Lauttasaaren uimarannalla otettiin tällä viikolla vesinäyte, joka oli laadultaan hyvä. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Miina Pohjolainen

Uimavedet puhtaita

Tällä viikolla haettiin uimavesinäytteet Hietarannan, Munkkiniemen, Seurasaaren ja Lauttasaaren uimarannoilta sekä Mustasaaresta. Kaikki tutkitut näytteet olivat mikrobiologiselta laadultaan hyviä. Uimaveden lämpötila vaihteli tutkituilla rannoilla 18–20 asteen välillä.

Sinilevää havaittiin näytteenottohetkellä ainoastaan Mustasaaren rannalla, jossa sitä oli runsaasti.

Vähäinen sinilevämäärä, joka ei ole silmin havaittavissa, ei estä uimista. Jos vedessä näkyy runsaasti sinilevää, on suositeltavaa välttää uimista ja käydä suihkussa heti uimisen jälkeen. Etenkin lasten tulee välttää uimista, jos vedessä on sinilevää. Sinileväpitoista vettä ei tule niellä eikä käyttää talous-, kastelu- tai löylyvetenä. Lisäksi on hyvä varmistaa, etteivät lemmikkieläimet pääse juomaan sinileväpitoista vettä.

Merialueiden sinilevätilanne pysynyt ennallaan

Meriveden lämpötila Helsingin edustalla pysyttelee yhä noin 18–19 asteen tuntumassa.

Näytteet haettiin tällä viikolla läntisiltä ja itäisiltä lahtialueilta sekä rannikon läheisyydestä. Helsingin edustalla sinilevätilanne ei ole viikon aikana merkittävästi muuttunut ja levien runsaus vaihtelee alueesta riippuen.

Sinileväkukinnoissa valtalajeina ovat tällä hetkellä Aphanizomenon- sekä Nodularia-suvun sinilevät, joista jälkimmäinen tuottaa maksalle myrkyllisiä yhdisteitä. Näytteissä havaittiin myös toisinaan myrkyllistä Dolichospermum-suvun sinilevää.

Helppo keino määrittää, ovatko vedessä näkyvät hiput sinilevää, on ottaa vettä läpinäkyvään lasiin. Jos veden pinnalle nousee vihreitä hippuja noin tunnin kuluessa, on vedessä todennäköisesti sinilevää. Veden pintaa voi kokeilla myös kepillä. Mikäli keppiin tarttuu jotain, on kyseessä todennäköisemmin joko siitepöly tai jokin muu levä.

Tietoa uimavesistä, levätilanteesta, veden lämpötilasta ja merisäästä

Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla sekä viikoittaisilla mediatiedotteilla.

www.hel.fi/uimavesi 

Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta https://ulkoliikunta.fi/

Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata seuraavista lähteistä:

www.hel.fi/merivesi (meriveden laatu)
meri.hel.fi (veden lämpötila, merisää ja aallokko)

JAA