Kuva: Martti Tulenheimo

Helsinki palkittiin maailman 10. parhaana pyöräilykaupunkina

Helsinki palkittiin viime viikolla maailman kymmenenneksi parhaimpana kaupunkina pyöräillä. Tämä on Helsingin paras sija Copenhagenize-suunnittelutoimiston laatimassa listauksessa. Listausta päivitetään kahden vuoden välein, ja viimeksi Helsinki oli sijalla 18.

Arvioissa erityistä kiitosta saavat Helsingin kunnianhimoiset tavoitteet pyöräliikenteelle, kattava pyöräväyläverkkosuunnitelma sekä uusien pyöräväylien rakentaminen.

Helsingin kaupunki pyöräilykoordinaattori Reetta Keisanen on iloinen palkinnosta.

”Palkinnossa mainittujen uudenaikaisten pyöräväylien rakentaminen on usean vuoden työn tulosta ja on upeaa, että työ palkitaan kansainvälisesti. Tästä tiedämme, että suunta Helsingissä on oikea ja jatkamme työn tekemistä, jotta sijoitus saadaan pykälä kerrallaan ylemmäs”, sanoo Keisanen.

Helsinki sai myös kehittämisehdotuksia. Hyvästä kehityksestä huolimatta pyöräilyverkon toteutumista ja sen rahoittamista olisi järkevä nopeuttaa ja moitteita saivat myös kaupunkipyöräjärjestelmän sulkeminen talveksi ja valtion panostuksien puute pyöräväylien rahoituksessa.

”Seuraavaksi tulemme keskittymään mainittuihin kehityskohteisiin, kuten pyöräväyläverkon toteutuksen nopeuttamiseen sekä laadun nostamiseen”, kertoo Keisanen.

Hyvänä esimerkkinä Helsingille toimivat muut palkitut kaupungit, kuten olosuhteiltaan saman kaltainen Oslo, joka nousi listalla useita sijoja. Oslossa pyöräliikennettä edistämään onkin palkattu 20 henkilöä. 

Tämän lisäksi huippukaupungista Kööpenhaminasta saadaan nyt hyvin mallia Helsinkiin, kun Kööpenhamina toimii Helsingille mentorikaupunkina EU:n Handshake- hankkeessa. Tässä hankkeessa kaupungit auttavat toisiaan pyöräliikenteen kehittämisessä.

Helsingissä, kuten muuallakin maailmalla, pyöräliikennettä kehitetään, koska se on keino turvallisemman, viihtyisämmän ja toimivamman kaupungin luomiseen. Mitä useampi matka tehdään auton sijaan kävellen, pyörällä tai joukkoliikenteellä, sitä suurempi joukko ihmisiä mahtuu liikkumaan kaupungissa sujuvasti.

Palkinto luovutettiin vuosittain järjestettävässä pyöräilykonferenssissa Velo-Cityssä. Palkintoa oli vastaanottamassa pyöräilykoordinaattori Reetta Keisanen sekä pyöräliikenteen olosuhteita kehittäneitä ihmisiä kuten kaupunkiympäristön työntekijöitä, HSL:n, HKL:n ja konsulttien työntekijöitä ja Pyöräilykuntien verkostoon edustajia.

Helsingin pyöräliikenteen olosuhteiden kehitykseen voit tutustua täällä:
https://issuu.com/helsinkikymp/docs/pyorailykatsaus-2019

JAA