Kesäpäivä Espan lavalla, soittaja ja laulaja estradilla ja yleisöä kuuntelemassa.

Espan lavalla runsaasti tapahtumia läpi kesän

Helsingin kaupunki satsaa tulevana kesänä tavanomaista enemmän Espan lavan live-tapahtumiin kaupunkilaisten viihtyvyyden lisäämiseksi ja keskustan elävöittämiseksi koronarajoitusten väistyttyä. Kesäohjelmisto käynnistyy torstaina 19. toukokuuta kahden valovoimaisen esiintyjän, Maria Ylipään ja Emma Salokosken, voimin. Kesäkausi huipentuu pidennettyyn päättäjäisviikonloppuun 1.−4. syyskuuta.

Tänä vuonna Espan lavan ohjelmistossa painottuu erityisesti kulttuurillinen moninaisuus. Yleisö pääsee kesän aikana nauttimaan muun muassa kuubalaisista ja afrikkalaisista rytmeistä, saamenkielisistä sävelistä, kiinnostavista keskusteluista, runoista, tanssitaiteesta ja erilaisista teemapäivistä. Maksuton tapahtumatarjonta on ennätyksellisen runsasta, sillä kaupunki haluaa osaltaan tukea kaupunkilaisten hyvinvointia ja kulttuurikentän palautumista pandemiasta. Lavan ääreen odotetaan runsaasti kohtaamisista ja monipuolisesta kulttuuritarjonnasta nauttivia kuulijoita – niin kaupunkilaisia kuin turistejakin.

Avajaisviikonloppu käynnistyy jo torstaina 19.5. kahden upean kokoonpanon voimin. Kello 17 lavalle nousevat laulaja Maria Ylipää ja harmonikkataiteilija Niko Kumpuvaara. He esittävät Ylipää & Ystävät -kokoonpanon materiaalia sekä versioita Piazzollan rakastetuimmista sävellyksistä. Iltaa jatkaa klo 18.30 Emma Salokoski & Mikael Konttinen Quartet.

Hyväntuulisista live-keikoistaan tunnettu Entäs Peltonen? on esiintymisvuorossa perjantaina 20.5. Bändi esittää suomenkielistä kitarapoppia, johon sekoittuu funk-fiilistelyä ja vaikutteita rock-genrestä. Lauantaina 21.5. käynnistyy muutaman vuoden tauon jälkeen Espan Big Band Marathon. Luvassa on monipuolinen kattaus big band -musiikkia groovaavista kesähiteistä perinteisempiin sävelmiin. Esiintyjinä ovat Ladies First Big Band, Ebeli Big Band, Henri Lintula & Birdy Big Band ja Reunion Big Band.

Poimintoja kesän ohjelmistosta

Viihteellistä sotilasmusiikkia tarjoileva MIL-Espa on viihdyttänyt yleisöjä Esplanadin puistossa vuodesta 1927 lähtien. Tulevana kesänä tarjolla on peräti yhdeksän konserttia, kun lavan ottavat vuorollaan haltuun sotilassoittokuntien eri kokoonpanot. Ensimmäisestä perjantaina 20.5. järjestettävästä konsertista vastaa Kaartin soittokunta. Ohjelmassa on marsseja ja viihdemusiikkia, solistinumeroita ja erilaisia tunnelmapaloja. Konsertin johtaa musiikkimajuri Timo Kotilainen, ja solisteina toimivat Kaartin soittokunnan omat soittajat.

Suosittu Open Stage -esityssarja saa jatkoa tänäkin vuonna, ja lavalle nousee 16 esiintyjää tai kokoonpanoa kahdeksana päivänä touko−elokuussa. Avoimella Open Stage -haulla saatiin noin 140 hakemusta, joista valittiin mahdollisimman moninainen kattaus eri musiikkityylien edustajia. Mukana on muun muassa soulia, bluesia, kansanmusiikkia, indie-rockia ja räppiä. Open Stage -esitykset aloittavat Katri O ja Delado tiistaina 24.5. Osa keikoista tulee soimaan myös Radio Helsingin taajuudella ja ne ovat kuunneltavissa jälkikäteen tallenteina.

Kansanmusiikkia ja -tanssia yhdistävä PIIRA (Piirainen Blom Saarenkylä) ottaa esiintymislavan haltuun sunnuntaina 29.5. Piiralaisten juuret ovat suomalaisessa perinnemusiikissa ja tanssitraditiossa, joista kumpuaa kuulijoiden ja katsojien iloksi vauhdikkaita ja yllätyksellisiä esityksiä.

Keskiviikkona 6.7. vietetään Eino Leinon päivää myös Espalla, kun lavalla yhdistyvät runous ja musiikki. Toista kertaa jaettavan, 5 200 euron arvoisen Eino Leinon runopalkinnon saaja kukitetaan tapahtumassa.

Esiintymässä myös:

  • Tovik Choir 27.5.
  • Alternative Beats Club 28.5.
  • Young Talents of Helsinki International Ballet Competition 4.6.
  • Helsinki-päivän tapahtumia 12.6.
  • Jazz-Espa 25.−31.7.
  • Etno-Espa 1.−10.8.
  • Helsinki-Cotonou Ensemble 12.8.
  • Helsinki puhuu -tapahtuma 23.−25.8.

Tarkemmat ohjelmatiedot kevään ja kesän tapahtumista päivittyvät Espan lavan verkkosivuille ja niistä viestitään Espan lavan somekanavilla. Kaikki tapahtumat ovat maksuttomia ja esteettömiä.

Kuva: Helsingin kaupunki / Petteri Lehtinen

Uutinen on julkaistu 12.5. ja sitä on päivitetty 18.5.