Maastoonmerkinnän ja sijaintikatselmuksen laskutus muuttuu 1. tammikuuta 2022

Rakennushankkeiden maastoonmerkinnän ja sijaintikatselmuksen ns. perusmaksut laskutetaan 1.1.2022 alkaen tehdyistä rakennuslupapäätöksistä suoraan rakennuslupamaksun yhteydessä. 31.12.2021 mennessä haettujen rakennuslupien katselmukset laskutetaan erikseen niiden tilausajankohdasta riippumatta.

Edellä mainittu muutos ei koske energiakaivojen (ent. maalämpöpumpun porakaivo) maastoonmerkintää ja sijaintikatselmusta, maastoonmerkinnän perusmaksun päälle tulevia lisäpisteitä eikä katselmusten uusintatilauksia. Nämä laskutetaan edelleen tilauksen yhteydessä tai muutoin erikseen.

Perusmaksuun kuuluvat hankkeesta ja lupaehdoista riippuen maastoonmerkintä ja sijaintikatselmus tai joidenkin rakennelmien kohdalla pelkkä sijaintikatselmus.

Myös maastoonmerkinnän perusmaksun sisältämä pisteiden maksimimäärä muuttuu. Jatkossa maksimimäärä on rakennusten osalta kuusi pistettä. Rakennelmilla maksimipistemäärä on entiseen tapaan neljä.

Lisäksi energiakaivojen laskutus eriytetään kaivojen määrän sekä suoritettavien katselmusten mukaan. Vähintään kymmenen kaivon muodostamalle energiakaivokentälle tulee oma taksansa, samoin hankkeille, joissa halutaan sijaintikatselmuksen lisäksi tehdä myös maastoonmerkintä.

Rakennuslupamaksun yhteydessä laskutettuja katselmuksia ja niiden perusmaksuja koskevat kysymykset ohjautuvat 1.1.2022 alkaen rakennusvalvontaan. Muihin kysymyksiin vastaa jatkossakin kaupunkimittauspalvelut.