Joulukuusen käpyjä.

Senaatintorin joulukuusi saapuu Mellunkylästä

Kuusi saapuu tänään 20. marraskuuta Senaatintorille. Pääkaupungin virallinen joulukuusi on kasvanut yli 70 vuotta omakotitalon pihassa Mellunkylässä. Kuusen matka joulupuuksi on herkkä hetki puun lahjoittaneelle perheelle.  

Kuusi on tuttuun tapaan lähes 20 metriä korkea sekä tuuhea ja sopusuhtainen. Sen rungon halkaisija on reilun metrin korkeudessa 65 senttiä ja latvusta koristavat sadat kävyt. Staran työnjohtajan Ilkka Kekon mukaan vielä korkeampi puu olisi hankala kuljettaa ja pienempi taas ei näyttäisi miltään suurella torilla.   

 Saimme noin 50 kuusikandidaattia, mikä on tavanomaista enemmän. Niiden joukossa oli muutamia kriteerit täyttäviä joulupuita. Mellunkylän kuuson paitsi komea, niin myös kaadon ja kuljetuksen kannalta sopiva.    

Ritva Remes sisaruksineen lahjoittaa kuusen kaikkien helsinkiläisten iloksi. Hänelle lapsuudenkodin pihassa kasvaneen kuusen päätyminen joulupuuksi on yksi elämän tähtihetkistä, johon liittyy suuria tunteita. Hänen kolme vuotta sitten edesmennyt äitinsä asui Mellunkylän talossa yli 90-vuotiaaksi, eikä kuusta saanut hänen aikanaan poistaa.     

 Omistamme kuusen äidin muistolle. Hän katselee varmasti pilven reunalta, kun kuusi on kunniapaikalla ja siihen sytytetään kynttilät. Paikka tuomiokirkon edustalla on upea, Remes kertoo.     

Remes näkee puusta luopumisen yhden aikakauden päätöksenä ja uuden historian alkuna. Tontille suunnitellaan rakentamista, joten oli aika luopua jo iäkkäästä kuusesta. Remes aikoo käydä ihailemassa kuusta Senaatintorilla useaan otteeseen.   

Kuusi saapuu lavettiauton kyydillä Tuomiokirkon kupeeseen. Sen jälkeen se nostetaan nosturilla jalustalleen. Kuusi valaistaan Aleksanterinkadun jouluvalojen syttyessä sunnuntaina 22. marraskuuta 2020 jo 72. kerran. Ritva Remes sisaruksineen on silloin ehdottomasti paikalla.   

Lue lisää Helsingin joulunavauksesta 2020» 

Kuva kuusesta kasvupaikallaan Mellunkylässä.
Kuusi kasvupaikallaan Mellunkylässä. Ritva Remeksen kotialbumi.