Caloinuksenkatu-keväällä-2020

Kasin katutyöt alkavat 11. päivä tammikuuta

Kasin katutyöt eli Caloniuksenkadun, Runeberginkadun ja Helsinginkadun suuri katutyö alkaa maanantaina 11. tammikuuta. Katuremontti alkaa työmaan valmistelevilla töillä Caloniuksenkadulla ja Helsinginkadulla Brahenkentän kohdalla sekä Kaarlenkadulla. Runeberginkadulla työt käynnistyvät myöhemmin.

Valmistelevat työt tarkoittavat mm työmaa-alueen aitaamista. Lisäksi urakoitsija pystyttää katutyöstä kertovat liikennemerkit ja muut opasteet kuten työmaataulut.

Liikenteeseen ei tule juuri muutoksia katuremontin alkaessa. Suuri katutyö alkaa pienillä katumontuilla, sillä ensimmäiseksi tehdään vesijohtojen ja viemäreiden uusimista pienillä työmaa-alueilla.

– Talvi on tullut Helsinkiin, mikä tekee katutyöstä haastavampaa. Asfalttia ja pintakerroksia joudutaan ensin sulattamaan ennen kuin päästään kaivutöihin. Lunta pitää myös poistaa työmaalta jatkuvasti, hankekoordinaattori Marja Jokinen pääurakoitsija Louhintahiekka Oy:stä sanoo.

Vaikutukset liikkumiseen Helsinginkadulla ja Kaarlenkadulla

Helsinginkadulla Brahenkentän kohdalla jalankulku siirtyy Helsinginkadun eteläpuolelle. Autoliikenne siirtyy työmaan kohdalla samalle kaistalle kuin raitiovaunut, ja pyöräliikenne ohjataan ajoradan oikeaan reunaan.

Kaarlenkadulla jalkakäytävä kapenee noin 1,5 metriä leveäksi käytäväksi rakennusten ja työmaan välissä. Ajoneuvoliikenne säilyy alkuvaiheessa entisellään.

Kulku rappuihin ja liikkeisiin pidetään avoimena. Ajo pihoihin, huolto- ja pelastusajo sekä jakeluliikenne pihoihin onnistuu ajosiltojen avulla.

Vaikutukset liikkumiseen Caloniuksenkadulla

Työmaa alkaa Caloniuksenkatu 2 kohdalta, mutta laajenee pian Caloniuksenkatu 6–8 kohdalle. Jalkakäytävä kapenee noin 1,5 metriä leveäksi käytäväksi rakennusten ja työmaan välissä. Kulku kaikkiin rappuihin ja liikkeisiin pidetään avoimena.

Ajoneuvoliikenne siirtyy työmaan kohdalla aluksi samalle kaistalle kuin raitiovaunut. Ajo pihoihin, huolto- ja pelastusajo sekä jakeluliikenne pihoihin onnistuu ajosiltojen avulla.

Raitiovaunut ja bussit kulkevat normaalisti

Raitiovaunut ja bussit kulkevat työn alkaessa normaalisti.

Keväällä työmaa-alueet laajenevat huomattavasti. Tällöin raitioliikenteeseen on tulossa mittavia poikkeusjärjestelyjä, joista tiedotetaan hyvissä ajoin ennen muutoksia.

Liikenneturvallisuus paranee ja maanalainen kunnallistekniikka uusitaan

Caloniuksenkadun, Runeberginkadun ja Helsinginkadun perusparannuksen jälkeen raitiolinja 8 kulku nopeutuu ja se pysyy entistä paremmin aikataulussa. Kävelijöiden ja pyöräilijöiden on miellyttävämpää ja turvallisempaa kulkea uusituilla kaduilla. Kaduille rakennetaan esimerkiksi noin kilometrin verran yksisuuntaista pyörätietä ja suojatiet uusitaan. Uutta ratikkakiskoa rakennetaan 2500 metriä.

Katuremontin yhteydessä uusitaan kadun alla olevat putket ja kaapelit, ja kadun pintarakenteet uusitaan. Kaarlenkadulla vesiputket on rakennettu vuonna 1909 ja Caloniuksenkadulla vuonna 1926. Vesihuollon linjoja rakennetaan 1600 metriä ja viemäriputkia 2000 metriä.

Seuraa töiden etenemistä

Katuremonttia tehdään tiiviisti asutussa keskustassa, joten kaupunki panostaa hankkeen viestintään. Tietoa töiden etenemisestä saa useista kanavista:

www.facebook.com/kasinkatutyot Kasin katutöiden Facebook-sivu on nopein tapa saada tietoa ja kysyä tai antaa palautetta rakentajille. Urakoitsija päivittää sivulle uusimman tiedon muuttuvista liikennejärjestelyistä ja muista muutoksista, jotka vaikuttavat katutyön naapuruston elämään ja liikkumiseen. Lisäksi lupaamme taustoittaa töiden syitä ja syvintä tarkoitusta sekä jakaa katutyön äärellä elämisen riemua ja arkea naapuruston ja muiden katutyöstä kiinnostuneiden kanssa.

www.kasinkatutyot.fi Urakoitsija Louhintahiekan nettisivulle julkaistaan samat tiedotteet liikennejärjestelyistä ja muista muutoksista kuin Facebook-sivulla.

• Tilaamalla Kasin katutöiden uutiskirjeen saat tietoa katuremontista suoraan sähköpostiisi.
Tilaa uutiskirje

• Erityisen meluavista töistä, yötöistä ja mahdollisista lyhyistä vesi- ja sähkökatkoista kerrotaan vähintään rappukohtaisilla tiedotteilla.

• Tule käymään työmaapäivystyksessä. Urakoitsija pitää kuukauden välein työmaapäivystystä, johon voi tulla kysymään työmaan asioista. Ajat ja paikat kerrotaan myöhemmin hankkeen viestintäkanavissa.

Ilmoittaudu mukaan Kasin katutöiden raatiin

Ilmoittaudu mukaan Kasin katutöiden raatiin. Töölöön ja Kallioon perustetaan omat raadit, jotka kokoontuvat vuoden 2021 aikana 3–4 kertaa. Raadissa voit seurata katutyötä ja keskustella työmaan järjestelyistä ja muista työhön liittyvistä asioista urakoitsijan ja kaupungin edustajien kanssa. Kutsumme mukaan asukkaita, yrittäjiä, kaduilla työkseen liikkuvia kuten kuljettajia.

Raadin toiminnasta kerrotaan hankkeen viestintäkanavissa ja tapaamisissa otetaan valokuvia.

Ensimmäinen kokoontuminen on helmikuussa koronatilanteen huomioiden mahdollisesti verkossa.

Ilmoittaudu mukaan täyttämällä verkkolomake

Helsinginkadun ja Kaarlenkadun poikkeusliikennejärjestelyt.