Kantakaupungin opastettu rantareitti

Kantakaupungin kierroksesta ensimmäinen opastettu Helsingin rantareitti

Helsingin ainutlaatuinen piirre on 130 kilometriä pitkä julkinen rantareitti, jota kehitetään vaiheittain siten, että se muodostaa jatkuvan ja toimivan palveluiden sekä kävely- ja pyöräilyreittien verkoston. Ensimmäisenä osana reittiä avataan kantakaupungin kierros kesällä 2020.

Helsingin rantareitti jakautuu kantakaupungin rakennettuun urbaaniin rantaan sekä esikaupunkialueiden pääosin rakentamattomiin rantoihin. Kantakaupungin kierros avataan opastettuna kesällä 2020. Tällä noin 15 kilometrin mittaisella kierroksella pääsee tutustumaan Helsingin keskustan monipuolisiin rantoihin ja merellisiin ympäristöihin. Opaskylttien kartalla kuvataan koko reitti sekä kaupunkipyörien, vesibussien ja metron asemat. Kartalle on merkitty myös reitin varrella sijaitsevia kiinnostavia kohteita ja paikkoja aina arkkitehtuurista toreihin kuten Finlandiatalo, Kasvitieteellinen puutarha ja Hietaranta.

Opastettu rantareitti kattaa tulevaisuudessa koko Helsingin

Rantareitti rakennetaan kokonaisuudessaan tulevien vuosien aikana. Tavoitteena on lähivuosina korjata ja opastaa kaikki reitit vaiheittain. Kantakaupungin reitin jälkeen seuraavina ovat Seurasaarenselkä ja Lauttasaari. Opasteita pystytetään tulevina vuosina myös rantareiteille Vanhankaupunginlahdella, Laajasalossa ja Itä-Helsingissä.

Opastetuilla rantareiteillä lisätään Helsingin ranta-alueiden vetovoimaa ja tuodaan tunnetuksi reitin palvelutarjontaa niin asukkaille kuin matkailijoillekin. Rantareitit kannustavat liikkumaan Helsingin rannoilla. Poikkeuksena moneen muuhun eurooppalaiseen pääkaupunkiin, Helsingin rantareitit ovat avoimia sekä hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrella.

Monipuolinen rantareitti kannustaa tutustumaan merelliseen ympäristöön

Kantakaupungin reitin varrella voi nähdä ja kokea kaupungin muutoksen; entisten satama-alueiden uudet asuin- ja toimistoalueet sekä monikerroksisen arkkitehtuurin eri vuosisatojen ja –kymmenten ajalta. Merellinen Helsinki avautuu myös vehreinä puistoina, vilkkaina toreina sekä vaihtuvina näkyminä saaristoon ja merelle.

Kesäkaudella ranta-alueiden ja saariston virkistyskäytössä huomioidaan mahdollisuus turvalliseen retkeilyyn, myös mahdollisen poikkeustilan jatkuessa.


Kantakaupungin opastettu rantareitti Karttapalvelussa 

Kantakaupungin rantareitti (pdf)