Harjakone työssään kadulla.

Katujen kevätpuhdistukset jatkuvat – autojen siirtäminen pois alta on hidasta ja kallista

Katujen kevätsiivoukset etenevät uusille alueille tämän viikon aikana. Kadut saadaan pestyä nopeammin, kun kaupunkilaiset siirtävät autot siivousten tieltä pois.

Tulossa olevasta puhdistuksesta ja auton siirtämisen tarpeesta kertovat siirtokehotuskyltit, jotka tuodaan kadulle vähintään kaksi päivää ennen siirtoja. Jos auto on pysäköity siirtokehotuskyltin pystyttämisen jälkeen, siirtokustannukset peritään auton omistajalta. 

Autojen siirtäminen on kallista puuhaa. Auton omistajalta perittävä siirtokustannus on vähintään 91 euroa. Todelliset kustannukset ovat kuitenkin moninkertaiset, sillä puhdistuskoneet joutuvat odottelemaan siirtojen ajan.

”Katuja puhdistamassa on keskimäärin viisi eri laitetta ja siirtohenkilö. Kaluston odotuttamisen kustannus on vähintään kaksinkertainen siirtomaksuun verrattuna ja yleensä enemmän. Odottelu tulee kaupungille kalliiksi. Lisäksi autojen siirrot hidastavat työtä merkittävästi”, harmittelee katukunnossapidon tiimipäällikkö Tarja Myller.

Viime keväänä huhti- ja toukokuun aikana tehtiin yhteensä 10 137 lähisiirtoa. Näistä 8 452 oli auton haltijalle maksullisia ja 1 675 maksuttomia. Tämän ajanjakson siirrot liittyvät suurimmalta osin hiekanpoistotyöhön. 

Tilaa auton siirtomuistutus tekstiviestillä

Tulevat puhdistuskohteen voi katsoa kartalta tai tilata tekstiviestinä Puhdistussuunnitelmat-palvelusta. Palvelu on suunnattu autoilijoille, ja siinä näkyvät vain ne kadut, joilla käytetään siirtokehotuskylttejä. Muutkin kadut puhdistetaan.

Katso tulossa olevat siivouskohteet Katujen puhdistussuunnitelmat -sivulta. 

Tilaa tieto kotikatusi puhdistusajankohdasta tekstiviestitse tekstiviestipalvelusta

Pesu-urakka jatkuu jopa kesäkuulle

Kaikkialla kaupungissa pyritään aloittamaan karkean hiekan nosto kaduilta tämän viikon aikana. Hiekannostossa priorisoidaan pyörätiet, jalkakäytävät sekä vilkkaimmat ja keskeisimmät kadut.

Tällä viikolla alkavat myös katujen pesut lähinnä kantakaupungin alueella. Sää ja lumitilanne vaikuttavat katupesujen aikatauluun. Pesuja ei voida tehdä, jos yöllä on pakkasta.

Tänä vuonna katujen puhdistusurakan arvioidaan kestävän toukokuun loppuun asti tai jopa kesäkuulle. Työtä hidastaa talven aikana kaduille levitetty poikkeuksellisen suuri sepelimäärä sekä kevään hidas eteneminen ja yöpakkaset. Mahdollinen lakko sekä ylityökiellot saattavat myös edelleen hidastaa työtä.