelmien liikuntapäivän ilmoita tapahtuma -sivulla
Kirjaudu sähköpostiosoitteellasi ja täydennä sivulle tapahtumavastaavan yhteystiedot. Tämän jälkeen saat sähköpostiisi käyttäjätunnuksen ja pääset ilmoittamaan ryhmäsi tapahtuman. Tapahtumapaikan nimeksi / järjestäjäksi kirjoitetaan Helsingin kaupunki. Näin saamme tietoa, kuinka moni toimipiste osallistuu tapahtumaan. Järjestäjä-kohtaan voi merkitä yksikön nimen.

3) Tiedota tapahtumasta yhteisössäsi ja sosiaalisen median kanavissa käyttäen #HelsinkiLiikkuu #unelmienliikuntapäivä  

Lue lisää

Helsingin kaupungin liikkumisohjelma
Unelmien liikuntapäivä