Norovirus aiheutti Korttelitalo Kalasataman koulun ja päiväkodin epidemian

Yhdeltä sairastuneelta on löytynyt ulostenäytteistä norovirus, genoryhmä 1. Sairastuneista otetuista näytteistä saadaan lisää tuloksia tällä viikolla. Sairastuneet kärsivät tyypillisistä norovirustaudin oireista, kuten pahoinvoinnista, oksentelusta ja kuumeesta.

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut ja epidemiologinen toiminta selvittävät vatsatautiepidemiaa ja sen mahdollista yhteyttä ruokailuun Korttelitalo Kalasataman peruskoulussa ja päiväkodissa. Tällä hetkellä sairastuneita on tiedossa noin 60. Ensimmäiset sairastumiset havaittiin torstaina 9. toukokuuta 2019.

Koulun ja päiväkodin ruoat valmistetaan koulun keittiössä. Osa päiväkodin lapsista ruokailee päiväkodissa, mutta osa koulun ruokasalissa. Epidemiologinen toiminta on tarkastanut päiväkodin ja koulun tilat ja ympäristöpalvelut keittiötilat perjantaina 10.5.2019 ja ottanut viisi elintarvikenäytettä ja 10 pintapuhtausnäytettä, joista tutkitaan norovirus. Näytteeksi on otettu muun muassa puolalaisia pakastemustaherukoita ja niistä valmistettua hilloa. Näytteiden tulokset valmistuvat aikaisintaan tiistaina 14.5.2019. Sairastumisten lähdettä selvitetään myös henkilökunnalle tehtävällä ruokailuja koskevalla kyselytutkimuksella.

Koulun ja päiväkodin sekä keittiön pintojen tehopuhdistus on aloitettu lauantaina 11.5.2019.

Norovirus tarttuu erittäin helposti

Norovirus tarttuu helposti suoraan henkilöstä toiseen tai pintojen välityksellä. Noroviruksen tarttumista voi ehkäistä huolellisella käsien pesulla ja pintojen tehostetulla siivouksella. Sairastuneiden työntekijöiden ja elintarviketyössä olevien tulisi olla poissa työstä vähintään kaksi vuorokautta oireiden loppumisen jälkeen.

Lisätietoja noroviruksesta (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)