Kartta: Putkilinja kulkee Suomenlinnasta Vallisaareen.

Suomenlinnan ja Vallisaaren välille rakennetaan vesijohto ja viemäri

Vallisaareen rakennetaan nykyaikainen vesi- ja viemäriverkosto. Helsingin kaupungin ja Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) hankkeessa asennetaan meren pohjaan putket, joilla verkosto liitetään HSY:n vesihuoltoverkostoon. Putkilinja kulkee Suomenlinnasta Vallisaareen.

Putkilinjan rakennustyöt alkavat putkilinjojen merkitsemisellä poijuilla mereen Suomenlinnan ja Vallisaaren välillä. Kaivutyöt Suomenlinnassa Länsi-Mustassa käynnistyvät 7. lokakuuta alkavalla viikolla, ja putken asennus tehdään myöhemmin syksyllä. 

Työn yhteydessä työskennellään vene- ja laivaväylillä. Työ voi aiheuttaa vähäistä haittaa veneilylle. Laivaväylällä tehtävät työt eivät vaikuta laivaliikenteeseen. Työn yhteydessä tehdään myös vedenalaista louhintaa. 

Tavoitteena on asentaa putket merenpohjaan vuoden loppuun mennessä. Talvi- ja jääolosuhteiden vuoksi putken asentaminen voi jäädä ensi kevääseen. Myös syysmyrskyt voivat hidastaa työtä. Hankkeen urakoitsija on GRK Infra Oy. 

Vesihuoltoverkosto parantaa Vallisaaren palveluja 

Vallisaaressa uutta vesi- ja viemäriverkostoa rakennuttaa Metsähallitus. Tämä työ on alkanut jo viime kesänä. 

Vesihuoltoverkoston rakentaminen jatkuu Vallisaaressa loppusyksyn ajan. Saaressa on rantautumis- ja liikkumiskielto 7.–11.10.2019. Kielto johtuu rakentamiseen liittyvästä vanhojen räjähteiden raivaustyöstä ja työn vaatimista suojaetäisyyksistä. 

Vesihuoltoverkoston rakentaminen parantaa Vallisaaren palveluja. Kävijöille tämä tarkoittaa nykyisten kuivakäymälöiden rinnalle vesivessoja ja yrittäjille parempia puitteita muun muassa kahvila- ja ravintolatoiminnalle. 

Vallisaaren vesihuoltoverkoston rakentaminen on osa tulevan asemakaavan toteutusta, joka kehittää saarta luontomatkailukohteena tulevina vuosina. Vallisaari ja Kuninkaansaari sijaitsevat 20 minuutin laivamatkan päässä Helsingin Kauppatorilta, Suomenlinnan naapurissa. Vallisaarta hoitaa ja hallinnoi Metsähallituksen Luontopalvelut. 

Helsingin merellinen strategia antaa saariston ja ranta-alueiden tarjonnan ja vetovoiman kehittämiselle suuntaviivat vuoteen 2030 asti. Tavoitteena on parantaa merellisiä palveluja ja kohteiden saavutettavuutta, edistää merellisiä tapahtumia sekä jatkaa lähisaariston avaamista virkistyskäyttöön.