Suoraan sisältöön
A A A
Kurtturuusun kitkijöitä talkoissa Stansvikissa 2017. Kuva: Armi Koskela

Stansvikissa hävitetään kurtturuusua talkoilla 30. toukokuuta

Tahvonlahdenniemellä eli Stansvikissa on levinnyt laajalti kurtturuusu, joka on luokiteltu erittäin haitalliseksi vieraslajiksi Helsingissä (Helsingin vieraslajilinjaus 2015–2019). Alueella järjestettiin kahdet kurtturuusun hävitystalkoot Helsingin kaupungin, Allergia-, iho- ja astmaliiton sekä WWF:n yhteistyönä vuonna 2017. Tätä työtä jatketaan myös tänä vuonna, jotta kurtturuusu saadaan kokonaan torjuttua alueelta.

Allergia-, iho- ja astmaliiton Terve askel luontoon -hankkeen sekä WWF Suomen sekä Helsingin kaupungin yhteiset kurtturuusun hävitystalkoot järjestetään Stansvikissä ensimmäisen kerran tänä vuonna keskiviikkona 30.5. klo 17 alkaen. Muut kauden talkoopäivät ovat keskiviikot 22.8. sekä 19.9.

Kurtturuusu on monivuotinen, puolimetrisestä jopa puolitoistametriseksi kasvava pensas, ja se muodostaa tehokkaasti juurivesoja, jonka avulla muodostuu laajojakin kasvustoja. Tahvonlahdenniemi on saamassa luonnonsuojelualueen statuksen lähivuosina, joten on äärimmäisen tärkeää saada haitallinen vieraslaji pois alueelta.

Talkoissa kurtturuusua hävitetään näivettämällä sekä repimällä pienempiä taimia juurineen pois. Näivettäminen perustuu siihen, että kaikki ruusun vihreät osat katkaistaan tai revitään pois. Jotta ruususta päästään lopullisesti eroon, on toimenpide toistettava 2–4 kertaa kasvukaudessa. Menetelmän etuna on se, että myös vaikeasti poistettavat juurakot kuolevat kokonaan ja lopulta jäljelle jäävät vain rangat, jotka voidaan leikata ja hävittää. Lisäksi kasvijätettä syntyy vähemmän kuin jos kasvi revittäisiin juurineen maasta.

Tervetuloa talkoisiin 30.5. klo 17–20 jatkamaan hyvin alkanutta työtä kurtturuusun hävittämiseksi tulevalta luonnonsuojelualueelta! Talkoiden tapaamispaikka on ravintola Stansvikin pihalla klo 17.00.

Kulkuohjeet: http://www.stansvik.fi/nain-loydat-perille/.

Talkootarjoilujen vuoksi ilmoittauduthan seuraavassa osoitteessa:
https://my.surveypal.com/Kurtturuusutalkoot-Stansvikissa-30.5.2018

Löydät ohjeet ja ilmoittautumislinkin myös facebookista
https://www.facebook.com/Luontoaskel/

Armi Koskela, vapaaehtoistyön koordinaattori, kaupunkiympäristön toimiala
puh. 09 310 39652
armi.koskela@hel.fi
www.hyvakasvaa.fi

Tiina Parkkima, hanketyöntekijä, Allergia-, iho- ja astmaliitto
puh. 040 145 8288
tiina.parkkima@allergia.fi
https://www.allergia.fi/luontoaskel/talkoot/


JAA