Helsingin kaupunginmuseo, Lasten kaupunki ja Ruiskumestarin talo kutsuvat jälleen joulukauden viettoon

Helsingin kaupunginmuseossa ja Ruiskumestarin talossa alkaa joulukausi lauantaina 27. marraskuuta. Joulumysteeri-mobiilipeli houkuttelee lapsiperheitä ja lapsenmielisiä seikkailulle Helsingin joulun historiaan Kauppatorin ympäristössä. Ruiskumestarin talossa nautitaan rauhallisesta joulusta 1800-luvun tunnelmissa.

Kaupunginmuseon joulukauden avajaisia vietetään lauantaina 27. marraskuuta klo 13–16. Pikkuisten joulu kutsuu perheitä pipareille, jouluaskareisiin ja pukkia tapaamaan. Tänäkin vuonna museo on koristeltu jouluasuun – ikkunoissa voi ihastella taiteilija Willem Heefferin Helsinki-aiheisia joulutähtiä, ja vironkielisen Annalin päiväkodin lapset ovat koristelleet museon joulukuusen. Myös Lasten kaupungin mummola ja koulu ovat saaneet ripauksen joulua. Museon omat oivat lahjat pukinkonttiin, peleistä ja kirjoista sukkiin löytyvät museokaupasta. Myynnissä on muun muassa uunituore Ruiskumestarin talon kirja sekä nostalgisia joulukoristeita. Kaupunginmuseon joulumyyjäisiä vietetään lauantaina ja sunnuntaina 4.–5.12. klo 11–17, ja Siller-kuoro esiintyy sunnuntaina 12.12. klo 15.

Joulumysteeri koko perheelle

Joulumysteeri on Helsingin kaupunginmuseon ja Tuomaan Markkinoiden yhteistyönä toteuttama lapsille tarkoitettu maksuton mobiilipeli, jota pelataan Kauppatorin ympäristössä. Peli alkaa Vanhan Kauppahallin edestä ja päättyy Helsingin kaupunginmuseolle. Pelaamaan pääsee 27.11.–22.12. osoitteessa joulumysteeri.fi. Peli tutustuttaa hauskalla tavalla Helsingin joulun historiaan, ja sen ratkaisijaa odottaa herkullinen palkinto museon aukioloaikoina ma–pe klo 11–19, la–su klo 11–17.

Vanhan ajan joulutunnelmaa Helsingin vanhimmassa puutalossa

Ruiskumestarin talo on vuosikymmeniä ollut jouluisin erityisen suosittu. Ruiskumestarin koti somistetaan 1800-luvun puolivälin jouluasuun, joka on nykyistä yksinkertaisempi, mutta sitäkin tunnelmallisempi. Keittiössä lieden lämmössä voi nauttia joulun mausteisista tuoksuista ja kuvitella ahkerat kädet leipomaan piparkakkuja. Kamarissa kääritään lahjoja pikku paketteihin, jotka suljetaan lakalla ja varustetaan hauskoin arvoitusrunoin. Salissa pieni, kynttilöin ja pikkuleivin koristettu joulukuusi on ajan tapaan pöydällä.

Ruiskumestarin talossa järjestetään joulutapahtuma sunnuntaina 12. joulukuuta klo 12. Museotalon huoneissa voi nauttia tunnelmasta ja keskustella asiantuntevien oppaiden kanssa talon vaiheista ja joulunvietosta ennen vanhaan. Piharakennuksen kamarissa askarrellaan joulukuusenkoristeita aitojen 1800-luvun ohjeiden mukaan. Pihalla kuullaan klo 13 ja 14 Kamarikuoro Värinän jouluisia säveliä. Museopuoti on tulvillaan kodikkaan lämmintä tunnelmaa ja ihastuttavia lahjaideoita.

Lue lisää:
helsinginkaupunginmuseo.fi/tapahtumat

Kuva: Helsingin kaupunginmuseon joulukuvituksen on tänä vuonna tehnyt Sanni Wessman / Napa Agency.