Suoraan sisältöön
A A A
Veijarivuoren uimaranta. Kuva: Lotta Kivikoski.

Uimavesien sinileväesiintymät lisääntyneet

Tällä viikolla vesinäytteet haettiin Seurasaaren, Veijarivuoren, Pakilan, Pikkukosken, Tapaninvainion, Mustasaaren, Pihlajasaaren, Suomenlinnan sekä Uunisaaren uimarannoilta. Veijarivuoren uimarannan enterokokkien ja E. coli-bakteerin pitoisuudet olivat kohonneet, lisäksi Pakilan uimarannan E. coli -pitoisuus oli kohonnut. Muilta osin tutkitut näytteet olivat hygieeniseltä laadultaan hyviä. Torstaina otetuissa uusintanäytteessä Veijarivuoren ja Pakilan E.coli -pitoisuudet olivat laskeneet normaaleiksi. Veijarivuoren uimarannan enterokokkien tutkimustulokset ovat kesken.

Kohonneet bakteeripitoisuudet ovat voineet johtua lintujen ulosteista ja sateiden aiheuttamista pintavalumista rantaveteen.

Uimarannoilta mitatut veden lämpötilat vaihtelivat 13–19 asteen välillä. Mustasaaren uimarannalla havaittiin näytteenoton yhteydessä runsas sinileväesiintymä. Seurasaaren, Pihlajasaaren, Suomenlinnan ja Uunisaaren uimarannalla esiintyi pieniä määriä sinilevää.

Vähäinen sinilevämäärä ei estä uimista. Jos vedessä on runsaasti sinilevää, on hyvä välttää uimista tai käydä suihkussa heti uimisen jälkeen. Sinilevän tunnistaa vedessä leijailevista pienistä vihreän kellertävistä tikuista ja hipuista.

Merivesi hieman viilentynyt, sinileviä yhä runsaasti

Meriveden lämpötila on tällä viikolla vaihdellut 13–17 asteen välillä. Meriveden viileneminen saattaa kertoa tuulten aiheuttamasta kumpuamisesta rannikolla. Kumpuamisessa tuulet painavat pintavettä rannikolta poispäin, jolloin syvemmältä nousee sen tilalle ravinteikasta ja kylmää vettä.

Merialueen vesinäytteitä on haettu tällä viikolla Laajalahdelta, läntisen Helsingin edustalta, Vanhankaupunginlahdelta, Sipoon saaristosta sekä Porvoon edustalta. Veden pinnalla on näkynyt monin paikoin sinilevien pintakukintoja vihertävinä raitoina.

Kaikissa vesinäytteissä havaittiin Dolichospermum- sekä Aphanizomenon-sukujen sinileviä, joista Dolichospermum-suvun levät saattavat muodostaa myrkyllisiä kukintoja. Aphanizomenon-suvun ei tiedetä muodostavan myrkyllisiä kantoja Itämeressä. Porvoon edustalta löytyi lisäksi Itämeren olosuhteissa maksamyrkyllistä Nodularia-suvun sinilevärihmaa.

Sinilevien lisäksi vesinäytteissä on tällä viikolla ollut runsaasti nieluleviä (Cryptophyta), jotka ovat yksisoluisia ja yhteyttäviä meri- ja sisävesien lajeja.

Tietoa uimavesistä, levätilanteesta ja merisäästä

Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla sekä viikoittaisilla mediatiedotteilla.

www.hel.fi/uimavesi

Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta

https://ulkoliikunta.fi/

Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata Helsingin kaupungin tekemien veden laadun mittausten tuloksista:

Lisäksi Helsingin kaupungin ja Ilmatieteenlaitoksen tuottamilta meri.hel.fi -sivuilta voi käydä katsomassa ajankohtaisia merisään tietoja, kuten ilman ja veden lämpötilan sekä tuulen nopeuden ja suunnan.

JAA