Kuva käsistä ja toteemin palasesta kuva: Jaime Culebro

Maunulalaiset saivat oman toteemin

02.02.2017 14:34

Maunulalaiset eri-ikäiset asukkaat työskentelivät alkusyksystä käsitetaitelija ja tutkija Valentina Kargan johdolla työpajassa. Taideprojektin tuloksena syntyi Tuleva yhteisömme -teos, joka muodostuu keraamisesta toteemista sekä videoteoksesta. Toteemi ja videoteos ovat esillä Maunula-talossa 1.–14.2.

Kreikkalaissyntyinen, nykyisin Berliinissä asuva Valentina Karga työskenteli viime syksynä kutsuttuna residenssitaiteilijana kahden kuukauden ajan Maunulassa. Kargan vetämissä yhteisöllisissä taidetyöpajoissa syntynyt toteemi sekä osallistujien haastatteluista koostuva videoteos julkaistiin Maunulan Saunabaarissa 21.10. ja ovat nyt nähtävissä uudessa Maunula-talossa osana talon avajaisohjelmaa.

Maunulan residenssi oli osa Helsingin kulttuurikeskuksen Helsingin malli -taidepilotteja. Helsingin malli on Helsingin kulttuurikeskuksen osallistavan alueellisen kulttuurityön malli, jonka tavoitteena on tasapainottaa ja monipuolistaa eri kaupunginosien taide- ja kulttuuritarjontaa. Yksi näistä kaupunginosista on Maunula, jossa Mediakulttuuriyhdistys M-cult on tuottanut Helsingin mallin tuella tämän vuoden ajan erilaisia yhteisöllisiä mediateoksia. Niissä kotimaiset ja kansainväliset taiteilijat ovat kutsuttuina residenssitaiteilijoina työskennelleet yhdessä alueen asukkaiden kanssa.

”Tavoitteena on ollut uusien taiteenalojen tuominen lähelle asukkaita. Haluamme lisätä tietoisuutta siitä, mitä mediataide kaikessa moninaisuudessaan voi olla”, M-cultin toiminnanjohtaja Minna Tarkka sanoo.

”Se, että osallistujat kertovat saaneensa työpajassa sekä itsenäisen vapauden taiteen tekemiseen että yhteisöllisen tekemisen kokemuksen, oli toiveeni ja tavoitteeni hankkeen suhteen. Olen erittäin iloinen siitä,” Valentina Karga toteaa.

”On monta eri tasoa olla mukana yhteisöllisissä taideprojekteissa. On hyvä, että toisissa projekteissa osallistuminen voi olla yleisönä toimimista, jolloin teoksia ja tekijöitä voi esitellä avoimissa tilaisuuksissa. Tässä Valentinan teoksessa oli varsin intensiivinen osallisuus; savityö eri vaiheineen sekä videohaastattelut sitouttivat tekijöitään.  Maunulan oma toteemi on tavallaan vuoden residenssien avainteos”, Minna Tarkka ja tuottaja Kaisa Kukkonen summaavat.

Valentina Kargan teos nähdään osana yhteisnäyttelyä, jossa esillä on M-cultin Maunulan residenssin taiteilijoiden teoksia.
 

Valentina Karga, Elena Mazzi ja La Jetee:
Mediateoksia – paikallisia vuoropuheluja maailman tilasta

Maunula-talo 1.–14.2.2017
Metsäpurontie 4, maunulatalo.fi

Lisätietoa:
M-cult Maunulassa
Näyttelyn facebook-tapahtuma

Kuva: Jaime Culebron

JAA