Syksy on uusien puiden istutusaikaa

Syksyisin Helsingin puistoihin ja kadunvarsille ilmestyy uusia puuntaimia, sillä nyt on mitä mainioin aika istuttaa uusi puu.

Syksyisin maaperä on yleensä riittävän kostea, eikä uusia taimia tarvitse silloin erikseen kastella. Lisävettä tarvitaan vasta keväällä. Syksy ja talvi antavat uudelle puulle myös mahdollisuuden valmistautua jo rauhassa keväällä alkavaan kasvukauteen. Puiden lisäksi syysistutuksista hyötyvät myös kaupungin työntekijät – syysistutukset kun tasaavat istuttajien usein kevääseen kerääntyvää työtaakkaa.

Puun elinkaari alkaa kasvattajilta

Helsinkiin istutetaan vuosittain tuhansia uusia puita ympäri kaupunkia. Puiden elinkaari alkaa kasvattajilta, joilta kaupunki ostaa taimet istutettavaksi. Useimmiten puuntaimet ostetaan kotimaisilta kaupallisilta taimistoilta, mutta erityistapauksessa taimet voidaan hankkia myös ulkomailta. Tuore esimerkki tuontipuista ovat Tokoinrantaan istutetut komeat rusokirsikkapuut, jotka tulivat tunnetulta saksalaiselta Brunnsin taimistolta Bremenin lähettyviltä. Kaupungilla on Konalassa myös oma alue, jossa taimia voidaan tarpeen mukaan jatkokasvattaa isommiksi ennen lopullista istutusta.

Puut istutetaan suhteellisen pienikokoisina taimina. Istutusaikaan ne ovat yleensä korkeudeltaan noin 3,5–5 metriä ja rungon ympärysmitaltaan noin 18–25cm. Puiden toivotaan elävän noin 100 vuotta, mutta monet seikat lyhentävät istutettavien puiden eliniänodotetta. Katujen varret ovat puulle vaativa elinympäristö, ja tänä syksynä istutettujen puiden oletetaankin sinnittelevän enää noin 75–80 vuoden ikään.

Puulaji valikoituu kasvuympäristön mukaan

Kun alueelle halutaan istuttaa puita, on tärkeää pohtia, mikä puulaji sopisi sinne parhaiten. Puulajia valitessa on oleellista selvittää, millainen tuleva kasvuympäristö on ja mitä se vaatii istutettavalta taimelta. Jotkut lajit viihtyvät luontaisesti kosteassa kasvuympäristössä, kun taas toiset kukoistavat kuivemmassa maaperässä.

Myös tiivistyvä kaupunkirakenne asettaa reunaehtoja puiden valinnalle. Vielä 50- ja 60-luvuilla Helsingin kaduille istutettiin myös suuriksi kasvavia poppeleita, mutta nykyisin suositaan pienempiä puulajeja. Kapeimmille katuosuuksille istutetaan usein pienikokoiseksi jääviä kukkivia tai latvukseltaan kapean pylväsmäisiä puita, kuten pilaritervaleppiä tai kartiotammia.

Tulevaisuudessa puilta vaaditaan yhä enemmän

Uusia istutuksia harkittaessa syvennytään aiempaa tarkemmin eri puulajien tulevaisuudennäkymiin. Ilmaston muuttuessa puiden tulee selvitä nykyistä epävakaammissa olosuhteissa. Haasteita tuovat erityisesti kuumat ja kuivat kesät, mutta myös talvien nopeat lämpötilavaihtelut.

Toiveena on, että puulajien kirjoa voitaisiin kaupungissa hiljalleen lisätä ja huomioida alkuperien geneettinen monimuotoisuus puiden valinnassa. Riittävän laaja perimä antaa puustolle parhaan mahdollisen suojan erilaisia tauteja ja muita uhkia vastaan.

Syksyllä 2019 Helsingin kaupunki istuttaa katupuita muun muassa näihin kohteisiin:

  • Kallio Tokoinranta 50 kirsikkapuuta
  • Jätkäsaari Hyväntoivonpuisto 200 puuta, useita eri lajeja
  • Pasila/Vallilla Teollisuukatu 50 puistolehmusta

Kuvassa istutetaan puita Jätkäsaaressa. Kuva: Kimmo Kuusisto