Mäkitorpantiellä tehdään asfaltointeja.

Mäkitorpantien remontti on loppusuoralla

Viime keväänä alkanut Mäkitorpantien ja Siltavoudintien kunnostus Oulunkylässä on valmistumassa elokuun loppuun mennessä. Työmaan edistyminen on herättänyt julkisuudessa keskustelua ja kovaa kritiikkiä. Kerromme tässä tiivistetysti mistä työmaassa on kyse ja miten se etenee.

Uudistuksessa parannetaan erityisesti pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden liikenneturvallisuutta noin kahden kilometrin matkalta. Jatkossa kulkijoita palvelee kiveyksin erotetut jalkakäytävät ja yksisuuntaiset pyörätiet molemmin puolin ajorataa. Jalkakäytäville ja bussipysäkeille lisätään myös erilaisia huomiokivetyksiä näkövammaisten liikkumisen avuksi.

Turvallisuutta parannetaan vilkkaasti liikennöidyllä Mäkitorpantiellä myös liikenteenjakajien avulla. Osa liikenteenjakajista on bussipysäkkien kohdalla, jotta ohittelulta pysäkkialueella vältyttäisiin.

Suunnitelmien muutokset pidentäneet kestoa

Työmaan valmistuminen on venähtänyt aiemmin ilmoitetusta: alkuperäisessä tarjouspyynnössä sen sanottiin kestävän tammikuusta 2019 lokakuuhun 2019. Työn laajuus kuitenkin muuttui tarjouspyynnön tekemisen jälkeen, sillä kaikki pinta-asfaltit päätettiin uusia ja reunakivet asentaa uudestaan. Samassa yhteydessä päätettiin tarkistaa myös kadun korko. Työt päästiin lopulta aloittamaan vasta maaliskuussa 2019, joten aikatauluksi ilmoitettiin 03/2019 – 06/2020.

Suunnitelmien muutosten lisäksi myös henkilöstövaihdokset ovat aiheuttaneet viivästyksiä töihin. Staralta myönnetäänkin, että vastaavan työnjohtajan vaihto ei sujunut tämän työmaan kohdalla hyvin. Kaikki tieto ei siirtynyt vaihdon mukana seuraavalle, jolloin töiden suunnittelussa ja vaiheistuksissa tuli epäselvyyksiä. Tammikuussa urakan valmistumisajankohdaksi tarkennettiin elokuu 2020.

Jäljellä vielä kivitöitä ja asfaltointia

Siltavoudintiellä kunnostus aloitettiin ensimmäisenä, koska Raide-Jokerin työmaa sulki Norrtäljentien syksyllä 2019 ja siirsi bussit Siltavoudintielle. Nyt Siltavoudintiellä onkin enää jäljellä vain viimeistelyjä: esimerkiksi Oulunkyläntorin nurkalta puuttuvat reunakivet ja palat asfalttia pistetään paikalleen seuraavien kahden viikon aikana.

Mäkitorpantiellä kivitöitä ja asfaltointeja on sen sijaan tiedossa vielä runsaasti. Vanhojen pintojen jyrsintä ja uuden asfaltin laittaminen aloitetaan kesäkuun lopulla Mäkitorpantien alkupäästä ja työt siirtyvät kohti Siltavoudintietä. Myös kapea kohta jalkakäytävästä Paturitien pysäkin kohdalla levennetään asianmukaiseksi tulevien viikkojen aikana, kun bussipysäkki saadaan ensin siirrettyä väliaikaiseen paikkaan uuden pysäkin rakentamisen ja asfaltin leventämisen ajaksi.

Kylävoudintien risteyksen kohdalla katua madalletaan seuraavien viikkojen aikana. Madaltamista tehdään kesä-heinäkuun aikana jonkin verran myös yöllä, jolloin liikenne saattaa olla tilapäisesti auki vain toisella kaistalla. Muutoin viimeistelytyöt eivät vaikuta liikenteeseen, vaan kulku pysyy auki myös niiden aikana.

Teksti ja kuva: Elli Pukkinen