Pyöräilijöitä Baanalla talvella 2017.

Nyt etsitään pyöräliikenteen talviagentteja

Pyöräiletkö läpi talven ja poljet säännöllisesti tehostetun talvihoidon reiteillä ja pääväylillä Helsingissä? Ryhdy pyöräliikenteen talviagentiksi ja auta Helsingin kaupunkia kehittämään pyöräväylien talvikunnossapitoa entistä paremmaksi.

Talviagentit toimivat Helsingin pyöräliikenteen ympärivuotisen ylläpidon ja sujuvan talviliikenteen puolesta muun muassa raportoimalla ja kuvaamalla kehityskohteita. Talviagenttitoiminta on Helsingin kaupungin ja Helsingin Polkupyöräilijät ry:n (HePo) yhteistyössä järjestämä pyöräliikenteen kehittämisprojekti, johon etsitään mukaan vapaaehtoisia. Se tarjoaa arkimatkansa pyöräileville helsinkiläisille mahdollisuuden päästä kertomaan kokemuksistaan pyöräliikenteen reittien talvikunnossapidosta. Mukaan toivotaan noin 50 agentin joukkoa.

”Sinun ei tarvitse täyttää mitään taso-, taito- tai varustekriteereitä, vaan toivomme osallistujiksi nimenomaan mahdollisimman monipuolisesti erilaisia, eritasoisia ja eri-ikäisiä pyöräillen arkimatkansa talvella liikkuvia. Oletpa sitten ensimmäistä kertaa talvella pyöräilevä tai kokenut konkari, on juuri sinun mielipiteesi tärkeä! Tietysti toivomme, että aiot pyöräillä tehostetun talvihoidon reiteillä lokakuusta ensi huhtikuuhun”, toteaa toiminnanjohtaja Henni Ahvenlampi Helsingin polkupyöräilijät ry HePo:sta.

Säännöllinen palaute on tärkeä apuväline ylläpidolle

Agentit antavat palautetta pyöräteiden kunnosta viikoittain, ja se toimitetaan kootusti tämän jälkeen kaupungin ylläpidolle ja urakoitsijoille.

”Agenttien keräämä tieto auttaa meitä seuraamaan talvihoidon nykytasoa kuluvan talven aikana. Pyrimme reagoimaan havaittuihin puutteisiin ja kehittämään toimintaa talven aikana muuttuvissa keliolosuhteissa. Samalla saamme tietoa kehitystarpeista tulevaisuutta varten. Osa ongelmista voi olla sellaisia, jotka vaativat esimerkiksi muutoksia työn resursointiin ja laatuvaatimuksiin”, toteaa projektipäällikkö Antti Takkunen Helsingin kaupungilta.

Tehostetun talvihoidon reitit päätetty tulevalle talvikaudelle

Kaupunkiympäristön toimiala päättää vuosittain, mitkä reitit ja millä tekniikalla otetaan tehostetun talvihoidon piiriin. Päätös riippuu pitkälti käytettävissä olevista määrärahoista. Talvikaudelle 2020-21 harjasuolausta laajennetaan Teollisuuskadulle sekä Itäkeskuksen ja Vuosaaren väliselle osuudelle. Harjasuolatuilla reiteillä lumi poistetaan harjaamalla ja liukkaudentorjuntaan käytetään liuossuolaa, perinteisen aurauksen ja hiekoituksen sijaan. Lisäksi aurausta tehostetaan uudella Töölön ja Pikku Huopalahden välisellä reitillä. Kartta reiteistä löytyy tekstin lopusta.

Osa tehostetun talvihoidon pyöräreiteistä on tärkeitä myös jalankulkijoille. Näillä osuuksilla myös viereisen jalkakäytävän talvihoitoa tehostetaan.

Kuva: Talvikaudella 2020-2021 Helsingin tehostetun talvihoidon piirissä on kaikkiaan 52 kilometriä pyöräreittejä. Kuvassa talvipyöräilyä Baanalla helmikuussa 2017, kuvaaja Aki Antinkaapo.

Lue lisää agenttien tehtävistä ja ilmoittaudu mukaan HePon verkkosivujen
kautta

Katso kartasta tehostetun hoidon pyöräreitit talvella 2020-2021