Katujen kevätsiivous alkaa lumien sulettua ja kevätsään vakiinnuttua. Kuva: Ari Rask, Helsingin aineistopankki

Katujen kevätpuhdistus lähestyy – uusi sovellus muistuttaa, kun auto pitää siirtää

Helsingin kaupunki kokeilee uutta SiirtoSoitto-mobiilisovellusta, joka auttaa kaupunkilaisia varautumaan kadunvarsipysäköintiä rajoittaviin kunnossapitotöihin. SiirtoSoitto kertoo tulevista puhdistuksista ja muistuttaa rajoitusten voimaantulosta.

SiirtoSoitto-mobiilisovellus toimii iPhone- ja Android-puhelimilla, ja sen voi ladata ilmaiseksi sovelluskaupoista. Sovelluksen ladannut käyttäjä valitsee kartalta alueet, joiden pysäköintiä rajoittavista töistä haluaa saada ilmoituksia. Ennakkoilmoitukset siirtokehotus-liikennemerkkejä käyttävistä puhdistustöistä ovat saatavilla koko kaupungin alueelta.

Katujen kevätpuhdistus alkaa lumien sulettua ja kevätsään vakiinnuttua. Puhdistustöistä tiedottavat siirtokehotus-liikennemerkit tuodaan katujen varsille pari päivää ennen työn alkamista ja niistä näkee milloin pysäköinti on kielletty. Kun kadulle ei pysäköidä kiellon aikaan, ei autoja jouduta siirtämään, puhdistustyöt etenevät tehokkaasti ja katu saadaan nopeasti takaisin pysäköintiin. SiirtoSoitto-palvelun toivotaan vähentävän siirrettävien autojen määrää.

SiirtoSoitto-palvelua testataan Taka-Töölössä ja Meilahdessa

SiirtoSoitto-sovelluksen soittopalvelua kokeillaan huhti–toukokuussa asukaspysäköintialueella H eli Taka-Töölössä ja Meilahdessa. Tällä alueella pysäköivät SiirtoSoiton käyttäjät saavat automaattisen puhelun, jos oma auto on siirtokehotusalueella vielä kun kunnossapitotyöt alkavat. Nopeasti toimimalla voi ehtiä itse siirtämään autonsa ja välttää kaupungin perimän siirtomaksun. Jos ajoneuvo joudutaan siirtämään, SiirtoSoitto kertoo sen uuden sijainnin.

”Toivon, että mahdollisimman moni töölöläinen ja meilahtelainen innostuu ottamaan SiirtoSoiton käyttöön, jotta kokeilu onnistuu. Haluamme kehittää palvelusta mahdollisimman hyvän”, sanoo sovelluksesta vastaavan Twenty Hexagons Oy:n perustaja Marco Sandrini.

SiirtoSoitto-sovelluksen ensimmäinen versio syntyi syksyllä 2017 Staran toteuttamassa hackathonissa, jossa etsittiin uusia tehokkaita tapoja katujen ja puistojen hoitoon avointa dataa hyödyntämällä. Twenty Hexagons kehitti SiirtoSoitto-sovelluksen, jota kaupunki nyt kokeilee. Palvelun jatkamisesta päätetään tämän kevään kokemusten perusteella.

Tarjolla on myös tekstiviestipalvelu

SiirtoSoiton lisäksi Helsingin kaupunki tarjoaa tekstiviestipalvelun, jonka kautta saa edeltävänä päivänä ilmoituksen kaduista, joilta ajoneuvot tulee siirtää. Tiedot on mahdollista tilata katukohtaisesti tai postinumeroalueittain. Jos oma auto on jo siirretty, voi tekstiviestillä selvittää myös auton uuden sijainnin.

SiirtoSoi­tto ja tekstiviestipalvelu ovat hyviä apuvälineitä, mutta kaupunki ei voi varmuudella taata niiden teknistä toimimista kaikissa tilanteissa. Kadulla oleva siirtokehotus-liikennemerkki on aina lainvoimainen ja siihen merkittynä aikana on pysäköinti kielletty.

Lisätietoja:

SiirtoSoitosta ja tekstiviestipalvelusta löytyy lisätietoja osoitteesta www.hel.fi/ajoneuvosiirrot.