Kuvassa Daniel Filippo -trilogian säveltäjät.

Suomalaisen Kamarioopperan uutuus kantaesitetään Kanneltalossa torstaina

04.04.2017 14:24

Suomalaisen kamarioopperan uutuus Daniel Filippo, kolmen säveltäjän kamarioopperatrilogia, saa kantaesityksensä Kanneltalossa 6. huhtikuuta. Oopperan hurjassa, virtuoosimaisessa nimiroolissa nähdään kontratenori Teppo Lampela. Ohjauksesta vastaa Vilppu Kiljunen.

Teoksen vahvasti psykologinen, trillerimäinen libretto kertoo hajonneen mielen tarinan kolmesta eri näkökulmasta. Esitys koostuu kolmesta pienoisoopperasta, joilla kullakin on oma säveltäjänsä.

Teoksessa sama tapahtuma tai muistikuva esitetään kolmena eri tulkintana. Säveltäjät – Lauri Toivio, Max Savikangas ja Tuomas Turriago – päättivät olla kommunikoimatta keskenään sävellysprosessin aikana, mutta siitä huolimatta joitakin musiikillisia samankaltaisuuksia, jopa rytmien ja motiivien tasolla, voidaan havaita lopputuloksessa. 

Projekti sai alkunsa pari vuotta sitten, kun perulaissyntyinen, nykyisin Suomessa asuva kirjailija ja kuoronjohtaja Maritza Núñez esitteli aiheen oopperaohjaaja Vilppu Kiljuselle.

- Kysymys identiteetistä, siitä miten se muodostuu, mitä on minuus suhteessa muistiin ja muistoihin, sekä muut tämän tyyppiset teemat tuntuivat kiehtovilta, erityisesti, kun ne tässä tarinassa liittyvät tapahtuneeseen tai kuviteltuun rikokseen. Lisäksi teoksen rakenne kolmine säveltäjineen tuntui erityisen mielenkiintoiselta, Kiljunen kertoo.

Daniel Filippon nimiroolin laulaa harvinaisen äänialan, kontratenorin, taitaja Teppo Lampela.

- Laulajamme Teppo Lampelan ääni-instrumentin ilmaisukyky venytetään teoksen myötä äärimmilleen. Hän huutaa, kuiskaa, laulaa kontra-tenorina ja baritonina, hän puhuu ja näyttelee ainakin kolmea roolia, ellei enemmänkin. Kaikkinensa Tepon suoritus tulee olemaan aivan virtuoosinen ja hurja, ohjaaja Vilppu Kiljunen lupaa.

Suomalainen kamariooppera: Daniel Filippo
Kamarioopperatrilogia
Kanneltalossa to 6.4. klo 19 (kantaesitys), pe 7.4. klo 14 ja 19

Lue lisää

 

 

 

JAA