Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Anneli Hongisto.

Ekokompassista tunnistaa ympäristövastuullisen yrityksen – nyt valtakunnallisesti

Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien kehittämä Ekokompassi-ympäristöjärjestelmä on nyt saatavilla koko Suomessa. Helsingin kaupungilla Ekokompassi-neuvontaa tarjoaa kaupungin ympäristöpalvelut. Pääkaupunkiseudun muille organisaatioille, yrityksille ja yleisötapahtumille Ekokompassi-palvelua tarjoaa Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY.

Ekokompassilla suuntaa ja vauhtia ympäristötyöhön

Ekokompassi syntyi pääkaupunkiseudun kaupunkien ajatuksesta, että ympäristösertifikaatin tulee olla selkeä, käytännönläheinen ja saavutettava kaiken kokoisille organisaatioille. Viheliäisiin globaaleihin ja paikallisiin ympäristöongelmiin vastatakseen moni yritys ja organisaatio haluaa varmistaa oman toimintansa ympäristövastuullisuuden sekä viestiä siitä asiakkaille ja muille sidosryhmille.

Tähän tarpeeseen kehitettiin Ekokompassi, joka soveltuu myös julkisille organisaatioille ja tapahtumille. Ekokompassi pohjautuu samoihin periaatteisiin kuin kansainvälinen ISO 14001 -standardi. Se tuo ympäristöasioiden kehittämiseen jatkuvuutta ja pitkäjänteisyyttä sekä parantaa riskienhallintaa ja kustannustehokkuutta.

Tällä hetkellä Ekokompassi on käytössä Suomessa jo noin 170 yrityksellä, organisaatiolla ja tapahtumalla, joista noin 70 sijaitsee pääkaupunkiseudulla. Helsingin kaupungilla Ekokompassia käyttävät tai parhaillaan rakentavat lukuisat toimijat kuten kaupungin nuorisopalvelut, liikuntapalvelut, kirjastot, kaupunkiympäristön toimiala, Stadin Silakkamarkkinat ja Helsinki Biennaali 2020 -tapahtuma.

”Kaupungilla Ekokompassi on osoittautunut tehokkaaksi työvälineeksi konkretisoida kaupunkitasoisia ympäristö- ja ilmastotavoitteita sekä systemaattisesti edistää ympäristövastuullisia käytäntöjä eri toimialoilla”, kertoo kaupungin Ekokompassi-neuvoja Auni Haapala.

Ekokompassi-sertifikaatti edellyttää ulkoista auditointia kolmen vuoden välein, mikä vahvistaa järjestelmän luotettavuutta.

Ekokompassi vastaa kysyntään koko Suomessa

Ekokompassia koordinoi valtakunnallisesti nykyään Suomen luonnonsuojeluliitto. Lisäksi toimii muutamia alueellisia koordinaattoreita, jotka vastaavat Ekokompassin palveluista omalla alueellaan. Näin Ekokompassi pystyy vastaamaan kasvavaan valtakunnalliseen kysyntään ja on saavutettavissa koko Suomessa.

Lisää aiheesta:

Ekokompassi-sivusto


JAA