Talvi tuo muutoksia sähköpotkulautojen käyttöön Helsingissä

Kaupunki ja sähköpotkulautoja vuokraavat yritykset ovat sopineet toimintatavoista talvikaudelle. Nopeuksia pudotetaan ja erityisen liukkaalla kelillä yrityksillä on valmius poistaa laudat käytöstä ja tietyissä tilanteissa myös noutaa ne varastoihinsa.

Kaupungin kanssa talvikäytännöistä on sovittu talvella Helsingissä toimivien TIER, Voi ja Lime -yritysten kanssa, ja yrityksillä on valmius muuttaa toimintatapoja kokemusten mukaan. 

Alhaisemmat nopeusrajoitukset talvikaudella

Yritykset ovat sitoutuneet siihen, että talvikaudella potkulautojen maksiminopeus säädetään kesäkautta pienemmäksi. Tarkoituksena on parantaa turvallisuutta.

Lisäksi yritykset vähentävät talveksi potkulautojen määrää Helsingissä. Samalla lautojen toiminta-alue supistuu talven ajaksi.

Tietyillä keleillä laudat eivät ole käytössä

Kun Helsingissä keliolosuhteet muuttuvat liian haastaviksi, yritykset ottavat laudat pois käytöstä. Tällainen tilanne katsotaan olevan ainakin, jos Ilmatieteenlaitos tai liukastumisvaroitus.fi -palvelu varoittavat liukkaasta jalankulkusäästä. Yritykset seuraavat olosuhteita myös muilla tavoin, ja esimerkiksi yöaikainen käyttö saattaa olla estettynä.

Yritykset ja kaupunki jakavat keskenään tietoja talvikunnossapidon yksityiskohdista. Tavoitteena on varmistaa, ettei laudoista aiheudu merkittävää haittaa kunnossapitotoimille.

Talvikaudellakin on hyvä muistaa, ettei sähköpotkulaudalla saa ajaa jalkakäytävällä. Kaikessa liikenteessä on hyvä ottaa huomioon muut käyttäjät.

1,8 miljoonaa matkaa sähköpotkulaudoilla Helsingissä

Helsingissä on vuonna 2019 tehty vuokrattavilla sähköpotkulaudoilla yhteensä 1,8 miljoonaa matkaa marraskuun loppuun mennessä. Tieto perustuu yritysten kaupungille luovuttamiin lukuihin sähköpotkulaudoilla tehdyistä matkoista. Potkulaudat tulivat käyttöön keväällä 2019 ja Helsingissä on toiminut kuusi sähköpotkulautoja vuokraavaa yritystä: Float, Hoop, Lime, Samocat, TIER ja Voi.

”Uudet liikkumisen palvelut tuovat lisämahdollisuuksia kaupunkilaisille, ja matkoja on tehty saamiemme tietojen perusteella merkittävästi. Osa yrityksistä onkin ilmoittanut toimivansa myös talvella, silloin kun kelit sen mahdollistavat”, sanoo liikenneinsinööri Ilari Heiska Helsingin kaupungilta.

Ohjeita potkulautojen käyttäjille

  1. Sähköpotkulaudoilla liikutaan samoin kuin polkupyörillä, eli pyörätiellä, -kaistalla tai ajoradalla. Jätäthän jalkakäytävät siis jalankulkijoille.
  2. Käytä kypärää, kun ajat sähköpotkulaudalla - tämä on myös poliisin vahva suositus.
  3. Sähköpotkulaudan saa polkupyörän tapaan pysäyttää tai pysäköidä myös jalkakäytävälle ja pyörätielle, mutta kuitenkin niin, ettei siitä aiheudu kohtuuttomasti haittaa muulle kulkemiselle.
  4. Keskelle jalkakäytävää jätetty potkulauta voi aiheuttaa ikävän esteen näkövammaisille henkilöille. On hyvä muistaa, että käyttäjä saattaa olla lopulta vastuussa, jos väärin pysäköidystä laudasta aiheutuu vahinkoa.
  5. Sähköpotkulautaa päihtyneenä kuljettava syyllistyy tankojuoppouteen. Muistathan, että alkoholi ja potkulaudat eivät sovi yhteen.
  6. Sähköpotkulaudalla tulee ajaa yksi henkilö kerrallaan. Vaikka olisi hauskaa ajella kaverin kanssa samalla laudalla, ei se ole sallittua turvallisuuden vuoksi.
  7. Talvella on hyvä muistaa varovaisuus liikkuessa ja vähentää nopeutta etenkin liukkaissa kohdissa sekä alamäissä.