Paavalinpuistossa poistetaan heikentyneitä puita

Paavalinpuistosta poistetaan kaksi suurta vaahteraa, sekä iso ja pienehkö douglaskuusi. Kuntoarvion mukaan vaahteroiden haaraliitokset ovat heikkoja ja pitkälle lahonneita. Vaahteroita on tuettu joustavin sidontaköysin, mutta nyt puiden kunto edellyttää poistamista.

Douglaskuuset kärsivät pahoja oksavaurioita edellisvuoden Kiira-myrskyssä puiden kaatuessa niiden päälle. Myös talven tykkylumi katkoi oksia ja puut joudutaan poistamaan huonokuntoisina.

Paavalinpuisto on maisemallisesti tärkeä puisto Hämeentien ja Sturenkadun kulmauksessa ja muodostaa taustalla näkyvän Paavalin kirkon kanssa keskeisen kaupunkinäkymän keskustaa Kustaa Vaasan tieltä lähestyttäessä. Vaahteroiden ikääntyminen ja Kiira-myrskyn kaatamat puut ovat aikaistamassa puiston peruskunnostusta ja sen suunnittelua. Kunnostamiseen ryhdytään lähivuosina.

Puut poistetaan 12. marraskuuta alkavalla viikolla ja samalla kuuden suurikokoisen vaahteran latvuksia pienennetään ja tuennat uusitaan.

Lisätietoja:
Pia Huopalainen, vastaava piiripuutarhuri
Stara, puh. 050 380 1035
Juha Raisio, puuasiantuntija
kaupunkiympäristön toimiala, puh. 050 539 6208

Tietonurkka

Douglaskuusi (Pseudotsuga menziesii) on pitkäikäinen, uljaisiin mittoihin venyvä havupuu. Kasvitutkimusmatkailija David Douglas toi sen Pohjois-Amerikasta Eurooppaan 1827. Kotiseudullaan douglaskuuset voivat kasvaa jopa satametrisiksi. Suomessa ne jäävät pienemmiksi: Mustilan arboretumissa kasvavat douglaskuuset ovat 40-metrisiä. Douglaskuusen kaupallinen nimi on oregoninmänty.

Helsinkiin douglaskuusta istutettiin erityisesti 1900-luvun alkupuoliskolla. Puistossa iäkkään douglaskuusen tunnistaa leveästä, alhaalta asti tuuheasta latvuksesta, terävistä silmuista ja uurteisesta, korkkimaisesta kaarnasta. Paras tuntomerkki on kuitenkin kävyissä, joiden käpysuomujen välistä pilkottaa terävät peitinsuomut.

Komeita vanhoja douglaskuusia somine käpyineen kasvaa muun muassa Ursinin kallioilla, Kaivopuistossa, Tehtaanpuistossa, Tullisaaressa, Otto Iivari Meurmanin puistossa ja Topeliuksenpuistossa. Douglaskuusen nuorempaa sukupolvea on kasvamassa mm. Siltamäen aluepuistossa ja Herttoniemenrannan Sorsavuorenpuistossa. (Lähde: Vihreät sylit-verkkosivu)

Paavalinpuiston sijainti kartalla, Sturenkadun ja Hämeentien kulma