Vähäniityn puisto Kulosaaressa.

Kulosaaren Vähäniityn puistosta poistetaan huonokuntoisia puita

Kulosaaren Vähäniityn puiston riskipuiden kartoitus osoittaa, että puistosta on ulkoilijoiden turvallisuuden vuoksi poistettava kymmenkunta puuta. Nämä puut ovat niin huonokuntoisia, että ne ovat vaarassa kaatua vähänkin kovemmilla tuulilla. Työ alkaa säästä riippuen joulu- tai tammikuussa. Työ ajoittuu talveen myös siksi, että alueella viihtyvät lepakot ehtivät vetäytyä horrostamaan talojen vinteille ja vastaaviin paikkoihin.   

Poistetut puut jätetään puistoon tai lähialueen viheralueille lahoamaan ja siten lisäämään luonnon monimuotoisuutta. Rauhallinen Vähäniityn puisto on metsäinen puistikko, joka päättää Kluuvin puistoakselin Vähäniityn venesataman tuntumassa.  

Kaupunkiympäristön toimialan projektipäällikkö Tea Karjalainen painottaa, että puiston hoito on tasapainoilua ihmisten turvallisuuden ja luonnon monimuotoisuuden välillä.  

- Vähäniityn puiston puut ovat vanhoja, kookkaita ja monilajisia kääpineen, sienineen ja sammaleineen. Nyt osa niistä jatkaa luonnon rikastuttamista pystypuina, maapuina ja kantoina. Pystypuilla tarkoitetaan noin 3-4 metrin mittaiseksi lyhennettyjä “toteemipuita”. Ne eivät lahoudestaan huolimatta kaadu tai repeydy kovin helposti, koska niistä on poistettu latvus ja oksat. Ne vaativat kuitenkin tarkkailua. 

Pystypuilla on hieman maapuista poikkeava merkityksensä luonnon monimuotoisuudelle. Lahotessaan hitaasti pystyyn ne tarjoavat kodin muun muassa sienille, hyönteisille ja oraville.  

-  Jos olemme onnekkaita, saatamme saada pystypuihin pesimään myös lintuja, niin sanottuja kolopesijöitä, Karjalainen sanoo. 

Kulosaaren aluesuunnitelman mukaan Vähäniityn puiston hoidolla tavoitellaan avointa niittymäistä näkymää. Puiden poiston myötä puisto avartuu jopa tavoiteltua enemmän, mutta suunnitelmissa on istuttaa alueelle lisää puita.