Nainen venyttelee olohuoneen lattialla mobiilisovelluksesta ohjeita seuraten

Helsingin kaupunki hakee +65-vuotiaita senioreita ainutlaatuiseen hyvinvointia edistävään kokeiluun

Helsingin kaupunki pyrkii edistämään kaupunkilaisten terveyteen ja hyvinvointiin liittyvien innovaatioiden kokeilua kehittämällä uusia ratkaisuja yhdessä loppukäyttäjien ja yritysten kanssa. Nyt Helsingin kaupunki ja Fustra Seniori -sovellus käynnistää kokeilua yli 65-vuotiaille kotona asuville helsinkiläisille kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja toimintakyvyn kehittämiseen ja ylläpitoon. Kokeiluun etsitään 300:a vapaaehtoista testaamaan sovellusta kahden kuukauden kokeiluajaksi. Kaupunki on mukana kokeilussa, jotta yritykset pystyisivät kehittämään mahdollisimman osuvia ja kohderyhmille sopivia palveluita, jotka lisäävät kaupunkilaisten hyvinvointia. Kokeilu on osa Helsingin liikkumisohjelmaa, jonka tavoitteena on lisätä kaikenikäisten helsinkiläisten arkiaktiivisuutta ja vapaa-ajan liikkumista. Ikäihmisten liikkumista lisätään vuonna 2021 lukuisin eri toimenpitein. Vapaaehtoiselle testiryhmälle kokeilupilotti on ainutlaatuinen tilaisuus päästä testaamaan uutta palvelua ensimmäisten joukossa maksutta.

Kotisporttia Stadin senioreille –kokeilupilotti tuo ohjattua liikuntaa ikäihmisille digipalveluna suoraan kotiin

Helsingin kaupunki on mukana toteuttamassa Fustra Seniori –sovelluksen Kotisporttia Stadin Senioreille -kokeilupilottia. Sovellus pyrkii kehittämään ja ylläpitämään ikääntyneiden itsenäistä toimintakykyä ja arjen askareiden suorittamista, tavoitteena tarjota edellytykset kotona asumiseen mahdollisimman pitkään. Sovellusta käyttämällä ja erilaisia harjoituksia tekemällä käyttäjä pääsee kehittämään lihasvoimaa, notkeutta ja tasapainoa, sekä parantamaan tuki- ja liikuntaelinten hyvinvointia. Lisäksi sovellus tarjoaa digitaalisesti turvallisia lähikontakteja, sekä uutta reipasta sisältöä ja rytmiä arkeen. Sovellus pyrkii siis edistämään kokonaisvaltaisesti ikääntyneiden niin psyykkistä, fyysistä kuin sosiaalista hyvinvointia henkilökohtaisella tavalla.

Mukaan maksuttomaan kokeiluun

Sovelluksen kokeilupilottiin haetaan nyt 300:a testikäyttäjää, jotka pääsevät ilmaiseksi tutustumaan, kokeilemaan ja käyttämään Fustra Seniori -sovellusta arjessaan. Kokeilu on suunnattu yli 65-vuotiaille, kotona asuville helsinkiläisille. Kriteerinä testiryhmään pääsemiselle on kiinnostus omaa terveyttä ja liikkumistottumuksia, aivoterveyttä ja ravintotottumuksia kohtaan, mutta erityistä liikunnallista taustaa ei edellytetä. Riittää, että testikäyttäjällä on halu oppia uutta, saada sisältöä ja rytmiä arkeen ja mahdollisesti löytää uusia harrastuksia, tapoja liikkua tai etäseuraa liikkumiseen. Fyysisinä edellytyksinä sovelluksen käyttöön on kyky itsenäiseen toimintaan. Käyttäjän tulisi myös kyetä asettumaan makuulle ja nousemaan sieltä itsenäisesti takaisin seisaalle.

Sovellus toimii digitaalisesti, joten testikäyttäjiltä odotetaan avoimuutta digitaalisia laitteita kohtaan. Pilottiin kuuluvat alku- ja loppuraportti täytetään digitaalisesti. Sovelluksen käyttöön on hyvä tarvittaessa olla joku tukihenkilö esimerkiksi lähipiiristä. Käyttöönottoon riittää, että lataa sovelluksen mobiililaitteeseen, jonka jälkeen sovellus hoitaa automaattisesti muistutukset, viestinnän ja harjoitukset.

Ilmoittaudu mukaan

Palvelun kokeilujakso alkaa 1.5.2021 ja päättyy 30.6.2021. Mukaan otetaan 300 ensimmäiseksi ilmoittautunutta Helsingissä asuvaa yli 65-vuotiasta ikäihmistä, jotka sitoutuvat testaamaan palvelua kahden kuukauden ajan ja osallistumaan sen käyttäjäkokemustutkimukseen.

Ilmoittautuminen on nyt auki osoitteessa https://www.fustra.fi/stadi/. Ilmoittautumisaika päättyy 29.4.2021. Kokeilupilotista järjestetään infotilaisuus Zoom-verkkopalvelussa 26.4. klo 10-11. Kutsu Zoomiin toimitetaan mukaan ilmoittautuneille sähköpostitse.

Lisätietoja kokeilusta:

Noora Hagman
Erityissuunnittelija
Helsingin kaupunki
noora.hagman@hel.fi 

Lisätietoa Fustra-sovelluksesta:

Juho Lahti
Asiakkuuspäällikkö, vastaava tutkija
Fustra
juho.lahti@fustra.fi