Havis Amanda -veistos

Havis Amanda suojataan lauantaina mahdollisen jalkapallon EM-kisoihin liittyvän juhlinnan ajaksi – veistokseen kiipeäminen on kielletty 

Havis Amanda suojataan lauantaina 12. kesäkuuta mahdollisen jalkapallon EM-kisoihin liittyvän juhlinnan ajaksi. Havis Amandaan kiipeäminen on kielletty. Yli satavuotias pronssipatsas on hauras. Mantan patsaan ympärille pystytetään lauantaina aidat. Patsaan luona on myös vartiointia. 

Helsingin Kauppatorilla sijaitseva Havis Amanda -veistos on yksi Helsingin tunnetuimpia symboleja ja samalla urheilumenestystä juhlivien kokoontumispaikka. Havis Amanda -veistos on helsinkiläisten omaisuutta ja kuuluu Helsingin taidemuseon kokoelmaan. Helsingin kaupungilla on museolain nojalla velvollisuutenaan taiteen säilyttäminen jälkipolville. Veistokseen kiipeäminen on kiellettyä eikä sen ohut runko kestä kiipeilyä. Kyse on sekä Havis Amandan suojaamisesta, että juhlijoiden turvallisuudesta, sillä onnettomuusriski on todellinen.  

”Toivomme Suomelle menestystä peleissä. Yhteinen juhlinta on upea asia. Kiipeäminen patsaaseen on kuitenkin kiellettyä. Vaarana on, että yhteinen omaisuutemme vahingoittuu peruuttamattomasti. Veistoksen vaurioittaminen johtaa korvausvaateeseen”, sanoo Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio.

Ville Vallgren: Havis Amanda, 1908. Kuva: HAM/Yehia Eweis