Paineviemäriputkia upotetaan meren pohjaan lautalta.

Bongaa viemäriputkilautta!

Seurasaarenselällä voi seuraavien kuukausien aikana seurata miten kahta, halkaisijaltaan 56 senttimetrin kokoista paineviemäriputkea ja niitä paikallaan pitäviä betonipainoja upotetaan merenpohjaan. Työtä tehdään hinaajalla siirrettävältä lautalta parhaimmillaan 200 metrin päivävauhdilla.

Lauttasaaresta Taka-Töölöön kulkevan, 4,4 kilometrin mittaisen reitin pitäisi valmistua loppuvuoteen mennessä. Putkien tarkoituksena on vastata uusille asuinalueille laajentuvan kaupungin tarpeisiin. Häiriötilanteiden varalle putkia laitetaan kaksi vierekkäin, jotta toisen voi tarvittaessa sulkea korjaustöiden ajaksi. Tällä varmistetaan, että mereen ei tule jätevesipäästöjä.

Putkien vetämisestä merellä ei koidu kaupunkilaiselle juurikaan vaivaa. Tällä hetkellä väliaikaisessa säilytyksessä Hietaniemen rannan kohdalla meressä pötköttävät putket hupenevat sitä mukaa kun työ edistyy. Myöskään veneilijöiden ja suppailijoiden ei tarvitse olla huolissaan reviiristään: putkia upottava lautta vie merestä kerrallaan vain pienen, merkeillä rajatun alueen.

Putken alku- ja loppupäissä eli Rajasaarenpenkereellä ja Lauttasaaren venesataman kupeessa työt näkyvät ja kuuluvat enemmän, kun alueilla joudutaan tekemään avokaivauksia ja poraamaan kalliota. Rajasaarenpenkereellä onkin jo käytössä korvaava poikkeusreitti.


Teksti ja kuva: katutöiden kirjeenvaihtaja Elli Pukkinen