Ilppa-järjestelmän markkinointikuva. Kuva: Ruokavirasto.

Ravintolan, myymälän, kuntosalin tai kauneushoitolan perustamisesta voi ilmoittaa ilppa–ilmoituspalvelussa

Ilppa on uusi ympäristöterveydenhuollon sähköinen ilmoituspalvelu, jonka pilotoinnissa Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut on mukana. 

Elintarvike- ja terveydensuojelulain mukaisesta toiminnan aloittamisesta, olennaisesta muuttumisesta tai lopettamisesta voi ilmoittaa ilppa.fi-sivustolla 14.5.2020 alkaen. Elintarvikelain mukaan ilmoitusvelvollisia kohteita ovat esimerkiksi ravintolat, kahvilat, myymälät, kioskit, leipomot, varastot ja elintarvikkeiden säännöllinen ulkomyynti. 

Ilpan kautta voi tehdä ilmoituksen myös terveydensuojelulain mukaisesta toiminnasta kuten päiväkodin, kuntosalin, uimahallin, hotellin, koulun tai kauneushoitolan aloittamisesta. Ilmoitus tulee tehdä neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista. 

Ilpassa annetut tiedot siirtyvät viranomaisen käsiteltäväksi sähköisesti. Ilmoituksen tekemistä varten tarvitaan Suomi.fi-valtuutus yritykseen, jolle halutaan tehdä ilmoitus. Ilpassa voi nähdä käsittelyn jälkeen ilmoitetun toimipaikan tiedot ja siihen tehdyt muutokset. Lisätietoja palvelusta löytyy osoitteesta ilppa.fi

Palvelun toimivuudesta ja käytettävyydestä voi antaa palautetta pilotin ajan ilpan kautta. Saatua palautetta hyödynnetään ilpan kehittämisessä. Ilppa-palvelun ylläpitämisestä vastaa Ruokavirasto.