Suoraan sisältöön
A A A
Kurtturuusu.

Stansvikissa hävitetään kurtturuusua talkoilla tiistaina 22.8.

Tahvonlahdenniemellä eli Stansvikissa on levinnyt laajalti kurtturuusu, joka on luokiteltu erittäin haitalliseksi vieraslajiksi Helsingissä (Helsingin vieraslajilinjaus 2015–2019). Nyt kaupunki yhteistyökumppaneineen kutsuu asukkaita avuksi kurtturuusun torjuntatyöhön alueella, joka on saamassa luonnonsuojelualueen statuksen lähivuosina.

Allergia-, iho- ja astmaliiton Terve askel luontoon -hankkeen sekä WWF Suomen sekä Helsingin kaupungin yhteiset kurtturuusun hävitystalkoot pidetään Stansvikissa ti 22. elokuuta kello 17–20.

Kurtturuusu on monivuotinen, puolimetrisestä jopa puolitoistametriseksi kasvava pensas. Se muodostaa tehokkaasti juurivesoja, jonka avulla syntyy laajojakin kasvustoja. Kurtturuusu on valloittanut esimerkiksi luonnoltaan arvokkaita hiekkarantoja ja merenrantaniittyjä.

Asetuttuaan rannalle kurtturuusu pystyy juurakkonsa avulla levittäytymään läpitunkemattomiksi tiheiköiksi ja syrjäyttämään täysin alkuperäisen merenrantalajiston. Näin on käynyt myös Stansvikissa.

Stansvikissa on tarkoitus hävittää kurtturuusua mm. näivettämällä. Menetelmä perustuu siihen, että kaikki ruusun lehdet katkaistaan pois. Uudet lehdet ja versot katkaistaan 2–4 kertaa kasvukaudessa ja muutamassa vuodessa pensas nääntyy hengiltä kokonaan.

Menetelmän etuna on se, että myös vaikeasti poistettavat juurakot kuolevat kokonaan ja lopulta jäljelle jäävät vain rangat, jotka voidaan leikata ja hävittää. Lisäksi kasvijätettä syntyy vähemmän kuin jos kasvi revittäisiin kokonaan maasta. Alueelle ei myöskään ala syntymään eroosiota, kun kurtturuusun juuret edelleen sitovat maata, ja kasvin kuoltua kokonaan alueelle on jo todennäköisesti alkanut syntyä muuta kasvustoa. Näivettämisen lisäksi pienempiä taimia kitketään juurineen sekä kerätään kaikki kehittyneet kiulukat eli ruusunmarjat talteen.

Talkoiden tapaamispaikka on ravintola Stansvikin pihalla kello 17.00. Kulkuohjeet: http://www.stansvik.fi/nain-loydat-perille/

Talkootarjoilujen vuoksi ilmoittauduthan seuraavassa osoitteessa:

https://my.surveypal.com/Kurtturuusutalkoot-Stansvikissa-22.8

Löydät ohjeet ja ilmoittautumislinkin myös Facebookista
https://www.facebook.com/Luontoaskel/
https://www.facebook.com/events/1834864729873698

Lisätietoja talkoista ja Terve askel luontoon – hankkeesta:

Armi Koskela, vapaaehtoistyön koordinaattori, Kaupunkiympäristön toimiala puh. 09 31039652, 040 7190824 

Tiina Parkkima, hanketyöntekijä, Allergia-, iho- ja astmaliitto puh. 040 145 8288
tiina.parkkima@allergia.fi

JAA