Näkymä Näyttelijäntien työmaalta Pohjois-Haagasta.

Pohjois-Haagassa riittää kuoppia – mitä siellä oikein tapahtuu?

Tai parempi olisi kysyä mitä Näyttelijäntien, Ida Aalbergin tien ja Adolf Lindforsin tien risteyksessä ei tapahdu. Paikalle rakennetaan yhtä aikaa kiertoliittymää, asennetaan uutta kaukolämpöputkea, uusitaan 50-luvulta peräisin olevia viemäriputkia sekä vedetään sähkö- ja telekaapeleita. Etteivät työt pääsisi loppumaan, madalletaan katua lisäksi risteyksen kohdalta reilusti, jotta se olisi tasaisempi ja tulvavedet pääsevät valumaan oikeaan paikkaan.

Koko projektin ajan vilkas Näyttelijäntie pysyy auki liikenteelle – myös työmaan läpi kulkeville seitsemälle bussilinjalle. Maahan ilmestyvät ja katoavat kuopat johtuvat siis yksinkertaisesti siitä, että työtä joudutaan tekemään osissa.

Töiden kestoon vaikuttaa myös se, mitä pinnan alta kaivauksissa löydetään. Välillä 50-70 vuotta vanhat putket ja johdot putkahtavat esiin sieltä, missä niitä ei pitäisi olla. Silloin apuun joudutaan kutsumaan niiden omistaja poistamaan ne turvallisesti.

Alueen asukkaat voivat kuitenkin jo osin huokaista helpotuksesta: kovaääniset kallion louhinnat ovat nyt ohi. Jos nykyinen tahti jatkuu, päästään Näyttelijäntietä jo kesän aikana asfaltoimaan. Ennen sitä on kuitenkin tiedossa kuusi monttua lisää – kunhan vanhat saadaan ensin umpeen lähiviikkojen aikana.

Autoilijan kannattaakin olla edelleen valppaana Näyttelijäntiellä, sillä liikennejärjestelyt muuttuvat etenevien töiden tahdissa. Sitä mukaa kun kuoppia täytetään ja tilaa vievät lämpöputket saadaan piiloon maan alle, myös autoilijoiden kaistat siirtyvät.

Myös jalankulkijoilta ja pyöräilijöiltä tarvitaan vielä hetkisen kärsivällisyyttä: reitit ovat kapeita, sillä bussit tarvitsevat poikkeusoloissakin reilun 3-4 metrin kaistan, jotta ne pääsevät turvallisesti liikkumaan. Kevyen liikenteen järjestelyihin tulee lisäksi hetkellisiä muutoksia asfaltti- ja täyttötöiden vuoksi seuraavien kuukausien aikana.

Vaikka työt jatkuvat Näyttelijäntiellä pitkälle syksyyn, valoa pilkottaa jo tunnelin – tai ainakin Ida Aalbergintien – päässä. Kadulla suurimmat työt ovat risteystä lukuun ottamatta ohi, ja enää puuttuvat viimeistelyt. Pian kulkijoita ilahduttavat jo puut ja pensasistutukset.

Kuva ja teksti: katutöiden kirjeenvaihtaja Elli Pukkinen