Havainnekuva ehdotetusta rakennuksesta. Kuva: Avanto Arkkitehdit

Töölöön suunnitteilla uudenlainen kylpylä- ja majoituskokonaisuus

Töölössä sijaitsevaan Taivallahden poukamaan avautuu tulevaisuudessa kestävän kulttuurin periaatteiden mukaan toimiva Soulmade Helsinki. Rakennuksessa yhdistyvät yhteiskäyttötilat, rauhoittuminen, kuntoilumahdollisuudet, kylpylä ja sekä paikallisille että matkailijoille tarkoitetut majoittumispalvelut. Saman katon alla yhdistyvät palvelut ja julkinen tila, joka suunnitellaan vastaamaan helsinkiläisten ja matkailijoiden eri tarpeisiin.

Uuden rakennuksen halutaan välittävän ympäristönsä arvoja ja tunnelmaa sekä toiminnaltaan että ulkonäöltään. Tämän vuoksi Soulmade järjesti arkkitehdeille suunnittelukilpailun yhdessä Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n kanssa. Kilpailuun osallistui viisi tunnettua suomalaista arkkitehtitoimistoa ja kilpailun tuomaristona toimivat Helsingin kaupunki, Helsinki Business Hub, Soulmade ja Suomen Arkkitehtiliiton valitsema itsenäinen edustaja.

Voittavan ehdotuksen teki Avanto Arkkitehdit, jonka tunnetuimpiin suunnittelutöihin lukeutuu eteläiseen Helsinkiin vuonna 2016 kohonnut yleinen sauna ja ravintola Löyly, josta on tullut alueensa tunnetuimpia maamerkkejä.

”Halusimme suunnitella ympäristöään kunnioittavan ja paviljonkimaisen Soulmade & Spa -ehdotuksen, joka kunnioittaa Töölön funkkisarkkitehtuurin perinnettä. Rakennus täydentää sitä ympäröiviä virkistyspalveluita ja urheilumahdollisuuksia, ja se tuo kylpyläpalvelut kaikkien alueella liikkuvien ulottuville. Niemen päähän rakennettaan laadukas Sigurd Frosteruksen puisto, ja Taivallahden rantaa pitkin kulkeva suosittu ulkoilureitti säilyy ennallaan ja kiertää uuden rakennuksen rantaviivaa mukaillen”, kertovat Anu Puustinen ja Ville Hara Avanto Arkkitehdeistä.

Taivallahden uusimman lisäyksen suunnitellaan avaavan ovensa vuonna 2021.

”Kylpylä- ja majoituspalveluita ympäröiviin ulkoilumahdollisuuksiin yhdistävä kokonaisuus monipuolistaa Helsingin vapaa-ajan palveluja ja kehittää Taivallahden ranta-aluetta virkistyksen ja vapaa-ajanvieton alueena", kommentoi Helsingin kaupungin maankäyttöjohtaja Rikhard Manninen.

”Rakennuksen sisätiloihin on suunniteltu julkisia tiloja, ja siitä voi hyvinkin kehkeytyä merellisen Etu-Töölön vetovoimaisin kohde. Arkkitehtikilpailuun lähetettyjen ehdotusten arvioinnissa otettiin huomioon Taivallahden arvokas maisemakokonaisuus ja Helsingin kaupunkistrategia, jonka mukaisesti kaupungin tulee olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.”