Merikotkan poikaset pesällään kesällä 2020.

Vanhankaupunginlahden kolme merikotkan poikasta liitävät jo omilla siivillään

Urbaani merikotkapariskunta perusti tänä keväänä pesänsä keskelle Helsinkiä, Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueelle Lopin saareen. Poikasia kuoriutui harvinaiset kolmoset ja kaikki kolme poikasta kasvoivat lentokykyisiksi. Nuoret merikotkat lähtivät pesästään heinäkuun alussa.

Pesintä onnistui hyvin

Merikotkien pesiminen keskellä pääkaupunkia on uutta, sillä laji ei ole tiettävästi aiemmin pesinyt näin kaupunkimaisessa ympäristössä Suomessa eikä Euroopassa. Merikotkat ovat olleet arkoja ja pesivät tyypillisesti kauempana asutuksesta. Ensimmäinen onnistunut merikotkan pesintä Helsingissä oli vuonna 2016 Isosaaressa. Tällä hetkellä merikotkia pesii Helsingin lähialueilla jo useita pareja.

”Merikotkilla sujui pesintä Lopin saaressa Vanhankaupunginlahdella erittäin hyvin. Kaikki kolme poikasta kasvoivat lentokykyisiksi ja lensivät pesästään heinäkuussa. Myös merikotkan naapurit, harmaahaikarat ja merimetsot, onnistuivat pesinnöissään hyvin, vaikka merikotkat söivät niiden munia ja poikasia jonkin verran” kertoo Helsingin kaupungin ympäristötarkastaja Tuomas Lahti.

Merikotkan poikasia on nähty Vanhankaupunginlahdella aina tähän päivään asti, vaikka poikaset lensivät pesästään jo kesällä. Varsinkin aikuiset merikotkat oleilevat ympäri vuoden reviirillään saalistaen ja tällä hetkellä ruokkien poikasiaan. Viime vuonna merikotkat viihtyivät alueella hyvin ja lokakuussa ne kohentelivat risulinnaansa. Nähtäväksi jää, palaako Nadiksi ja Amaliaksi ristitty merikotkapari pesälle ensi vuonna. Yleensä onnistunut pesintä johtaa uuteen pesintään samassa paikassa.

Merikotkien asettuminen Vanhankaupunginlahdelle on myös muuttanut valkoposkihanhien käyttäytymistä. Valkoposkihanhet eivät mielellään laskeudu kotkien lähelle yöpymään tai laiduntamaan, vaan ne hakeutuvat Arabianrantaan. Useimmin merikotkien on nähty syövän kalaa.

Lintujen syysmuutto on käynnissä – lintuja runsaasti liikkeellä

Lintujen syysmuutto on parhaillaan käynnissä ja Helsingissä on useita hyviä lintutarkkailuun sopivia paikkoja. Nappaa kiikarit kainaloon ja suunnista ulos syysmuuttoa seuraamaan. Parhaat vinkit lintujen seurantaan ja lintupaikat löytyvät MyHelsingin-sivuilta.


Kuva Eero Haapanen.