Laaduntarkkailijat ja pormestari työmaakäynnillä

Pormestari tapasi laaduntarkkailijat – nuorilla heti parannusehdotuksia

Pohjoisen Rautatienkadun baanan yllä olevalla työmaalla keskustellaan katutöiden parannusehdotuksista, kun pormestari Jan Vapaavuori on tullut tapaamaan katutöiden laaduntarkkailijoita heinäkuisena maanantai-iltapäivänä.

Laaduntarkkailijoiden tiimi koostuu kymmenestä teknisen alan opiskelijasta, joiden tehtävänä on arvioida ja raportoida katutyömaiden toimivuutta ja tarjota parannusehdotuksia. Laaduntarkkailijat tarkastelevat katutöitä etenkin alueella asuvien ja liikkuvien kaupunkilaisten näkökulmasta.

Vapaavuori testaa heti ensitöikseen nuorten tietämystä. Hän pyytää heitä arvioimaan viereistä työmaata, jossa uusitaan Helenin kaukolämpöverkostoa. Laaduntarkkailijat nostavat heti esiin hyvin sijoitetun aidoituksen ja kehuvat kylttejä, joilla viestitään työmaasta. Nuoret huomauttavat, että kaikilla työmailla näitä ei ole hoidettu yhtä hyvin. Välillä myös väliaikaisten kulkureittien turvallisuudessa olisi parantamisen varaa.

Pormestari kysyy laaduntarkkailijoilta myös, ovatko nämä mielestään olleet hyödyksi kaupungille. Hän saa suoraan kysymykseen yhtä suoran vastauksen: ”Olemme olleet töissä vasta kuukauden ja tehneet jo hyviä havaintoja. Kun nämä havainnot otetaan huomioon, pystytään kehittämään työmaiden ympäristöä kaupunkilaisille miellyttävämmäksi.”

Palveluiden laaduntarkkailijat arvioivat eri palveluiden toimivuutta heinäkuun ajan

Keskustelun jälkeen pormestari lähtee kävelemään kohti keskustakirjasto Oodia. Kirjastolla odottaa kesän toinen laaduntarkkailijoiden tiimi. neljätoistahenkinen joukko arvioi katutöiden sijaan kaupungin eri palveluiden toimivuutta.

Samaan tapaan kuin edellisessä kohteessa, pormestari aloittaa kysymällä, miten työt ovat sujuneet ja mitä tiimi on tähän mennessä oppinut. Vasta pari päivää työsuhteessa olleet nuoret raportoivat heti parannusehdotuksistaan pormestarille.

Puheenaiheiksi nousee etenkin opastaulujen käännöspuutteet ja esteettömyyden parantaminen. Laaduntarkkailijat huomauttavat, että kaupungin opastauluista pitäisi löytyä vähintään ruotsin- ja englanninkielinen ohjeistus. Esteettömyyteen tulisi myös kiinnittää enemmän huomiota koko kuljettavalla reitillä, eikä ainoastaan yksittäisissä kohteissa.

Viidentoista minuutin keskustelun jälkeen molemmilla osapuolilla onkin jo kiire jatkamaan työpäivää. Pormestari toivottaa tsemppiä kesätöihin ja laaduntarkkailijat kiittelevät tapaamisesta. Sitten molemmat lähtevät omiin suuntiinsa – laaduntarkkailijat Makasiinipuistoon havainnoimaan ja pormestari kohti seuraavaa tapaamistaan.

Nuoret laaduntarkkailijat katsovat ja arvioivat ympäristöä ennakkoluulottomasti

Katutöiden laaduntarkkailijoiden palkkaaminen kesäksi oli Vapaavuoren ideoima kesähanke, jota laajennettiin myös palveluiden laaduntarkkailuun.

”Ajatus lähti siitä, että nuoria ennakkoluulottomia ihmisiä pitäisi saada tuorein silmin tarkkailemaan kaupunkiympäristöä. Siten syntyisi varmasti havaintoja, joita vuosikaudet samassa ympäristössä asuneilla ei tulisi mieleen”, Vapaavuori kertoo.

Kyseessä on ensimmäinen kesä, kun kaupunki palkkaa laaduntarkkailijoita kesätöihin. Pormestari lupailee, että mikäli laaduntarkkailijoiden pilottikesä koetaan onnistuneeksi, voi heitä ensi kesänä olla vieläkin enemmän.

”Nuoret ovat fiksuja, ja tässä kesätyössä kannustetaan miettimään itse ratkaisuja ja olemaan luova. Kesän jälkeen nuoret voivat sanoa, että tekivät kesätöissä asioita, joista on oikeasti hyötyä omalle kotikaupungille ja se on mahtavaa”, Vapaavuori linjaa.


Palveluiden laaduntarkkailijat ja pormestari Oodin edustalla. 


Teksti: Saana Helmi
Kuvat: Paavo Jantunen