Striimaus käynnissä Oodissa.

Helsingin kaupunginkirjasto tuottaa monipuolisia tapahtumia verkkoon

Helsingin kaupunginkirjasto aloitti suorien lähetysten striimaamisen Helsinki-kanavalle kirjastojen sulkeuduttua maaliskuussa. Striimauksia on monta kertaa viikossa ja jopa useita päivässä. Aamupäivisin painotus on lapsille ja lapsiperheille suunnatussa tarjonnassa ja iltapäivisin nähdään muun muassa kirjailijavierailuja ja ajankohtaisia keskusteluja.

Striimauksista tuotetut tallenteet ovat jälkikäteen katsottavissa Helsinki-kanavalla osoitteessa helsinkikanava.fi. Helsinki-kanavalle onkin kertynyt jo kymmeniä Helsingin kaupunginkirjaston videotallenteita. Tulevien striimausten ajankohdat voi katsoa osoitteesta helmet.fi/kirjastohelsinkilive. Striimausten kuvauspaikkana toimii pääasiassa keskustakirjasto Oodi, mutta videoita kuvataan myös muissa Helsingin kirjastoissa. Kaikki striimit voi katsoa myös Kirjastokaistalta osoitteesta kirjastokaista.fi/live.

”Olen todella ylpeä kirjastohenkilöstön osaamisesta ja ketteryydestä tässä poikkeustilanteessa. Välittömästi kirjastojen sulkupäätöksen tultua kirjastoissa lisättiin panoksia etä- ja digipalveluihin ja saatiin parissa päivässä organisoitua myös kirjallisuusaiheiset striimaukset niin sisällöllisesti kuin teknisestikin”, sanoo Helsingin kirjastopalvelujen johtaja Katri Vänttinen.

Striimausten ohjelma on kiinnostava otos kirjastojen monipuolisista tapahtumista. Kevään aikana haastateltavaksi saadaan eturivin taiteen tekijöitä, kuten kirjailijat Sofi Oksanen ja Emmi-Liia Sjöholm sekä elokuvaohjaaja Dome Karukoski. Toukokuusta suunnitellaan runoilijoiden kuukautta, jolloin vieraaksi kutsutaan runoilijoita ja muita vähälevikkisen kirjallisuuden tekijöitä. Myös musiikkitarjontaa on luvassa, sillä haastatteluun saapuu muusikko Samuli Putro ja Oodin Maijansalin lavalla nähdään rap-artistit Laineen Kasperi sekä F. Lapsille striimataan satutuokioita ja loruhetkiä miltei joka arkipäivä. Sisältöjä tehdään kaikille ikäryhmille ja usealla eri kielellä. Tällä hetkellä tarjontaa on Helsinki-kanavalla suomen lisäksi englanniksi ja ruotsiksi. Tulossa on muun muassa kaksikielinen satutunti suomeksi ja viroksi.

Poikkeusaikaan siirtyminen ja kirjastojen sulkemisen aiheuttama tapahtumien peruminen herätti kirjastolaisissa huolta kirjailijoiden sekä muiden esiintyvien taide- ja kulttuurityöläisten tilanteesta. Moni heistä on menettänyt kriisin keskellä työmahdollisuuksia ja tuloja. Helsingin kaupunginkirjaston striimausten tarkoituksena onkin paitsi tuottaa iloa ja hyötyä kaupunkilaisille myös osoittaa solidaarisuutta kirjailijoille sekä taide- ja kulttuurialalla työskenteleville. Tuotannon tukikohta on Oodissa, mutta tekijöitä on mukana monesta kirjastosta. Käytössä on pieni tapahtumabudjetti ja kaikille vieraille maksetaan esiintymispalkkio.

”Teemme tässä hämmentävässäkin tilanteessa työtä ilolla ja innostuksella. Tuotannon sisällöllinen ja tekninen laatu on osoitus kirjastolaisten huikean monipuolisesta osaamisesta”, sanoo striimauksia koordinoiva informaatikko Niina Holm Oodista.

Kuva: Helsingin kaupunki