Bengtsårin leirisaaren 70-vuotisjuhlakesästä nautti yli kaksituhatta leiriläistä.

Bengtsårin leirisaaren 70-vuotisjuhlakesästä nautti yli kaksituhatta leiriläistä

Bengtsårin leirisaaressa Hangon lähistöllä vietettiin kuluneena kesänä juhlavuotta. Tänä vuonna tuli nimittäin kuluneeksi 70 vuotta siitä, kun Helsingin kaupungin nuorisotoimen järjestämä leiritoiminta saarella alkoi. Saaressa vieraili kevään ja kesän aikana kaikkian 2193 leiriläistä. Vuoden 2019 leirivuorot ovat varattavissa 15.9. saakka.

Bengtsårissa, eli tuttavallisemmin Benkussa, juhlistettiin 70-vuotista toimintaa monin tavoin. Saarta kunnostettiin mm. teiden osalta ja monia alueita uudistettiin. Leiriläisten toiveita kuunneltiin ja olemassa oleviakin palveluita parannettiin. Saaren toimintaranta sai pienimuotoista face liftiä, ja uusina toimintoina saarelle tulivat frisbeegolf-rata ja Forest Escape -seikkailu. Lisäksi saarelle perustettiin puutarha ja kasvihuoneita sekä istutettiin uusia hedelmäpuita.

Helteinen juhlakesä

Juhlavuoden leirikausi kokosi saareen kevään ja kesän aikana kaiken kaikkiaan 35 leiriä ja 2193 leiriläistä sekä muuta vierasta. Leirivuorokausissa tämä tarkoittaa peräti 12 242 yöpymistä ja leirisaaren keittiössä valmistettiin yli 45 000 ruoka-annosta aamupalasta iltapalaan.

Yksi kesän kohokohdista ja suurimmista ponnistuksista oli Nuorten Kotkien 75-vuotisjuhlaleiri, Osallisuuden saari, jolle osallistui yli 600 leiriläistä kahdeksasta eri maasta. Leirillä vierailivat muun muassa leirin virallinen suojelija presidentti Tarja Halonen sekä kansanedustaja Antti Rinne. Halonen keskusteli leiriläisten kanssa pitkään ja kannusti nuoria tekemään maailmasta sellaisen, jossa he itse haluavat elää.

Varsinaista juhlapäivää vietettiin aurinkoisena elokuun päivänä 7.8. Tuolloin Benkkuun kokoontui joukko juhlijoita, mm. lukuisia lapsuutensa kesät Benkussa viettäneitä, nyt jo iäkkäitä leirikonkareita. Heillä riitti saareen liittyviä tarinoita ja anekdootteja erilaisista kommelluksista hyytäviin kummitusjuttuihin, joille saaren värikäs historia tarjoaakin hedelmällisen maaperän. Benkun historiaan on nimittäin ehtinyt kuulua mm. pahatapaisten poikien koulukoti vuoteen 1940 asti sekä lyhyt ajanjakso Neuvostoliiton armeijan tukikohtana. 

Ensi vuoden leirivuorot varataan nyt!

Nyt kun aktiivisin leirikausi alkaa olla ohi ja kulunut kesä helteineen on enää elinikäinen muisto tämän kesän leiriläisten mielissä, saa saaren henkilökuntakin vetäistä henkeä. Benkussa valmistaudutaan kuitenkin jo täyttä päätä myös tulevaan. Saari on ympärivuotisessa käytössä ja kesäkauden ulkopuolellakin omatoimiryhmien leirejä ja leirikouluja on säännöllisesti.

”Helsingin kaupunki panostaa leirisaareen ja toivomme mahdollisimman monen löytävän tänne. Olisi hienoa, että mahdollisimman moni ryhmä ja järjestö osaisivat hyödyntää tätä saarta ja tänä vuonna saarella onkin ollut useita ihan uusia ryhmiä,” sanoo saaren pitkäaikainen leiripäällikkö Jari ”Jasu” Saalasti.

”Täällä saarella tutustuu aina uusiin ihmisiin ja aina saa uusia ystäviä. Se on tämän saaren vahvuus. Leiritoiminnassa on niin paljon tärkeitä nyansseja, jotka voivat kantaa vielä pitkälle. Tiedän monta ihmistä, jotka ovat löytäneet aikuisuuteen kantavia ystävyyssuhteita täältä. Benkku on helmi paikka.”

Leiritoiminnan organisoinnista vastaa nuorisopalveluiden ympäristötoiminnan nuorisotyöyksikkö. Vuoden 2019 leiri- ja kurssikeskusvuorojen haku on parhaillaan käynnissä. Lisätiedot ja varaukset: http://luontotoiminta.munstadi.fi/.

Lisätietoa Bengtsårin historiasta: http://benkku.munstadi.fi/tietoa-meista/historia/.

JAA