Mobiilisovellus kertoo, kun auto pitää siirtää katujen puhdistuksen vuoksi

Helsingin kaupunki tarjoaa pysäköijien käyttöön SiirtoSoitto-mobiilisovelluksen, jonka kautta voi tilata muistutuksen ajoneuvon siirtämistarpeesta kadun aurauksen tai hiekkapesun tieltä.

SiirtoSoitto on maksuton ja helppokäyttöinen sovellus, joka kertoo tulevista puhdistustöistä antamalla ennakkoon hälytyksiä ajoneuvojen siirtokehotuksista.

Jos ajoneuvo tästä huolimatta unohtuu kadulle, SiirtoSoitto soittaa automaattisen muistutuspuhelun vielä hetkeä ennen hinaamista. Parhaassa tapauksessa omistaja ehtii itse siirtää autonsa ja säästyy kaupungin perimältä siirtomaksulta.

Jos kaupunki siirtää ajoneuvon, SiirtoSoiton kautta saa tiedon sen uudesta sijainnista.

SiirtoSoiton voi ladata iPhone- ja Android-puhelimiin AppStoresta ja GooglePlay-kaupasta. Palvelun tilatessaan asiakas voi itse määritellä ne alueet Helsingissä, joita koskevat ilmoitukset hän haluaa vastaanottaa.

Hyötyä pysäköijille ja kaupungille

SiirtoSoitto-palvelu oli koekäytössä Meilahden ja Taka-Töölön alueella viime keväänä. Tuolloin palvelua käytti pari tuhatta rekisteröitynyttä autoilijaa. Positiivisen kokemuksen ansiosta kokeilu laajennetaan nyt koko Helsingin alueelle.

SiirtoSoitto on käytössä ainakin vuoden 2019 ajan. Kaupunki arvioi vuodenvaihteessa, onko sillä edellytykset jatkaa sovelluksen hyödyntämistä tulevaisuudessa.

Viime vuonna SiirtoSoitto-kokeilussa mukana olleiden käyttäjien tietoja ei voitu tietosuojasyistä säilyttää, joten heidän on rekisteröidyttävä palveluun uusina käyttäjinä.

Viime kevään kokeilu osoitti jo sovelluksen potentiaalisen hyödyn kaupungille ja käyttäjille. Kokeilun aikana SiirtoSoiton käyttäjien autoja piti siirtää 80 % vähemmän suhteessa alueen muihin autoihin. Kaupungin arvion mukaan sovelluksen käyttö säästi kevätsiivouksen aikana Meilahden ja Taka-Töölön alueella noin 170 hinausta. Myös käyttäjät olivat palautteen perusteella tyytyväisiä palveluun.

Apuvälineitä ennakointiin

SiirtoSoiton lisäksi Helsingin kaupunki tarjoaa tekstiviestipalvelun, jonka kautta saa edeltävänä päivänä ilmoituksen kaduista, joilta ajoneuvot tulee siirtää.

Mobiilisovellusten käyttöönotto tukee kaupungin tavoitteita digitalisoitumisen edistämisessä. SiirtoSoitto ja tekstiviestipalvelu ovat hyviä apuvälineitä, mutta kaupunki ei kuitenkaan voi varmuudella taata niiden toimimista kaikissa tilanteissa.

Kun autot on poistettava siivouksen tieltä, kadulle tuodaan siirtokehotustaulut vähintään kaksi vuorokautta ennen puhdistustöiden aloittamista. Kadulla oleva siirtokehotuskyltti on aina lainvoimainen.

Jos auto on pysäköitynä kyltillä merkitylle katuosuudelle puhdistustöiden alkaessa ja kaupunki joutuu siirrättämään sen, veloitetaan auton omistajalta pääsääntöisesti siirtomaksu.

SiirtoSoiton on tuottanut kaupunkiympäristön toimialan tilaamana Twenty Hexagons Oy.

Lisätietoja:

SiirtoSoitto.com
Tekstiviestipalvelun tilaus
Tietoa ajoneuvojen siirroista