Lisää aurinkoenergialla toimivia älykkäitä roska-astioita Helsinkiin

Helsingin kaupunki hankkii lisää aurinkoenergialla toimivia, älykkäitä roska-astioita kaduille ja puistoihin. Astiat ilmestyvät kaupunkikuvaan vähitellen syksystä alkaen, mikäli kilpailutus sujuu suunnitelmien mukaan.

Kaupunki on kokeillut muutaman vuoden ajan aurinkoenergialla toimivia, puristimilla varustettuja roska-astioita muun muassa Esplanadilla, Mustikkamaalla ja Aurinkolahdessa. Älykkäät astiat osaavat raportoida itsestään muun muassa täyttöasteen, jolloin puolityhjää astiaa ei tarvitse ajaa tyhjentämään. Lisäksi astia ilmoittaa, koska ja kuinka täytenä se on tyhjennetty, sekä kuinka kauan astian täyttyminen kestää.

Aurinkopaneeli lataa roska-astian sisällä olevaa akkua, joka tuottaa voiman 580 kilon prässille, joka pakkaa roskat kasaan ja moninkertaistaa astian tilavuuden.

Nyt Helsingin kaupunki on hankkimassa kahdenlaisia astioita eli vain täyttöasteen ilmoittavia sekä puristimella varustettuja. Mahdollisuuksien mukaan lähitulevaisuudessa astioihin on tulossa ominaisuus, jonka avulla ne tuottaisivat avointa dataa.

Kaupungilla on tällä hetkellä 80 älykästä roska-astiaa ja nyt niitä on tarkoitus hankkia 30 astiaa lisää.

On mahdollista, että uusien roska-astioiden asennuksen jälkeen sen ympäristöstä viedään pois pienempiä astioita. Joka tapauksessa astioiden tyhjennysväli pitenee.

Tällä hetkellä Helsingin kaupungin ylläpito vastaa noin 7000 roska-astiasta. Katualueilla niistä on 2759 ja puistoissa 4943.

Kunnossapitolain mukaisilla alueilla kantakaupungissa kiinteistöjen velvollisuus on pitää huoli puhtaanapidosta. Tästä syystä kantakaupungin katualueille uusia älykkäitä roska-astiota ei ole tulossa joitakin aukiota lukuun ottamatta.