Kuvakaappaus uudesta hakujärjestelmästä.

Vuokra-asuntojen hakemiseen muutoksia syksyllä 2021 – kaikkien hakijoiden jätettävä uusi asuntohakemus

Helsingin kaupungin vuokra-asuntojen asuntohakemukset uudistuvat syksyllä. Asuntoja haetaan jatkossa uusilla asuntohakemuksilla, ja nykyisten asuntohakemusten voimassaolo päättyy.

Kaikkien, jotka haluavat jatkaa asunnonhakua, on tehtävä uusi hakemus. Uudet hakemukset julkaistaan kahdessa osassa, loka-marraskuussa.

Siirtymäajan päivämäärät:

  • Kaikki 18.8.2021 jälkeen jätetyt tai muokatut hakemukset vanhenevat torstaina 18.11.2021.
  • Ara-vuokra-asuntoja voi hakea uudella asuntohakemuksella keskiviikkona 20.10.2021 alkaen. Uudet hakemukset ovat voimassa kolme kuukautta.
  • Vapaarahoitteisia, lyhytaikaisia ja työsuhdeasuntoja voi hakea torstaina 4.11.2021 alkaen. Uudet hakemukset ovat voimassa kolme kuukautta.
  • Uudet asuntohakemukset eroavat nykyisistä ja niiden avulla hakija voi kattavammin kertoa tilanteestaan asukasvalinnan tueksi. Vanhoja asuntohakemuksia ei voida siirtää vanhasta järjestelmästä uuteen, koska ne ovat sisällöltään erilaiset.

Myös asuntohakemusten vahvistamiseen ja sähköiseen asiointiin on tulossa muutoksia syksyllä. Kaikki asuntohakemukset lähetetään jatkossa vahvaa tunnistautumista suosien, esimerkiksi pankkitunnuksin tai mobiilivarmenteella. Vuokra-asunnon haun sähköisen asioinnin ympäristö siirtyy pois asiointi.hel.fi:stä. Uudessa vuokra-asunnon haun sähköisessä asioinnissa voi jatkossa selata omia asuntohakemuksiaan, muokata niitä ja reagoida mahdollisiin asuntotarjouksiin.

Myös Hekan ja Asuntohankinnan Ara-vuokra-asunnossa asuvien vaihtoasunnonhaku muuttuu, kun keskinäistä vaihtoa hakeville avataan oma hakemus. Jatkossa asunnonvaihtajan on nykyistä helpompi löytää omaan tilanteeseensa sopiva asuntohakemus.

Kysymyksiä ja vastauksia:


Miksi minun pitää tehdä uusi hakemus?

Järjestelmäuudistuksen yhteydessä vuokra-asuntohakemukset uudistetaan. Uusilla hakemuksilla hakijan on mahdollista tuoda entistä paremmin esille omaa tilannettaan, asunnontarpeensa syitä sekä asunnontarpeen ajankohtaa. Vanhoja hakemuksia ei voida siirtää vanhasta järjestelmästä uuteen, koska ne ovat sisällöiltään erilaiset. 

Miten tilanteeni muuttuu uuden hakemuksen myötä? 

Sillä kuinka kauan hakemus on ollut vireillä, ei ole vaikutusta Ara-vuokra-asunnon saamiseen.  

Ara-vuokra-asuntojen asukkaat valitaan hakijoiden asunnontarpeen sekä hakukriteerien perusteella, ei jonotusperiaatteella. Asukasvalintaperiaatteet perustuvat lainsäädäntöön, Aran ohjeisiin sekä Helsingin kaupunginhallituksen linjauksiin. Valintaperusteita ovat asunnon tarve, varallisuus ja tulot.

Miksi hakemukset vaihtuvat?

Kaupungin palvelut uudistuvat, yksi uudistettavista palveluista on vuokra-asunnon haku. Uudistuksessa uusitaan kaikki vuokra-asunnon hakulomakkeet, sähköinen asiointi sekä taustajärjestelmä. Uudistuksen myötä asunnonhakijoiden on mahdollista entistä paremmin tuoda esille omaa asunnontarvettaan. Lisäksi asunnonhaun sähköinen asiointi uudistuu ja pystymme tarjoamaan aikaisempaa monipuolisemmat ja paremmat palvelut, esimerkiksi asuntotarjousten osalta.  

Miten tunnistaudun vahvasti jatkossa?

Hakemuksen vahvistaminen vahvasti tunnistautumalla tapahtuu hakemuksen täyttämisen jälkeen. Voit tunnistautua kahdella tavalla: 

Tunnistaudu käyttäen pankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai muuta vahvaa tunnistautumista.
Voit myös luoda käyttäjätunnukset, jolloin tunnistaudut kirjautumalla sisään käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Käyttäjätunnuksien rekisteröityminen tapahtuu joko vahvasti tunnistautuen tai tunnistautumalla vuokra-asunnon haun neuvonnassa Työpajankadulla. Jos tunnistautuminen tapahtuu neuvonnassa, tarvitset mukaan passin, henkilökortin tai muun hyväksytyn henkilöllisyystodistuksen. Neuvonnassa asuntoneuvoja vahvistaa henkilöllisyytesi taustajärjestelmään, jonka jälkeen pääset luomaan käyttäjätunnuksen ja salasanan sähköpostiosoitteesi avulla. 
Uusien hakemusten myötä myös kanssahakijan tulee jatkossa tunnistautua vahvasti, jotta hakemus on mukana asukasvalinnoissa. Hakemus on mukana asukasvalinnoissa vasta sitten, kun sekä päähakija että kanssahakijat ovat tunnistautuneet ja vahvistaneet hakemuksen.

Miksi myös kanssahakijan tulee tunnistautua vahvasti?

Vahvalla sähköisellä tunnistamisella tarkoitetaan henkilöllisyyden todentamista sähköisesti. Vahvan sähköisen tunnistamisen avulla asiakkaat voivat turvallisesti vahvistaa henkilöllisyytensä sähköisessä palvelussa ja palvelun tarjoaja voi tunnistaa asiakkaansa. 

Vahva tunnistautuminen laajenee asteittain, alkuvaiheessa vahva tunnistautuminen koskee päähakijaa ja kanssahakijaa. Myöhemmässä vaiheessa vahvan tunnistautumisen piiriin tulevat myös muut täysi-ikäiset hakijat. 

En voi tunnistautua vahvasti, mitä teen?

Tässä tapauksessa sinun tulee käydä tunnistautumassa vuokra-asunnon haun neuvonnassa Työpajankadulla, jonka jälkeen saat ohjeet käyttäjätunnuksen ja salasanan luomiseen.  Jos tunnistautuminen tapahtuu neuvonnassa, tarvitset mukaan passin, henkilökortin tai muun hyväksytyn henkilöllisyystodistuksen. Neuvonnassa asuntoneuvoja vahvistaa henkilöllisyytesi taustajärjestelmään, jonka jälkeen pääset luomaan käyttäjätunnuksen ja salasanan sähköpostiosoitteesi avulla. 

Mitä minun nykyiselle hakemukselle tapahtuu?

Nykyiset asuntohakemukset vanhenevat 18.11.2021. Nykyisiin asuntohakemuksiin tehdään asukasvalintoja siihen asti, ja voit myös muokata hakemustasi, jos tilanteesi muuttuu. Myös muokkaamisen jälkeen hakemus vanhenee 18.11.2021 eli nykyiset hakemukset eivät ole enää voimassa kolmea kuukautta. Pääset jättämään uuden Ara-hakemuksen 20.10.2021 alkaen. Työsuhdeasuntojen sekä vapaarahoitteisten ja lyhytaikaisten asuntojen osalta uuden asuntohakemuksen voi jättää 4.11. alkaen.

Olen hakenut asuntoa uudiskohteesta, olenko mukana asukasvalinnoissa?

Ei huolta, kaikki uudiskohteiden asukasvalinnat on ilmoitettu hakijoille syyskuun 2021 loppuun mennessä ennen uuden hakemuksen avaamista. Nyt jätetyt hakemukset ovat siis mukana asukasvalinnoissa eikä päättyneiden uudiskohdehakujen osalta tarvitse tehdä uutta hakemusta.

Uutista päivitetty 18.8.: Lisätty siirtymäajan päivämäärät ja kysymyksiä ja vastauksia. Poistettu 12.8. lisäys uusien hakemusten julkaisuajankohdasta ja vanhojen hakemusten voimassaolosta.

Uutista päivitetty 12.8.: lisätty maininta uusien hakemusten julkaisuajankohdasta ja vanhojen hakemusten voimassaolosta