Lapsia vuoden 2019 suojatietapahtumassa.

Tempaus kouluvuoden alussa: jätä autolla turvaväli ennen suojatietä

Helsingin pysäköinninvalvonta ja poliisi tempaisevat liikenneturvallisuuden puolesta ja järjestävät suojatietapahtuman torstaina 20. elokuuta kello 9.30–10.30 yhdessä päiväkoti Pikku-Duunarin kanssa. Myös poliisipartio saapuu muilta töiltä ehtiessään paikalle.

Pysäköinnintarkastajat mittaavat lasten kanssa välimatkaa ennen Porvoonkatu 12:nnen suojatietä Alppilassa. Tavoitteena on kiinnittää huomiota suojatietä edeltävään viiden metrin turvaväliin, johon ei saa pysäyttää tai pysäköidä ajoneuvoja.

Suojatievirheet lisääntyneet

Yli puolet jalankulkijoiden loukkaantumisista liikenteessä tapahtuu suojateillä. Onnettomuuksista jopa viidennes johtaa uhrin menehtymiseen.

Vuonna 2019 Helsingissä kirjoitettiin suojatievirheistä yli 11,5 tuhatta pysäköintivirhemaksua. Suojatievirheet ovat lisääntyneet, vaikka virhemaksujen määrä on muuten laskenut. Osasyy on siinä, että tietyin ehdoin ajoneuvon saa uuden tieliikennelain mukaan pysäköidä myös ajosuunnan vastaisesti. Tällöin viiden metrin matka suojatiehen lasketaan auton perästä. Tätä periaatetta kaikki autoilijat eivät vielä tunne tai muista.

Viime vuosina suojatievirheistä on kirjoitettu pysäköintivirhemaksuja etenkin syksyisin. Kuitenkin vuonna 2019 eniten suojatievirhemaksuja kirjoitettiin tammikuussa, yli 1 600 kappaletta. Tämän vuoden heinäkuun loppuun mennessä suojatievirheistä on kirjoitettu 6,9 tuhatta pysäköintivirhemaksua.

Jos väärä pysäköinti ennen suojatietä vaarantaa jalankulkijoiden turvallisuuden, niin ajoneuvo siirretään toiseen paikkaan. Ensisijainen vaihtoehto on lähisiirto eli ajoneuvo hinataan kadun toiselle puolelle tai lähikadulle. Siirtokustannus tulee kuljettajan maksettavaksi.