Kuvassa Taide ja kulttuuri Helsingissä 2030 -julkaisuja

Ehdotus Helsingin taide- ja kulttuurivisioksi 2030 julkistetaan 18.8. suorana Helsinki-kanavalla

Helsingin kaupunki asetti keväällä 2019 itsenäisen työryhmän valmistelemaan kaupungille taide- ja kulttuurivision, joka ulottuu vuoteen 2030. Työryhmän näkemys julkistetaan ja luovutetaan pormestari Jan Vapaavuorelle ja kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Nasima Razmyarille ti 18.8. klo 13 Hanasaaren voimalaitoksen tiloissa. Tilaisuus välitetään suorana Helsinki-kanavalla ja kaikki helsinkiläiset toivotetaan tervetulleiksi seuraamaan tilaisuutta verkon välityksellä.

Julkistustilaisuudessa taiteen ja kulttuurin ammattilaisista koostuva työryhmä luovuttaa näkemyksensä visiosta Helsingin kaupungille. Tilaisuudessa kuullaan myös pormestarin, kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestarin sekä kaupungin toimialojen kommentit visioon ja käydään vision innoittama keskustelu siitä, miten taide ja kulttuuri voivat olla hyvän elämän ja kaupungin kehittämisen ytimessä. Aiheesta keskustelemassa ovat kuraattori ja koreografi Satu Herrala, Koneen Säätiön johtaja Anna Talasniemi, Kaupunkitutkimusinstituuutin johtaja, professori Mari Vaattovaara, Taideyliopiston rehtori Jari Perkiömäki, Co-founders Oy:n toimitusjohtaja Ia Adlercreutz sekä apulaispormestari Nasima Razmyar. Tilaisuuden juontaa toimittaja Reetta Räty. Julkistustilaisuuden toteutuksesta vastaavat WAUHAUS-kollektiivi ja Apogee Oy.

Taide- ja kulttuurivisiotyöryhmän tehtävänä oli tarkastella taiteen ja kulttuurin roolia kaupungissa pitkäjänteisesti, asettaa taiteen ja kulttuurin edistämiselle tavoitteet ja esittää toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi. Työryhmän tehtävänä oli myös tuottaa Helsingille linjaukset, joiden nojalla kaupungissa toimivat tahot, myös muut kuin kaupungin omat toimijat, voivat edistää vision toteutumista. 

Työryhmän puheenjohtajana toimi Helsingin kaupunginorkesterin intendentti Aleksi Malmberg. Ryhmän muut jäsenet olivat pääjohtaja Gita Kadambi (Suomen kansallisooppera ja -baletti), toimitusjohtaja Eeka Mäkynen (Finnish Metal Events Oy), professori Elina Knihtilä (Teatterikorkeakoulu), suunnittelijaopettaja Emmi Komlosi (Helsingin Työväenopisto), toimitusjohtaja Sara Norberg (Cinematic), emeritusjohtaja Leif Jakobsson (Svenska Kulturfonden), koreografi ja taiteellinen johtaja Sonya Lindfors (UrbanApa), taiteilija, taiteen tohtori Teemu Mäki (Suomen taiteilijaseuran puheenjohtaja), erityisasiantuntija Veli-Markus Tapio (Suomen kulttuurirahasto) ja suunnittelija Ulla Laurio (Helsingin kaupunki, kulttuuri ja vapaa-aika, työryhmän sihteeri). Työryhmä kuuli laajasti asiantuntijoita, kaupunkilaisia sekä taiteen ja -kulttuurin toimijoita osana työskentelyään.   

Taide ja kulttuuri Helsingissä 2030
Työryhmän visio kaupungille ja kaupunkilaisille maaliskuussa 2020

Julkistustilaisuus ti 18.8. klo 13.  
Hanasaaren voimalaitos  
Tilaisuus striimataan ja sitä voi seurata suorana Helsinki-kanavalla 
Tallenne tilaisuudesta julkaistaan Helsinki-kanavalla tilaisuuden jälkeen. 

Uutista päivitetty 18.8.2020 Ehdotus visioksi julkistetaan ja luovutetaan kaupungille Cirko – uuden sirkuksen keskuksen tiloissa.